به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، داستان وایبر و واتسآپ و فیلترینگ آن از جایی آغاز شد که ابتدای سال عبدالصمد خرمآبادی، دبیر کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه خبر از تصویب فیلترینگ واتس آپ ارائه کردند. مدتی گذشت و شاهد اجرای این موضوع نبودیم تا به امروز که معاون اول قوه قضاییه در نامهای به وزیر ارتباطات و فناوری اعلام کرد: در اجرای دستور ریاست محترم قوه قضائیه حضرت آیتالله آملی ظرف مدت حداکثر یک ماه باید نسبت به فراهمآوری زمینه و بستر فنی مورد نیاز برای مسدودسازی و کنترل اطلاعاتی مؤثر شبکههای اجتماعی نظیر واتس آپ، وایبر و تانگو اقدام عاجل صورت پذیرد. در غیر این صورت قوه قضائیه در راستای وظایف ذاتی خود نسبت به مسدودسازی شبکههای اجتماعی دارای محتوای مجرمانه اقدام مقتضی را به عمل خواهد آورد.
با توجه به نظرات کارشناسان، جامعهشناسان و روانشناسان، فیلترینگ راه درمانی مقطعی است یعنی فیلترینگ برای مدت کوتاهی پاسخگو خواهد بود و پس از مدتی دیگر نمیتوان راهکار عملی برای مقابله با تهاجم فرهنگی از طریق نرمافزارهای موبایلی دانست.
تکنولوژی همچنان به سرعت نور در حال پیشرفت است و هر روز شاهد برنامههای پیشرفتهتری در فضای مجازی از آن سوی مرزهای کشور هستیم. برنامههایی که با اهداف شیطانی و در راستای انحرافات اخلاقی وارد کشورمان میشوند.
برنامههای لاین، وایبر، واتسآپ، تانگو هر روز با نسخههای جدیدتری در اختیار کاربران ایرانی قرار میگیرند تا جایی که در یک ماهه اخیر امکان ارتباط تصویری از طریق وایبر فراهم شده است.
یکی از مشکلاتی که در حوزه فضای مجازی در کشور روبرو هستیم این بوده که به جای استفاد از نظرات جامعهشناسان، روانشناسان و دخالت دادن آنها در امر فضای مجازی، سعی کردهایم روی موجهای ایجاد شده از سوی کشورهای دیگر حرکت کنیم.
از زمان تولد و ایجاد تعاملات جدید انسانی در قالب چت، وب یک، وب دو، شبکههای اجتماعی بر بستر pc و موبایل و ... خلائی که همواره بوده و عواقب آن هم اکنون همچون کاردی است که به استخوان رسیده است عدم بهرهمندی از نظرات کارشناسانه جامعهشناسان، روانشناسان و متخصصان فرهنگی بوده است تا در فرصتها و چالشهای فضای مجازی تمرکز کنند راهکاری ارائه دهند مصادف با خصوصیات و فرهنگ مردم این مرز و بوم.
فرصت یک ماهه قوه قضاییه به وزارت ارتباطات چند نکته را پررنگتر مینماید:
1- قرار است خط بطلانی بر تکنولوژیهای روز بکشیم و ابزارهایی که در بسیاری از مواقع میتواند راهگشا باشد را نبینیم و یا فرهنگ استفاده صحیح را به نسل جوان انتقال دهیم؟
2- باید در این مدت اندک، به فکر تولید نرمافزار بومی کارا و هوشمند بر بستر موبایل باشیم یا این تمهیدات از قبل اندیشیده شده است؟
3- بیان موضوع فیلتر را باید تهدیدی برای عاشقان (یا به عبارتی معتادان) شبکههای اجتماعی موبایلی فرض کنیم یا باید مطمئن باشند که هتک حرمتها در فضای مجازی نیز عواقب خود را به دنبال دارد و نباید تریبونی باشند برای انتقال هر چه که نباید!
و خلاصه کلام آنکه در کشورمان نخبگانی در حوزه فضای مجازی پرورش یافتهاند که با قدری حمایت مالی از آنها میتوان بهترین نتایج را شاهد بود.
نخبگانی که میتوانند با تولیدات بومی در منطقه حرفی برای گفتن داشته باشند. این افراد تنها نیازمند توجه مسئولان و حمایتهای حداقلی هستند تا بتوانند مشکلی از مشکلات کشور را در حوزه فضای مجازی مرتفع کنند.
خودمان با تکیه بر دانش بومی آغازگر راه باشیم
فیلترینگ یک درمان مقطعی است و همیشه نمیتوان بر این درمان متکی بود. اگر امروز وایبر، اینستاگرام و واتسآپ را فیلتر کنیم، قطعا برنامههای دیگر خارجی جایگزین اینها خواهد شد؛ بنابراین تا زمانی که برنامههای دیگری جایگزین آنها نشدند، خودمان با تکیه بر دانش بومی آغازگر راهی باشیم که باید در چند سال پیش آن را محقق میکردیم؛ هنوز هم دیر نشده است...