به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین حمیدرضا ارباب سلیمانی، دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد کشور امروز، 27 تیرماه در «گفتوگوی جمعه اخبار قرآنی» که از شبکه قرآن و معارف سیما پخش شد اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب در 19 مهرماه سال 91 بیاناتی را در جمع ائمه جماعات بجنورد، استان خراسان شمالی درباره کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد داشتند که بیانات ایشان تأثیر فراوانی در بسیج همه نیروها برای تقویت کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد داشت.
وی افزود: پس از بیانات رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت کانونهای فرهنگی هنری مساجد، مجلس شورای اسلامی، دولت و همه دلسوزان اهتمام وِیژهای به این کانونها نشان دادند اما آنچه که در بیانات مقام معظم رهبری مشاهده میشود این است که ایشان بیانات خود را در جمع ائمه جماعات فرمودند و مقام معظم رهبری با عنایت به اینکه امام جماعت در مسجد، نقش مدیریت مسجد را برعهده دارد از ائمه جماعات خواستند تا از ظرفیت کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد به نحو احسن استفاده کنند.
حجتالاسلام ارباب سلیمانی با بیان اینکه ما در ستاد عالی کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد، جلساتی را با بسیج برای مشارکت بیشتر داشتهایم، گفت: ائمه جماعات، پذیرای نسل جوان در مساجد باشند و در این حرکت فرهنگی، اصل را بر مدارا بگذارند و سعی کنند که بهترین روشها را برای جذب مخاطبان خود در کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد به کار گیرند.
فعالیت بیش از 18 هزار کانون فرهنگی ـ هنری در مساجد کشور
وی با بیان اینکه تعداد کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد کشور در حال حاضر از مرز 18 هزار کانون گذشته است، افزود: این امر نشان دهنده آن است که ظرفیت کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد در حال گسترش است و امیدواریم به نقطهای برسیم که در هر مسجد شاهد راهاندازی یک کانون و کتابخانه باشیم.
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد در ادامه عنوان کرد: برای انجام کارهای فرهنگی و دینی در مساجد، اولین کاری که باید انجام شود شناسایی روحیات نسل جوان و گروههای سنی مختلف است که اگر نیازسنجی خوبی داشته باشیم برنامهریزیهای ما نیز براساس این نیازسنجیها اتفاق میافتد. یکی از کارهایی که به تناسب ایام ماه مبارک رمضان یا شبهای قدر میتواند اتفاق بیافتد توجه به قرآن است. موضوع قرآن است که مورد علاقه نسل جوان است و باید در مساجد برنامههای جذابی داشته باشیم تا جوانان در مساجد به این حوزه ورود پیدا کرده و ادامه دهند.
وی با بیان اینکه یک پیوند خوبی بین مسجد، شبهای قدر و جوانان وجود دارد، گفت: ما اگر بتوانیم از این ظرفیت به خوبی استفاده کنیم به طور قطع در این پیوند اثرگذار خواهیم بود؛ اولین گام ما در بحث روزهداری مشخص شدن این جهت باشد که روزه، ما را به سرچشمه زلال تقوا و پرهیزکاری برساند. اگر رابطه روزهداری با رابطه مسجد و کسانی که وارد مسجد میشوند درست تعریف شود و رشد مورد نظر اتفاق بیافتد به طور قطع جوانانی که وارد این مسیر میشوند این لذت را ادامه خواهند داد.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، شروع فعالیت کانونهای فرهنگی ـ هنری در مساجد منوط به آمادگی مساجد است و زمانی که امام جماعت مسجد، هیئت امنای مسجد، بسیج مسجد و... اعلام آمادگی کرده و فردی را به عنوان مسئول کانون فرهنگی ـ هنری مسجد معرفی کنند مراحل برای راهاندازی کانون طی میشود و مجوز فعالیت آن از سوی ستاد صادر میشود.
راهاندازی کانونهای فرهنگی ـ هنری در مساجد دانشگاهها
وی افزود: در چند سال اخیر علاوه بر مساجدی که در محلات مختلف وجود دارد تلاش داشتهایم تا از ظرفیت مساجد دانشگاهها نیز برای راهاندازی کانونهای فرهنگی ـ هنری استفاده کنیم. در حال حاضر 400 دانشگاه دارای مسجد هستند و با همین نگاه، طی برنامهریزیهایی که با نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها داشتیم به این نتیجه رسیدیم که حمایت خود را از مساجد دانشگاهها نیز داشته باشیم.
حجتالاسلام ارباب سلیمانی عنوان کرد: راهاندازی کانونهای فرهنگی ـ هنری در مساجد دانشگاهها این مزیت را دارد که اگر یک جوان مسجدی که پیش از دانشگاه در مسجد فعال بوده است وارد دانشگاه میشود، بتواند همچنان در دانشگاه نیز از فعالیت کانونهای فرهنگی ـ هنری بهرهمند شود و کار خود را همانند سالهای قبل ادامه دهد.
راهاندازی کانونهای فرهنگی ـ هنری در 800 مصلای کشور
وی در این بخش از سخنان خود به راهاندازی کانونهای فرهنگی ـ هنری در مصلاهای کشور اشاره کرد و گفت: در کشور حدود 800 مصلی داریم؛ یکی از رسالتهای ما این است برنامهها به گونهای پیش برود که نمازجمعههای ما از شکوه بیشتری برخوردار باشند و این شکوه، زمانی به اوج خود میرسد که نسل جوان در نماز جمعه بیشتر حضور پیدا کنند که براین اساس تفاهمنامهای با شورای سیاستگذاری ائمه جمعه منعقد شده و کانونهای فرهنگی ـ هنری در مصلاهای کشور نیز راهاندازی شده است.
