به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مرکز کتابپژوهی ایران ظهر امروز، یکشنبه 30 شهریورماه با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد، نجفعلی میرزایی، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و جمعی از فعالان حوزه کتاب افتتاح شد.
سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد با اشاره به آغاز سال تحصیلی و هفته دفاع مقدس گفت: از ابتدای پذیرش مسئولیت در معاونت فرهنگی حوزه کتاب موضوع مهمی برایم بود؛ چرا که در کلام رهبر معظم انقلاب هم بسیار بر آن تاکید شده است و این یکی از افتخارات کشور است که رهبر فرزانهای دارد که کتابشناس و کتابخوان است و کتابدوستی پشتوانه حرکت کتاب و نشر ایران و اسلام به شمار میرود.
وی افزود: در حوزه کتاب، موضوعاتی وجود دارد که بیشتر جنبه عملیاتی داشته است، نظیر نظارت، ممیزی و صدور مجوز نشر. البته در پشت این موضوعات، مسائل فراوانی وجود دارد که گاهی بحثهای کوچک آنقدر بزرگ میشوند که بحثهای بزرگ مورد توجه قرار نمیگیرد.
صالحی ادامه داد: نگاه مقام معظم رهبری به حوزه کتاب و فرهنگ نگاه بنیادینی است که کتاب، مادر تمدنسازی است و اگر به صورت جدی دنبال شود و بحثهای بنیادی روبه جلو باشد، انحراف به سمت چپ و راست در حرکت فرهنگ وجود نداشته باشد، کار بهتری انجام خواهد شد.
وی با اشاره به مدیریت خانه کتاب گفت: آقای میرزایی به اصرار من و با وجود مشکلاتی که داشتند، مدیریت خانه کتاب را پذیرفتند و در حال حاضر نیز به صورت شبانهروز و بسیجیوار در این عرصه فعالیت میکنند.
صالحی با اشاره به هیئتامنای مؤسسه خانه کتاب بیان کرد: ما از ابتدا به دنبال هیئت امنای مقتدر و علمی و عملیاتی بودیم و نه هیئت امنایی که تشریفاتی باشد. از این رو جمعی از افراد علمی و فرهنگی را انتخاب کردیم و این هیئت امنا کاملاً در کار خود جدی هستند و هر دو هفته جلسهای را به طور منظم برگزار میکنند و این امر نشانگر اهتمام جدی مدیریت خانه کتاب است.
معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد در ادامه تصریح کرد: این نگاه در خانه کتاب جوانه زده است و امیدواریم خانه کتاب به ستاد و مرکز علمی و کاربردی کتاب در کشور تبدیل شود تا برنامهسازی کند و به دنبال آن این برنامهها را عملیاتی کند و ما در حوزه معاونت فرهنگی به سبب حرکت پرشتاب خانه کتاب آسیبهایی را در حوزه کتاب شناسایی کردیم و امیدواریم به برنامه منقحتری برسیم و در حال حاضر بیش از 30 طرح دردست است که برخی از آنها به تدریج افتتاح شده و برخی در حال افتتاح هستند.
کتابشناسی ماه؛ علمیترین محصول کتابشناسی در ایران
نجفعلی میرزایی، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب در ادامه این مراسم بیان کرد: در طول هفت تا هشت ماهی که تیم جدید در خانه کتاب مستقر شدهاند، شاهد اتفاقات پربرکتی بودهایم، کتابشناسی ماه که امروز رونمایی میشود، یکی از کاملترین، جامعترین، علمیترین و دقیقترین محصول کتابشناسی در ایران است.
وی افزود: اگر در خانه کتاب مرکز کتابپژوهی ایران، خانه نقد، خانه ترجمه و ... به وجود آمده است، همه از نگاه تاریخی، تمدنی و علمی به کتاب ناشی میشود و این موضوع سبب میشود تا صنعت نشر تابعی از جریان کتاب در کشور باشد.
میرزایی ادامه داد: ما زمانی از کار خود راضی خواهیم بود که شاخصهای کتاب از رکود خارج شوند و ما در این راستا برنامههای راهبردی خود را ادامه میدهیم.
وجود 150 متقاضی کتابشناسی ماه در سال جاری
سیدفرید قاسمی، مدیر مرکز کتابپژوهی ایران نیز در ادامه به پیشینه کتابشناسی در ایران اشاره و عنوان کرد: اگر کتابشناسی در ایران را که حدود 164 سال است به دو دوره 82 سال تقسیم کنیم، در دوره نخست نظم و تناوب چندانی را شاهد نیستیم و این نظم در دوره دوم به وجود میآید و با انتقال این کار از کتابخانه ملی به خانه کتاب نظم بیشتری مییابد.
وی در ادامه بیان کرد: کتابشناسی ماه از نوروز امسال منتشر میشود و تاکنون شش مجلد آن به چاپ رسیده و از مهرماه دور جدید آن در ردهبندی و دیویی جدید منتشر خواهد شد که دارای سه بخش چاپ اول، بازچاپ و کمکدرسی است و در ذیل آنها کتابهای بزرگسال و کودکان وجود دارد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر بیش از 150 متقاضی کتابشناسی ماه داشتیم که با ادامه این روند خوانندگان بیشتری به این کتابها مراجعه خواهند کرد.