کد خبر: 1430355
تاریخ انتشار : ۲۵ تير ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۲
حجت‌الاسلام کریمی:

بازنگری «راه و راهنماشناسی» برای آموزشی شدن متن کتاب بود

گروه ادب: عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) با اشاره به اینکه تصحیح و بازنگری تفسیر موضوعی آیت‌الله مصباح یزدی به منظور آموزشی شدن متن کتاب بوده است، گفت: در این کار از آثار مکتوب و غیرمکتوب آیت‌الله مصباح یزدی و تفسیر المیزان بهره گرفتم.

حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی کریمی، عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره)، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره کتاب «راه و راهنماشناسی» گفت: این اثر نوشته آیت‌الله مصباح یزدی است که تصحیح و بازنگری روی آن انجام داده‌ام تا به صورت متن آموزشی درآید و به تازگی منتشر شده است.
عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) اظهار کرد: بخشی از کتاب نیز در دست بررسی است که تصحیح و بازنگری آن در حال پایان یافتن است. اصل کتاب شامل هشت جلد است و من یک جلد آن را که چهارمین جلد است، تصحیح کرده‌ام. پیش از این قرآن‌شناسی، خداشناسی و جهان‌شناسی تصحیح شده‌اند.
وی با بیان این مطلب افزود: این کتاب، تفسیر موضوعی قرآن کریم است که مباحثی چون نبوت و امامت را مورد بررسی قرار داده است و پیش از بازنگری و تصحیح نیز در مؤسسه امام خمینی(ره) و حوزه علمیه نیز تدریس می‌شد.
حجت‌الاسلام کریمی در ادامه سخنانش گفت: در بازنگری صورت گرفته تلاش کردم تا در بحث وحی، نبوت و امامت، روندی منطقی را طی کنم. بر این اساس کتاب حاضر یکی از منابع غنی در این باره است.
وی با اشاره به بیان نکات مرتبط با حوزه‌های یاد شده از نگاه قرآن و به صورت تفسیر موضوعی و روشمند، عنوان کرد: این اثر نزدیک به 600 صفحه است که مباحث آن در چند فصل ارائه شده است.
به گفته کریمی، مباحث مفهوم‌شناسی نبوت، وحی‌شناسی، راه‌های شناخت نبوت و اهداف نبوت در این اثر بررسی شده است. پس از این مباحث به مسائل و موضوع کرامات ورود پیدا کرده‌ایم.
وی از دلیل آوردن درباره عصمت پیامبران از ناحیه خود آنان و فرشتگان وحی و بررسی شبهاتی که درباره عصمت پیامبران و پیامبر خاتم(ص) مطرح شده است، از جمله مباحث مطرح شده در این اثر یاد کرد.
حجت‌الاسلام کریمی ادامه داد: در این باره آیاتی را که در نگاه نخست ممکن است شبهه‌انگیز باشند، بررسی کردیم؛ مباحثی مانند نماز، زکات، روزه و حج که از شرایع الهی به شمار می‌آیند، از دیگر موضوعات مطرح‌شده در این اثر به شمار می‌آیند.
عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) گفت: فراوانی پیامبران، مراتب آنان و اوصاف عمومی پیام‌آوران الهی، ویژگی‌های مشترکی که مختص به پیامبران بود همچون صدیق و مخلص بودن، بشر و مرد بودن نیز در این اثر مورد بررسی قرار گرفته‌اند.
حجت‌الاسلام کریمی ادامه داد: در قسمت دیگری از کتاب نیز وظایف و مقامات پیامبران مثل ابلاغ وحی، تعلیم مردم، امامت، قضاوت، برپایی حکومت بررسی شده است و در بخشی دیگر، رفتار نادرست اقوام با پیامبران که بیشتر شامل اشراف و افراد خوش‌گذران بودند و از روی تکبر و خودخواهی و برتری‌جویی به مرسلین ظلم می‌کردند، به آنها تهمت می‌زدند و آنها را ساحر، شاعر و یاوه‌گو می‌دانستند نیز مطرح شده است.
وی همچنین از بخش دیگری از کتاب با موضوع سنت‌های الهی یاد کرد و گفت: سنت‌های الهی در برخورد با این افراد که سنت هدایت و آزمایش، امداد و مهلت دادن بوده است نیز از دیگر مباحث کتاب به شمار می‌آید.
حجت‌الاسلام کریمی ادامه داد: در این قسمت بلاهایی که خداوند بر کافران به دلیل نافرمانی نازل کرده، آمده است. در بخشی نیز به صورت ویژه، اسلام را به عنوان دین جهانی بررسی کردیم که آخرین مرحله از دین الهی و شریعت الهی محسوب می‌شود که کامل و جاودانه بودن آن را باعث می‌شود.
وی با بیان این مطلب اظهار کرد: همچنین در این اثر امامت را به عنوان ادامه راه نبوت و اصل مفهوم و ضرورت آن را مورد بررسی قرار دادیم و به ویژگی‌های امام اشاره کردیم.
حجت‌الاسلام کریمی یادآور شد: روند تصحیح به این گونه بود که هر کجا مطلب با کاستی روبرو بوده است، مطالبی افزودم که به تأیید آیت‌الله مصباح یزدی نیز رسید.
وی با اشاره به استفاده از منابع متعدد در این راستا عنوان کرد: در این کار هم از منابعی که آیت‌الله مصباح یزدی پیش از این نوشته‌اند، استفاده کردم و هم از تفسیر المیزان بهره گرفتم. سخنرانی‌ها، آثار مکتوب و غیرمکتوب از جمله منابع مورد استفاده از آیت‌الله یزدی در این اثر هستند.
حجت‌الاسلام کریمی با اشاره به اینکه اثر حاضر پیش از این نیز تدریس می‌شد، از اتمام تصحیح و چاپ اثر در آینده نزدیک خبر داد و گفت: کتاب با موضوع خداشناسی آغاز شده و تا بخش‌های مربوط به جامعه و تاریخ اصلاح شده است.

captcha