حجت الاسلام والمسلمین علی امامزاده، رایزن سابق فرهنگی ایران در قطر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به تشریح برنامههای قرآنی دولت قطر در این کشور پرداخت و ضمن بیان این مطلب گفت: متولی اصلی فعالیتهای قرآنی در قطر، وزارت اوقاف این کشور است. در کنار این وزارتخانه، وزارت فرهنگ این کشور نیز یک ادارهکل دارد که مسئول فعالیتهای جوانان است، این اداره سه بخش فعالیتهای دینی، فعالیتهای هنری و فعالیتهای علمی دارد که فعالیتهای قرآنی در قالب فعالیتهای دینی اجرا میشود و این بخش 17 مرکز را در کل قطر پوشش میدهد.
وی افزود: بخش فعالیتهای دینی ادارهکل وزارت فرهنگ قطر در دو بخش برادران و خواهران فعالیت دارد و بیشتر فعالیتهای خود را بر فعالیتهای قرآنی تابستانه متمرکز کرده است، این بخش بودجه و امکانات سختافزاری و نرمافزاری خوبی دارد و کار قرآنی انجام میدهد. سالانه مسابقات حفظ قرآن و حدیث برای جوانان و نوجوانان برگزار میکند و در سال 91 با هماهنگی رایزنی فرهنگی ایران در قطر، دانشآموزان مدارس ایرانی در این رقابتها شرکت کردند.
حجتالاسلام امامزاده که از سال 89 تا 92 رایزن فرهنگی ایران در قطر بوده است، تصریح کرد: یکی دیگر از مراکز قرآنی فعال در قطر مراکز خصوصی است که در این میان مجمع شیخ انصاری در دوحه، پایتخت قطر از معروفترین این مراکز است و فعالیتهای قرآنی شاخصی انجام میدهد.
«تیجان النور»؛ رقابتی قرآنی در شبکه الجزیره
رایزن فرهنگی سابق ایران در قطر برگزاری مسابقه «تیجانالنور» در شبکه ماهوارهای «الجزیره» کودکان را از دیگر فعالیتهای قرآنی در قطر برشمرد و عنوان کرد: این رقابتها با همکاری وزارت اوقاف قطر برای گروه سنی 9 تا 13 سال برگزار میشود و در واقع یکی از مسابقاتی است که در گروه سنی کودکان بیشترین جوایز را به خود اختصاص میدهد.
وی افزود: مدیر شبکه الجزیره در زمان فعالیتم به عنوان رایزن در قطر از ما دعوت کرد که در اختتامیه مسابقات یکی از قاریان نوجوان ایرانی را به عنوان قاری افتخاری شرکت دهیم، ما نیز موافقت کردیم و قاری ایرانی آیاتی را در این محفل تلاوت کرد، در پایان این مراسم مسئولان قطری اذعان داشتند اگر این قاری ایرانی در مسابقه تیجان النور شرکت کرده بود، حتما اول میشد.
چاپ قرآن ملی قطر
حجتالاسلام والمسلمین امامزاده با بیان این که دولت قطر به چاپ و نشر قرآن ملی این کشور اقدام کرده است، گفت: این قرآن 13 سال پیش توسط سه تن از خوشنویسان برجسته کتابت شد و عبیده محمد صالح البنکی، مشاور وزیر فرهنگ قطر در امور خط و خوشنویسی و خوشنویس سوری الاصل در کتابت آن همکاری داشت و این قرآن در اندازههای مختلف در ترکیه چاپ شد و مسئولان قطری معمولا به رسم یادبود آن را به شخصیتهای دینی و فرهنگی کشورهای مختلف هدیه میدهند.
فعالیت محتوایی با موضوع قرآن در مرکز «الفنار»
رایزن فرهنگی سابق ایران در قطر یادآور شد: مرکز «الفنار» قطر متولی معرفی و تبلیغ اسلام برای غیر مسلمانان است که طبق آمارهای اعلامشده سالانه 3 هزار غیر مسلمان با هدایت و راهنماییهای این مرکز به اسلام مشرف میشوند. این مرکز زیر نظر وزارت فرهنگ قطر فعالیت میکند و فعالیت محتوایی با موضوع قرآن انجام میدهد.
نمایشگاه قرآن «کتارا»
وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه قرآن در شهرک فرهنگی «کتارا»ی قطر تصریح کرد: این نمایشگاه در ایام ماه رمضان برگزار میشود و در آن هنرمندانی از کشورهای مختلف جهان حضور مییابند و آثار و تولیدات قرآنی خود همچون تابلوهای قرآنی و قرآنهای نفیس را در معرض عموم قرار میدهند.
حجتالاسلام امامزاده، فعالیت موزههای اسلامی قطر را مورد توجه قرار داد و بیان کرد: موزههای زیادی در قطر فعال هستند که مهمترین آن موزه هنرهای اسلامی این کشور است که بسیار زیباست. یکی از معمارهای مطرح دنیا آن را طراحی کرده است، آثاری قرآنی در این موزه نگهداری میشود که مسئولان قطری توجه ویژهای به آن دارند.
