طهماسب صلحجو، منتقد و کارشناس سینما، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره تأثیرات جشنواره بینالمللی فیلم مقاومت گفت: جشنواره فیلم مقاومت در دورههایی به دلایلی برگزار نشده است و به نظر میآید این جشنواره باید بیش از همه به جنبه سینمایی آثاری که در این زمینهها ساخته میشد، توجه داشته باشد، اما امروز بیشتر تبدیل به یک جشنواره موضوعی شده است. همچنین جشنواره فیلم مقاومت میتواند در هدف اصلی، این ژانر سینمایی را تقویت کند. در گذشته ژانر سینمای جنگ نداشتیم و بعد از واقع شدن جنگ سینمای ما صاحب چنین ژانری شد.
این منتقد سینما تأکید کرد: متأسفانه در طول این سالها مدیران و مسئولان کمتر به جایگاه این ژانر توجه داشتهاند و بیشتر به جنبه شعاری آن نگاه کرده اند و به همین دلیل فیلمهای دفاع مقدس و جنگ مظلوم واقع شدند. نکته دیگر اینکه، این جشنوارهها اگرچه در کشور ما از اهمیت زیادی برخوردار هستند، اما به فراخور شرایط برگزار میشود و گاهی هم که شرایط نباشد، برگزار نمیشود؛ در حالی که جشنوارهای که هدف اصلی خود را تقویت یک جریان سینمایی بداند، مجبور نیست تحت تأثیر تب و تاب مسائل سیاسی قرار گیرد.
صلحجو همچنین گفت: اشکال جشنوارههای ما این است که به سینما به عنوان یک ابزار نگاه میکنند؛ در حالی که سینما ابزار نیست و امروز تبدیل به زندگی شده است. زمانی که میگوییم سینما ابزار است یعنی جایگاه اصلی آنرا نادیده میگیریم و با این نگاه سینما هیچ وقت به جایگاه و ارزش اصلیاش نخواهد رسید.
این منتقد سینما با بیان اینکه امروز نمیتوان سینما را در حاشیه زندگی قرار داد، بیان کرد: در این صورت نمیتوانیم پیام جنگی را که 8 سال طول کشید و بسیاری از افراد جان خود را برای کشور و آرمانهای ملی و مذهبی فدا کردند، به درستی انتقال دهیم. اگر سینما این ارزشها را به نسلهای آینده منتقل کند دیگر سینما ابزار نیست حوادث جنگ باید بر روی پرده سینما تبدیل به زندگی شود و با بالندگی آدمها آمیخته شود تا نسلهای آینده آنرا باور کنند.
وی ادامه داد: در سینما باید زندگی جاری شود و اگر زندگی نباشد کسی آنرا درک نکرده و با آن ارتباط برقرار نمیکند؛ ضمن اینکه آنچه بر پرده سینما شکل میگیرد اگر روح و جان نداشته باشد تاثیر نخواهد داشت. جشنواره فیلم مقاومت باید جوهره داشته باشد تا بتواند در نسلهای آینده تاثیرگذار باشد؛ همانطور که شاهد بودید بسیاری از فیلمهایی که در این ژانر ساخته شدند به دلیل اینکه تلقی صحیحی نداشتند، تاثیرگذار نبودند.
صلحجو در بخش پایانی سخنان خود تاکید کرد: کسانیکه آثار مربوط به جنگ و دفاع مقدس را میسازند باید با تمام وجودشان اثرشان را خلق کنند، ضمن اینکه در این ژانر سفارشی کار کردن به شدت ضربه میزند. باید توجه داشت اگر هنرمندی اثری را با اندیشه و جان خلق نکند، ماندگار نمیشود و این موضوع درباره فیلمهای مربوط به دفاع مقدس بسیار صادق است. در ضمن اگر مدیران بودجهای را برای این نوع فیلمها درنظر بگیرند، اما ساختن آن را به اهلش نسپارند موفق نخواهند بود، چون ساخت این نوع فیلمها را باید به دست کسانی داد که جنگ و دفاع مقدس با پوست و خونشان عجین شده باشد؛ در این صورت میتواند اثرگذار باشد و بازتاب جهانی داشته باشد.