به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری دومین دوره جشنواره ملی ملکوت، امروز، یکشنبه، 9 شهریور با حضور حجتالاسلام والمسلمین واعظ جوادی آملی، رئیس بنیاد بینالمللی اسراء، دکتر سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حجتالاسلام والمسلمین قریشی، معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در محل این نهاد برگزار شد.
در ابتدای این نشست، حجتالاسلام واعظ جوادی آملی اظهار کرد: مدرسه فکری مبتنی بر آثار آیتالله جوادی آملی مبتنی بر اصولی است که بهرهبردن از عقل، نقل و شهود برجسته است. در این نظام فکری، قرآن کریم قرارگاه تمامی علوم است و از این رو در جشنواره دوم ملکوت کتاب «قرآن در قرآن» معظم له محور قرار گرفته است.
وی ادامه داد: در این نظام فکری، هیچ علمی با علم دیگر در تضاد یا منافات نیست، بلکه این اختلافها در واقع اختلاف دانشمندان آن علم با یکدیگر است. از منظر ایشان، اینگونه نیست که علمی بر علم دیگر سلطه داشته باشد، بلکه برخی از علوم بر برخی دیگر شرافت دارند و به آن علوم جهت میدهند.
حجتالاسلام واعظ جوادی آملی عنوان کرد: در کشور، فعالیتهای فرهنگی زیادی انجام میشود، اما فعالیتی که بر اساس آموزههای اصیل دینی باشد و پشتوانه و عمق معرفتی داشته باشد، تعداد کمی است. جشنواره ملکوت یکی ازاین برنامهها است که بر اساس 10 ویژگی مدرسه فکری آیتالله جوادی آملی بنا شده است.
وی اضافه کرد: جامعه حوزوی و دانشگاهی ارتباط خوبی با آثار ایشان دارد و به عناوین مختلف از آثار آیتالله جوادی آملی استفاده میکنند. ایشان بیش از سی سال است که به تفسیر قرآن و تبیین معارف الهی مشغول هستند و بیش از پنج هزار جلسه تفسیر قرآن برگزار و 50 جلد کتاب تفسیر تاکنون و دهها کتاب و اثر دیگر در این زمینه تالیف کردند.
رئیس بنیاد بینالمللی اسراء بیان کرد: یکی از دلایلی که کتابهای ایشان با این استقبال چشمگیر مواجه میشود این است که عمق فکری ایشان سبب شده است که وقتی وارد مباحث فقهی، کلامی، فلسفی، عرفانی و ... میشوند برداشتهای جدیدی داشته باشند که این مسئله در کتاب «مفاتیحالحیاة» ایشان به روشنی به چشم میخورد.
وی یادآور شد: آن چیز که سبب شد این کتاب بدرخشد، این بود که در این کتاب نظامبندی و تقسیمبندی جدیدی درباره سبک زندگی اسلامی ارائه شد. احادیث و روایات این کتاب در دست همگان بود، ولی این شیوه تقسیمبندی از نوآوریهای معظم له در این کتاب بود.
حجتالاسلام قریشی، سخنران دیگراین نشست بود که با اشاره به جایگاه آیتالله جوادی آملی اظهار کرد: در روزگار ما آیتالله جوادی آملی از افرادی هستند که از ابتدای پیروزی جمهوری اسلامی ایران پایههای معرفتی نظام را تئوریزه و تبیین کردند و به شبهات کلامی که دامنگیر نظام شد پاسخ مستدل دادند.
وی تصریح کرد: در بحث اسلامی شدن دانشگاهها ایشان مباحث دقیق و روشنی را ارائه کردند که در تدوین سند آن بسیار به ما کمک کرد. یکی از رازهای پیشرفت و گسترش آموزههای انقلاب اسلامی ایران در جهان، تکیه بر همین معارف ناب دینی است که با استدلالهای عقلانی همراه است.
معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها گفت: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها نیز با استفاده از مدیران نهاد در هر دانشگاه، کانونهای قرآن و عترت، نشریههای تخصصی و کانونهای مذهبی و ... در گسترش اثار و اندیشههای این مفسر قرآن کریم تلاش میکند.
سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم گفت: بیداری اسلامی در 150 سال اخیر مبتنی بر شعار بازگشت به قرآن کریم بوده است و درسایه حرکت و رجوع به قرآن کریم حرکتهای بیداری اسلامی در جهان اسلام شکل گرفته است.
