به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، مهمترین اتفاق در زندگی هر انسان، ازدواج و تشکیل خانواده است، خانواده آنچنان مقدس است که خداوند بدان سوگند یاد کرده و آنچنان ارزشمند است که ناپسندترین و نارواترین عمل را انهدام این کانون یعنی طلاق معرفی کرده است.
از اینرو طلاق منفورترین حلال خدا شمرده شده است، اما در جامعه اسلامی ما متأسفانه نرخ آمار این منفورترین حلال رشدی فزاینده دارد که در جای خود بسیارقابل تأمل است چراکه نرخ این آمار در مناطق روستایی و شهری نیز تفاوت معناداری با هم دارند.
از آنجاییکه طبق آمار ارائهشده از سوی مسئولان بیشترین نرخ طلاق مربوط به سنین 20 تا 24 سال بین زنان و 25 تا 29 سال بین آقایان عنوان شده است، میتوان به این امر اذعان کرد که امروزه بسیاری از معیارهای اصیل مورد تأکید در فرهنگ ازدواج در انتخابهای دختران و پسران نادیده گرفته میشود.
در این موضوع نمیتوان نقش بسیاری از عوامل دیگر همچون بیکاری، نبود درآمد کافی برای اداره زندگی، اعتیاد به مواد مخدر، وجود روابط پنهان و خیانت به همسر، سوءظن، بدبینی را نادیده گرفت و انکار کرد.
حال میان این همه مشکلات مسئولان نیز در تلاش برای ثبات و تحکیم ازدواج جوانان و بنیان خانواده تنها به دادن وعدههای مقطعی بسنده میکنند و هیچ تلاشی برای حمایت هرچه بیشتر از نسل جوان برای رسیدن به حد مطلوب خانواده شایسته و مورد تکریم جامعه اسلامی انجام نمیدهند.
محمد جوان، مدیرکل ثبت احوال آذربایجان غربی در نشست خبری با خبرنگاران، در حالی از افزایش 20 درصدی ثبت ازدواج در استان در چهار ماه ابتدایی امسال خبر میدهد که در مقابل آن نرخ آمار طلاق در استان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 40 درصد افزایش داشته است.
ثبت 1849 مورد طلاق در چهار ماه اول امسال در آذربایجان غربی
وی با تاکید بر اینکه نرخ طلاق در مناطق شهری بیشتر از مناطق روستایی است، گفت: در چهار ماه اول امسال 1849 مورد ثبت طلاق در استان به ثبت رسیده است و نرخ رشد آمار طلاق در روستاها منفی است و این به دلیل عمق اعتقادات فرهنگی ـ مذهبی است که در مناطق روستایی حاکم است و پدیده طلاق هنوز در این مناطق بر خلاف مناطق شهری قبح خود را از دست نداده است.
جوان اضافه کرد: بیشترین فراوانی سن طلاق در بین زنان مربوط به سنین 20 تا 24 سال با تعداد 455 مورد و بین آقایان در سنین 25 تا 29 سال با 513 مورد بوده است که در چهار ماه ابتدایی سال جاری در استان به ثبت رسیده است.
این مقام مسئول در ادامه با اشاره به ازدواج در سنین پایین که خود مشکلات خاصی را به همراه دارد، از ثبت 15 مورد طلاق در بین سنین 10 تا 14 سال خبر داد و گفت: این نوع ازدواجها بیشتر بهدلیل وجود ضعفهای فرهنگی خانوادهها است که باعث به چالش کشیده شدن زندگی فرزندانشان میشود.
مدیرکل ثبت احوال آذربایجان غربی در ادامه همچنین به آمارهای ازدواج در چهار ماه اول امسال نیز اشاره کرد و افزود: در این مدت تعداد 11 هزار و 944 مورد ازدواج در استان ثبت شده است که نسبت بهمدت مشابه سال گذشته 20 درصد افزایش دارد.
توجه بیش از حد به معیارهای سطحی؛ از عوامل افزایش آمار طلاق
سیدهدایت میراشرفی، استاد دانشگاههای ارومیه در گفتوگو با ایکنا، با اشاره به اهمیت تشکیل خانواده برای جوانان، افزود: زندگی باسعادت و پایدار در کنار کانون گرم خانواده و برگزیدن سبک زندگی اسلامی حاصل میشود که مهمترین رکن زندگی سالم داشتن تقوای الهی است.
میراشرفی بیان کرد: داشتن نجابت خانوادگی، مشورت و تحقیق از شخص مورد نظر برای ازدواج و توجه به معیارهای اسلامی اسباب انتخاب خردمندانه را فراهم میکند.
وی با اشاره به افزایش آمار طلاق در سالهای اخیر، اظهار کرد: توجه جوانان به معیارهای سطحی و ظاهری دلیل ناموفق بودن بسیاری از ازدواجها است که با بروز مشکلات و در نتیجه با اختلاف و طلاق به انتها میرسد.
میراشرفی الگو گیری از سبک زندگی معصومین(ع) و توکل در انجام کارها را مستلزم زندگی سالم و سعادتمند ذکر کرد و گفت: سبک زندگی حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(ص) بهترین الگو برای جوانان است.
استاد گروه معارف دانشگاههای ارومیه در پایان افزود: با مقایسه سبک زندگی غربی و سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی درمییابیم که هرچه به اسلام و دستورات الهی نزدیکتر میشویم شرایط آسایش، آرامش قلبی و خوشبختی خویش و اجتماع را مهیا میکنیم.
ازدواج تدبیر قرآنی برای تأمین سلامت و امنیت روانی جامعه و فرد
حجتالاسلام ایوب رنجبری، امام جمعه ماکو در گفتوگو با خبرنگار ایکنا اظهار کرد: ایمان و تقوای الهی از جمله مؤلفههای مورد تأکید خداوند در قرآن برای انتخاب همسری شایسته است.
وی با بیان اینکه مؤلفهها و معیارهای قرآنی تنها راه دست یافتن به ازدواج آسان و پایدار است، یکی از عوامل بالا رفتن سن ازدواج در جوانان را توقعهای بیجا جوانان از یکدیگر و در برخی موارد نیز عدم تمایل جوانان به پذیرش مسئولیت دانست.
وی مهجوریت کلام وحی و آشنا نبودن جوانان با فلسفه اصلی ازدواج در دیدگاه قرآن را دلیل اصلی مهجور ماندن معیارهای قرآنی بین جوانان امروز عنوان و اضافه کرد: تا زمانی که کلام وحیانی به عنوان شفافترین و روشنترین سخن میان افراد مهجور و مغفول بماند به تبع آن بسیاری از مؤلفهها و معیارهای زندگی بشر از آموزههای دینی و قرآنی فاصله میگیرد.
رنجبری ازدواج را یکی از تدابیر دینی و قرآنی برای رسیدن فرد به آرامش و امنیت خاطر دانست و اظهار کرد: پویایی فرد در فرهنگ دینی ـ اسلامی از خانواده سالم محقق و ممکن میشود و خانواده سالم نیز بهدنبال انتخاب درست زن و مرد برپایه شناخت عقلی و دینی امکانپذیر میشود.
امام جمعه ماکو با اشاره به دیدگاه مثبت دین اسلام در مورد شناخت قبل از ازدواج در چارچوبهای تعریفشده؛ رجوع به سنتهای اصیل اسلامی ایرانی، پرهیز از هرگونه تجملگرایی در امر ازدواج، تقویت بینانهای فکری ـ فرهنگی و تلاش برای حفظ حریم با انتخاب آگاهانه را از موارد قابل توجه برای ترویج ازدواج آسان عنوان کرد.