رایزن فرهنگی سابق ایران در قطر یادآور شد: موزه «شیخ فیصل» از دیگر موزههای قطر است که در بیرون از شهر دوحه قرار دارد و بزرگترین موزه شخصی در خلیج فارس به شمار میآید، در این موزه انواع و اقسام آثار تاریخی رایج در موزهها از جمله قرآنهای نفیس نگهداری میشود.
معرفی فعالیت قرآنی کشورها در نمایشگاه کتاب قطر
وی گفت: برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب در قطر از فعالیتهای سالانه رایج در این کشور است که بخشی از آن به فعالیتهای قرآنی کشورها اختصاص مییابد، در این نمایشگاه نمایندگان کشورهای مختلف از جمله ایران شرکت میکنند و فعالیتهای قرآنی خود از جمله قرآنهای نفیس را به نمایش میگذارند.
حجتالاسلام امامزاده با بیان این که آیینها و محافل مختلف در قطر با آیات قرآن آغاز میشود و قرائت آیاتی از کلامالله مجید پایانبخش این مراسم است، تأکید کرد: قطریها در جلسات و محافلی که مهمان خارجی دارند، آیاتی که قرائت میشود را به انگلیسی ترجمه کرده و روی صفحات مانیتور نمایش میدهند که در نوع خود جالب و اقدامی در راستای نشر کلام وحی است.
بوستان گیاهان قرآنی قطر
معاون فرهنگی ـ تربیتی جامعة المصطفی(ص) العالمیه واحد تهران در ادامه این گفتوگو، بوستان گیاهان قرآنی را از ابتکارات دولت قطر برشمرد و گفت: در این بوستان نمونهای از گیاهان قرآنی جمعآوری و در معرض دید عموم قرار گرفته و خواص این گیاهان نیز به دو زبان عربی و انگلیسی تبیین و تشریح شده است.
حجت الاسلام امامزاده تصریح کرد: یک نفر به عنوان راهنما بازدیدکنندگان را همراهی و بخشهای مختلف این بوستان را به آنان معرفی میکند. کتابی درباره گیاهان قرآنی نیز در قطر تألیف شده است.
وی با بیان این که بحران سوریه روابط ایران و قطر را تا حد زیادی تحت تأثیر قرار داده است، تأکید کرد: یک سال پس از فعالیت من به عنوان رایزن فرهنگی در قطر، بحران سوریه آغاز شد و این بحران به دلایل مختلف در روابط ایران و قطر تأثیر گذاشت. تا حدودی تعاملات دینی و قرآنی دو کشور را محدود کرد و سبب شد که حافظان و قاریان ایرانی که برای اجرای برنامههای قرآنی به قطر اعزام میشدند، کمتر در این کشور حضور پیدا کنند، امیدواریم که این روابط در آینده گسترش یابد.
اعزام معلمان قرآن به مدارس ایرانی قطر
حجتالاسلام علی امامزاده در ادامه این گفتوگو اظهار داشت: وزارت آموزش و پرورش ایران میتواند از طریق اعزام معلمان قرآن به مدارس ایرانیهای مقیم قطر، استعدادهای قرآنی این مدارس را پرورش دهد به طوری که در آینده مبلغ فرهنگ ایرانی اسلامی باشند.
رایزن سابق کشورمان در قطر با تأکید بر اعزام اساتید و معلمان قرآن به قطر بهمنظور تربیت دانشآموزان مبلغ فرهنگ ایرانی ـ اسلامی، تصریح کرد: وزارت آموزش و پرورش کشورمان میتواند معلمان قرآنی را در مدارس ایرانیهای مقیم قطر مستقر کند تا دانشآموزان ایرانی را که حدود 1200 نفر(دختر و پسر) بوده و نیمی از آنان شیعه و نیمی نیز سنی هستند، با قرآن آشنا کرده و آنها را برای شرکت در مسابقات قرآن آماده کنند.
حجتالاسلام امامزاده ادامه داد: اگر دانشآموزان ایرانی مقیم قطر مسلط به قرآن بوده و توانمندی شرکت در رقابتها را داشته باشند، میتوانند در مسابقات شرکت و رتبههای برتر را کسب کنند و این بزرگترین تبلیغ برای کشورمان و نوعی افتخار برای ما ایرانیها است.
وی در پایان گفت: در مدارس ایرانی قطر استعدادهای قرآنی زیادی وجود دارد که میتوانند در آینده مبلغ خوبی برای ایران باشند، اما در این مدارس کمبود استاد قرآن احساس میشود، بنابراین میتوان قاریان، مداحان و مبلغان را به عنوان استاد به مدارس ایرانیها در قطر اعزام کرد تا این استعدادها را پرورش دهند.