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد کشور با بیان اینکه در حال حاضر 22 سال از عمر این کانونها میگذرد، گفت: کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد در حال رشد هستند و ظرفیتها و موقعیتهای جدیدی در آنها ایجاد میشود که البته طبیعی است به تناسب ظرفیتهایی که در این کانونها ایجاد میشود باید برنامههای جدید نیز شکل بگیرد و ما به دنبال آن بودیم تا کانونهای عادی که رشد بیشتری دارند در قالب کانونهای تخصصی دستهبندی شوند.
فعالیت کانونهای تخصصی مساجد در 22 رشته
وی افزود: کانونهای تخصصی، هماکنون در 22 رشته فعالیت دارند که در این رشتهها، دورههای ویژه میبینند. به طور مثال؛ کانون تخصصی مهدویت، عفاف و حجاب، کانون ایثار و شهادت، آموزش، پژوهش، کتابخانه و.... را در مساجد کشور داریم که در حال حاضر 663 مرکز با عنوان کانونهای تخصصی از ستاد عالی کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد مجوز گرفتهاند و طبیعی است هر چه فعالیت آنها بیشتر شود حمایت ستاد عالی نیز از آنها بیشتر خواهد بود.
حجتالاسلام ارباب سلیمانی ادامه داد: به طور مثال کانون تخصصی مهدویت در کرمانشاه، هماکنون یک کانون شناخته شده در حوزه مهدویت است که این کانون هر هفته بیش از 600 نوجوان و جوان را جمع میکنند و با دعوت اساتیدی از بنیاد مهدویت قم و دانشگاهها به برگزاری دورههای آموزشی اقدام میکنند. این کانونها دیگر به این شکل نیست که فقط در یک مسجد خلاصه شود بلکه این کانونها پای خود را فراتر گذاشتهاند و میتوانند به سایر مساجد هم سرویس دهند.
وی یادآور شد: کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد اگر آمادگی تبدیل شدن به کانونهای تخصصی در رشتههای 22 گانه را دارند، میتوانند آمادگی خود را اعلام کرده و مجوز فعالیت کانون تخصصی را بگیرند.
راهاندازی 188 مرکز فرهنگی دیجیتال در جوار کانونهای مساجد
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد ادامه داد: اتفاق دیگری که طی دو سال گذشته رخ داده راهاندازی 188 مرکز فرهنگی دیجیتال در جوار کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد بوده است؛ هزار نرمافزار در اختیار مراکز فرهنگی دیجیتال مساجد قرار گرفته است تا بتوانند از این طریق از اینترنت پاک استفاده کنند و برنامههای خود را در حوزه فضای مجازی دنبال کنند.
وی در این بخش از سخنان خود به کانونهای روستایی اشاره کرد و گفت: نزدیک 63 هزار روستا در کشور داریم اما نتوانستیم در حوزه فرهنگ یک حرکت همهجانبه در این روستاها داشته باشیم و این در حالی است که نباید از این ظرفیت غافل باشیم به ویژه اینکه روستاها منبع تولید ما هستند اما در حوزه فرهنگ، یک حرکت متوازن نداشتیم که با برنامهریزیهای انجام شده نتیجه این شده است که امروز حدود هشت هزار و 700 کانون فرهنگی ـ هنری در روستاها داریم.
جشنواره قرآنی مدهامتان
دبیر ستاد عالی کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد کشور با بیان اینکه نهمین جشنواره قرآنی مدهامتان از 22 تیرماه آغاز شده است، گفت: مرحله استانی این جشنواره تا 30 آبانماه برگزار میشود که امکان ثبت نام برای شرکت در این جشنواره هماکنون فراهم است و جوانان میتوانند در هفت رشته؛ قرائت، حفظ، ترتیل، تفسیر، مفاهیم قرآن نهجالبلاغه، تصحیح قرائت قرآن و نماز و.. شرکت کنند. پنج رشته این جشنواره مرحله کشوری دارد و دو رشته دیگر فقط در سطح استانها برگزار میشود.
وی عنوان کرد: اختتامیه نهمین جشنواره قرآنی مدهامتان در استان خوزستان برگزار خواهد شد که زمان برگزاری آن نیز از 9 تا 12 دیماه خواهد بود. اطلاعات لازم درباره شرایط شرکت در این جشنواره در سایت جوانان مسجد قرار داده شده است.
تفسیر روزانه یک آیه از قرآن در طرح تلاوت نور
حجتالاسلام ارباب سلیمانی در ادامه به طرح تلاوت نور که در مساجد کشور اجرا میشود، اظهار کرد: طرح تلاوت نور بزرگترین، گستردهترین و کمخرجترین طرح در حوزه قرآن است که 29 هزار مسجد کشور تحت پوشش این طرح هستند؛ گاهی اوقات با 30 جلد قرآن که در اختیار مساجد قرار میگیرد طرح تلاوت نور در آن مساجد راهاندازی میشود. حتی بعضی از مساجد یک قدم جلوتر رفتهاند و به غیر از یک صفحه از قرآن که تلاوت میشود یک آیه از قرآن را نیز به صورت روزانه تفسیر میکنند.
وی در ادامه با اشاره به جشنواره قرآنی «مدهامتان» گفت: این جشنواره یکی از جشنوارههایی است که در کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد برگزار میکنیم؛ این جشنواره برگرفته از نامی در آیه 64 سوره الرحمن است و به این دلیل که در این جشنواره نوجوانان و جوانان محور اصلی هستند نام این جشنواره مدهامتان گذاشته شده است.