وی ادامه داد: امام خمینی(ره) درباره اهمیت قرآن کریم میفرمایند که اگر قرآن کریم نبود؛ باب معرفتالله تا ابد برای انسان بسته بود. قرآن کریم کتاب انسان متحرک است و راهنمای او از این جهان تا انتهای مسیر و رشد او است. از این رو در جامعه باید میان تولید اندیشه قرآنی، توزیع اندیشه قرآن یو مصرف اندیشه قرانی رابطه دقیقی باشد.
صالحی یادآور شد: حضرت امام خمینی(ره) و خلف برحق ایشان، مقام معظم رهبری همواره بر هدایتگری قرآن کریم در شئون مختلف برای انسان تاکید دارند. پیدا کردن راهی برای کسب معارف قرآنی کار کمی نیست. در عصر ما علامه طباطبایی(ره) این پرچم را برافراشتند و یکی از بهترین شاگردان ایشان این راه را ادامه دادند.
وی توضیح داد: نکته قابل تامل این است که آیتالله جوادی آملی با وجود اینکه در علوم مختلف تسلط کامل دارند، اما اشتغال به هیچ از این علوم سبب نشد که حلاوت تفسیر قرآن کریم و شیرینی معارف این کتاب آسمانی نزد ایشان کاسته شود بلکه به خاطر شیرینی و حلاوت اشارات قرآنی به سراغ سایر علوم رفتند.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: ایشان مداوم به تفسیر قرآن کریم اشتغال دارند و به یاد دارم در سی سال پیش وقتی ایشان در تابستان به مشهد مقدس میآمدند، برای طلاب حوزه علمیه آنجا جلسات تفسیر قرآن کریم برگزار میکردند و طلاب را از بیانات خود بهرهمند میکردند.
وی تصریح کرد: این ارادت من به آیتالله جوادی آملی به این خاطر نیست که خود من سالیان سال حضورا از محضر درس ایشان استفاده کردم یا به این خاطر که در محضر فرزند بزرگوار ایشان هستیم، این مطلب را میگویم، بلکه حقیقتا آثار آیتالله جوادی آملی مانند مائده آسمانی است.
صالحی با اشاره به پنج نهاد فرهنگی توضیح داد: پنج نهاد در جامعه هستند که میتوانند موثرتر از سایرنهادها کارهای فرهنگی را گسترش دهند که عبارتند از خانواده، آموزش و پرورش، مسجد و شبکههای مذهبی، رسانهها و هنر. این جلسه یکی از مصادیق ثقلین است که میتواند معارف قرآن و عترت را در کنار در جامعه گسترش دهد و در این زمینه رسانهها نقش ویژهای دارند.
مصطفی امرایی، دبیر دومین جشنواره ملکوت نیز در این نشست ضمن تشریح بخشهای مختلف جشنواره، اظهار کرد: این جشنواره در سه سطح نخبگان عالی شامل اساتید دانشگاه، دانشجویان دکتری و پژوهشگران، سطح میانی شامل دانشجویان لیسانس و فوق لیسانس و طلاب سطح دو و سه حوزه و سطح عمومی شامل کلیه علاقهمندان به مباحث علوم اسلامی است.
وی ادامه داد: برای سطح اول منبع تفسیر قرآن به قرآن انتخاب شده است و برای سطوح بعدی این کتاب بازنویسی و به زبانی روانتر نگاشته شده است و در 160 صفحه منتشر شده است. این کتاب از مراکز فرهنگی دانشگاهها به صورت رایگان توزیع میشود و امکان دانلود از سایت جشنواره ملکوت را نیز دارد.
امرایی بیان کرد: این جشنواره به صورت رسمی از 25 شهریور آغاز میشود و در هشت بخش مقالهنویسی، خلاصهنویسی، پایاننامه، وبلاگ و ... برگزار میشود که اختتامیه همه بخشها در 10 دی ماه سال جاری است. همچنین برای این جشنواره پنج ویژهنامه آماده شده است که از زمان آغاز جشنواره در گیشه روزنامهفروشیها توزیع میشود.
در پایان این مراسم از سایت و همچنین پوستر دومین دوره جشنواره ملی ملکوت رونمایی شد.