به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، همزمان با نخستین روز مهرماه، دانشگاهها نیز رسما کار خود را آغاز کردند و دانشجویان پس از تعطیلات چندماهه در کلاسها حاضر شدند.
سال تحصیلی امسال برای فضای آموزش عالی از چند جهت سال ویژهای بود که در کیفیت تحصیلی آنها میتواند اثرگذار باشد. با وجود استیضاح دکتر رضا فرجیدانا، وزیر پیشین علوم، تحقیقات و فناوری در آستانه بازگشایی دانشگاهها، روند تحصیلاتی دانشجویان با مشکل خاصی مواجه نشد و وزارت علوم با سرپرستی محمدعلی نجفی این وظیفه خطیر را ادامه میدهد.
خوشبختانه با جابهجایی وزیر این وزارتخانه حساس، معاونتها در سطح کلان تغییر نکرده است و برنامههایی همچون تفاهمنامههای علمی بین ایران و دانشگاههای اروپایی، روند تحقق سند اقتصاد مقاومتی در وزارت علوم، جذب اساتید هیئت علمی و ... با توقف روبرو نشده است.
اتفاق دوم دیگر در آستانه شروع سال تحصیلی دانشگاهها، ابلاغ سیاستهای کلی علم و فناوری از سوی مقام معظم رهبری است که میتواند نقطه عطفی در جهش علمی کشور باشد. در این ابلاغیه، معظم له برای عموم رشتههای دانشگاهی، مواردی را مطرح کردند که با اجرای آنها، کشور از نظر پیشرفت علمی و فناوری در صدر کشورهای منطقه جای خواهد گرفت.
در این ابلاغیه، به رشد، تحول و نوآوری در مجموعه علوم انسانی توجه ویژهای شده است، به گونهای که چندین مورد از مفاد ششگانه آن به رهنمودهایی در خصوص کرسیهای نظریهپردازی، ارتقاء و نوآوری در این زمینه و ... اشاره شده است.
«تولید علم و توسعه نوآوری و نظریهپردازی»، «تحول و ارتقاء علوم انسانی به ویژه تعمیق شناخت معارف دینی و مبانی انقلاب اسلامی با تقویت جایگاه و منزلت این علوم، جذب افراد مستعد و با انگیزه، اصلاح و بازنگری در متون، برنامهها و روشهای آموزشی و ارتقاء کمی و کیفی مراکز و فعالیتهای پژوهشی مربوط»، «شناسایی نخبگان، پرورش استعدادهای درخشان و حفظ و جذب سرمایههای انسانی»، «حاکمیت مبانی، ارزشها، اخلاق و موازین اسلامی در نظام آموزش عالی، تحقیقات و فناوری و تحقق دانشگاه اسلامی»، «تحکیم و تعمیق پیوند حوزه و دانشگاه و تقویت همکاریهای مستمر راهبردی» و ... از جمله رهنمودهای معظم له در این ابلاغیه است که به صورت خاص با موضوع علوم انسانی درارتباط است.
هرچند منویات مقام معظم رهبری در این زمینه در قالب موضوعاتی مانند اسلامیشدن دانشگاهها، جنبش نرمافزاری، تحول در علوم انسانی، الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت، نهادینه شدن کرسیهای آزاداندیشی و نظریهپردازی و ... مطرح شده است و بالتبع آن کارگروههای ویژه عمدتا در بدنه شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شده است، ولی به این ابلاغیه میتوان به عنوان سندی بالادستی و دربرگیرنده تمام این اهداف نگریست.
از این رو لازم است که تمامی مسئولان آموزش عالی مفاد این ابلاغیه را به صورت جدی در دستور کار خود قرار دهند و روسای دانشگاه از نخستین روز تقویم تحصیلی دانشگاهها برنامه مدونی برای تحقق این سیاستهای علمی و فناوری تدارک ببینند.
خبرگزاری ایکنا به فراخور رسالت ذاتی خود در پیگیری روند تحقق منویات مقام معظم رهبری در عرصههای گوناگون، به صورت ویژه این ابلاغیه و برنامههای مسئولان ذیربط را در قالب پروندهای ویژه پیگیری خواهد کرد و امید است تا با برنامهریزی بر اساس این سیاستهای ابلاغی، شاهد رشد بیش از پیش حرکت علمی کشور باشیم.