سیدمحمدحسین محمودی، مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآنی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) عنوان کرد: امسال نیز همچون سالهای گذشته، کتابها با بهای تمامشده در اختیار مخاطبان نمایشگاه قرآن قرار میگیرد.
وی با بیان این مطلب افزود: این اقدام نیازی به اطلاعرسانی به ناشران ندارد و آنها خود این موضوع را میدانند و طبق هر سال، انجام میدهند.
محمودی با بیان اینکه تا چند سال گذشته، 1800 ناشر در حوزه کتب قرآنی فعالیت میکردند که این میزان اکنون به 900 ناشر رسیده است، ادامه داد: بخشی از این ناشران از حوزه نشر قرآنی خارج شدند؛ زیرا هزینه و درآمد آنها با هم تراز نبود.
مشکلات حوزه نشر قرآنی
وی با بیان این مطلب به مشکلاتی همچون کاغذ، مالیات و هزینههای ملزومات اشاره کرد و گفت: وقتی ناشر قرآنی نتواند بین این موارد تراز برقرار کند، مجبور میشود عرصه فعالیت در این حوزه را ترک کند.
مدیر اتحادیه ناشران قرآنی در توضیح بیشتر گفت: در حوزه مالیات گفته میشود که ناشران معاف هستند، ولی وقتی ناشران به چاپ آثارشان میپردازند، چاپخانهدار، لیتوگراف و صحاف، ارزش افزوده خود را میگیرد.
وی با بیان اینکه با چنین روندی، ناشران سه برابر دیگر صنوف مالیات پرداخت میکنند، اظهار کرد: علاوه بر این موارد، اداره مالیات با مراجعه به دفتر ناشران و بهانههایی چون ناقص بودن دفتر ناشران و ارائه کتابهایی به غیر از آثار خود انتشارات در دفتر ناشر، مالیات دیگری را نیز میافزایند که با احتساب آن، مالیات به چهار برابر افزایش مییابد.
ترازی که جور در نمیآید
محمودی با اشاره به اینکه این هزینهها به بهای چاپ افزوده میشود، گفت: این موضوع هر سال ادامه دارد و هزینهها نیز اضافه میشود. از آن طرف، ناشر نمیتواند بهای کتاب را بر اساس افزایش هزینه بیفزاید و برای همین است که دخل و خرج جور درنمیآید و ناشر مجبور به ترک این حوزه میشود.
مدیر اتحادیه ناشران قرآنی در ادامه سخنانش عنوان کرد: هر ناشر برای شرکت در نمایشگاه باید دست کم 35 اثر داشته باشد، که در غیر این صورت نمیتواند در نمایشگاه حضور پیدا کند. از این میزان نیز باید 24، 25 جلد چاپ اول باشد.
وی یادآور شد: بالغ بر 60 درصد ناشرانی که در حوزه علوم قرآنی فعالیت میکنند، 20 ـ 25 اثر چاپ نخست دارند، ولی در سالهای بعد این مسئله به این شکل نخواهد بود و به تدریج ناشران در حوزههای دیگر افزایش پیدا میکنند و در حوزه قرآنی کاهش مییابند.
حضور ناشران قرآنی؛ هر سال بدتر از سال قبل
محمودی با یادآوری اینکه در سالهای گذشته که نمایشگاه قرآن در محل سالن حجاب برگزار میشد، دو طرف راهرو مملو از ناشران قرآنی بود، گفت: با ادامه برپایی نمایشگاه در مصلای امام خمینی(ره) نیز بیش از نیمی از مصلی را ناشران و باقی غرفهها به بخشهای دیگر اختصاص داشت.
وی با اشاره به اینکه طی سال گذشته، تنها سه راهرو به ناشران قرآنی اختصاص داشت، ادامه داد: متأسفانه هر سال اوضاع نه تنها بهبود نمییابد، بلکه بدتر هم میشود.
محمودی در راستای ارائه راه حل برای رفع مشکلات این حوزه اظهار کرد: ما از مسئولان فرهنگی حمایت نمیخواهیم، مشکلات بیشتری در پیش پای ناشران ایجاد نکنند.
طرح خرید کتاب منتفی شد
وی با اشاره به جریان مالیاتها و حمایتهایی که عنوان میشود در حوزه خرید کتاب صورت میگیرد، تأکید کرد: متأسفانه کتاب نیز خریداری نمیشود و اگر هم بشود، وقتی میخواهند به ناشران پول بدهند، ممکن است 10 ـ 11 ماه بگذرد.
محمودی با اشاره به طرحی که قرار بود ضمن آن 50 جلد از هر کتاب خریداری و به کتابخانههای سراسر کشور ارسال شود، گفت: این اقدام هم به ناشر کمک میکرد و هم اینکه یک نسخه کتاب قرآنی در کتابخانهها قرار میگرفت و مخاطب با مشاهده آن، به مطالعه میپرداخت و این موضوع به رشد فضای نشر کشور کمک میکرد.
بنهایی که درصد اندکی از آن به دست مخاطبان میرسد
وی با یادآوری اینکه طرح مورد نظر منتفی شده است، اظهار کرد: بعد از این طرح، اعلام شد که یارانه را در قالب بن کتاب به مخاطبان میدهند، ولی ما مخاطبی را مشاهده نکردیم که بن کتاب بگیرد؛ اغلب افراد نمایندگان سازمانها و نهادها هستند که با در اختیار داشتن 10 میلیون تومان بن، این یارانه را به ناشران میدهند و میخواهند که بهای آن را با درصدی کمتر به آنها پرداخت کند.
محمودی با بیان اینکه یارانه نه تنها به دست ناشر، بلکه به دست مخاطبان نیز نمیرسد، افزود: این رویه ادامه دارد و مردم با مراجعه به نمایشگاه و مشاهده بهای کتابها نمیتوانند اثر مورد نظر خود را خریداری کنند.