کد خبر: 1453446
تاریخ انتشار : ۰۲ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۱
محسن مطلق:

بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس کم‌کاری می‌کند

گروه جهاد و حماسه: نویسنده پیشکسوت عرصه دفاع مقدس از بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس به دلیل حمایت نکردن از چاپ و نشر آثار این حوزه انتقاد کرد.

محسن مطلق، نویسنده پیشکسوت عرصه دفاع مقدس، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، از کتاب «حاجی‌بخشی» به عنوان آخرین اثرش یاد کرد و افزود: این اثر که به خاطرات یکی از پیرمردهایی که در جبهه فعالیت می‌کرد اختصاص دارد، سال گذشته منتشر شد.
وی درباره شخصیتی که در این اثر به وی پرداخته است، عنوان کرد: این خاطرات درباره پیرمردی بود که در زمان جنگ، توانست فضای جبهه را درک کند. از وی به عنوان حبیب بن مظاهر جبهه یاد می‌کردند؛ زیرا وی به هر کجا می‌رفت، به رزمنده‌ها شور و نشاط می‌بخشید و به آنها روحیه می‌داد.
مطلق در ادامه سخنانش درباره فعالیت‌های حاجی‌بخشی اظهار کرد: وی از کارخانه‌داران برای کمک به جبهه، کالا دریافت می‌کرد و به پخش آنها در جبهه مبادرت داشت. از این رو در جبهه به حاجی‌بخشی معروف شده بود و رزمندگان وی را دوست داشتند.
به گفته خالق «جاده‌های خلوت جنگ»، حاجی‌بخشی که پس از جنگ به فراموشی سپرده شد، خاطرات زیبایی از دوران پیروزی انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس داشت. حاصل مصاحبه‌های صورت گرفته از دیدارهای 15 دقیقه‌ای با وی در قالب 400 صفحه منتشر شد.
وی با بیان اینکه حاجی‌بخشی سه سال قبل و پیش از چاپ اثرش درگذشت، ادامه داد: مصاحبه‌ها از چهار سال پیش صورت گرفتند و با توجه به اینکه وی طی مدت زمانی طولانی، ناخوش‌احوال بود، فرصت آن نبود که بیش از 15 دقیقه طی هر جلسه با وی صحبت شود و خاطرات وی ثبت و ضبط شود.
پخش «پیر دلاور» از شبکه اول سیما
مطلق با اشاره به اینکه مستندی با عنوان «پیر دلاور» درباره حاجی بخشی ساخته است که از شبکه اول سیما نیز پخش شد ، درباره کم‌کاری خود در حوزه کتاب‌های دفاع مقدس طی سال اخیر عنوان کرد: مهمترین دلیلی که طی سال اخیر کاری را برای چاپ ارائه نکرده‌ام این است که بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در این حوزه حمایت و فعالیت مثبتی انجام نداده است.
وی در توضیح بیشتر گفت: متأسفانه مرجعی برای نویسندگانی که در حوزه جنگ و دفاع مقدس به نگارش داستان و ساخت مستند می‌پردازند، وجود ندارد که از فعالان این حوزه حمایت کند.
فعالیت‌هایی که در بوق و کرنا شده‌اند!
مطلق از بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، سازمان تبلیغات اسلامی و حوزه هنری و بنیاد شهید و امور ایثارگران به عنوان سازمان‌هایی یاد کرد که در این حوزه به فعالیت می‌پردازند و افزود: ظاهر امر آن است که این سازمان‌ها ـ غیر از حوزه هنری ـ به چاپ و حمایت از آثار دفاع مقدس اهتمام دارند، ولی در عمل موضوع غیر از این است و کاری در این باره صورت نمی‌گیرد.
نویسنده «مرغابی‌های دریاچه ماهی» از دوران ریاست سردار محمد باقرزاده در بنیاد حفظ آثار یاد کرد و با انتقاد از اینکه وی فردی فرهنگی نبود، افزود: سردار باقرزاده در حوزه تفحص فعالیت چشمگیری داشت و فردی متبحر و کوشا در این حوزه بوده و است، ولی متاسفانه توجه چندانی به حوزه فرهنگ نداشت.
انتقاد از رؤسای پیشین و فعلی بنیاد حفظ آثار
وی از حضور سردار بهمن کارگر در بنیاد حفظ آثار یاد کرد و با بیان اینکه وی نیز در این حوزه فعالیتی انجام نداده است، گفت: پیش از آن تا حدودی فعالیت در حوزه داوری کتاب‌ها و برپایی جشنواره ادبی صورت می‌گرفت که البته طی سال‌های اخیر بسیار کمرنگ شده بود، ولی از زمان حضور سردار کارگر در بنیاد، این قبیل فعالیت‌ها نیز دیده نشده است.
مطلق ادامه داد: طی سال‌های اخیر کتابی به نویسندگان حوزه دفاع مقدس از سوی بنیاد حفظ آثار سفارش داده نشده است. این موضوع برای نویسندگان چنین تصوری را تداعی می‌کند که مسئولان فعلی بنیاد حفظ آثار با فضای دفاع مقدس کار ندارند و ظاهراً فعالیت‌های مهمتری در این حوزه وجود دارد که آنان سرگرم به انجام آن هستند.
وی درباره اینکه آیا همه نویسندگان حوزه دفاع مقدس چنین اعتقادی دارند یا خیر، عنوان کرد: از میان همکارانم، نویسنده‌ای را نمی‌شناسم که بگوید در این حوزه وضعیت به نحو مطلوب است و از سوی این بنیاد برای نگارش کتاب دعوت شده باشد.
بنیاد حفظ آثار، نهاد اصلی متولی نشر آثار دفاع مقدس است
مطلق همچنین درباره دیگر سازمان‌هایی که در این حوزه فعالیت می‌کنند، اظهار کرد: سازمان اصلی در این حوزه بنیاد حفظ آثار است و نمی‌توان از دیگر سازمان‌هایی که فعالیت جنبی آنها تدوین و تألیف کتاب‌های دفاع مقدس است، چنین توقعی داشت که به حمایت نویسندگان و آثار این حوزه بپردازند.
وی از حوزه هنری به عنوان نهادی که به شکل مطلوب در این باره کار کرده است، یاد کرد و گفت: حوزه هنری علیرغم اینکه به نحو مطلوب به این حوزه ورود پیدا کرده و موفق بوده است، تکلیفی برای انتشار داستان و خاطرات جنگ ندارد.
مطلق از بنیاد شهید و امور ایثارگران به عنوان نهادی که کم و بیش و بر پایه اسنادی که در اختیار دارد، به نگارش کتاب می‌پردازد، نام برد و ادامه داد: با نگاه به آثاری که نشر شاهد منتشر می‌کند، به وضوح می‌توان دریافت که آثار به نویسندگان شناخته شده سپرده نمی‌شود و نویسندگان نوقلم در این باره فعالیت کرده‌اند.
لزوم حمایت از نوقلمان در کنار پیشکسوتان
وی افزود: انتقاد از این روند به آن معنی نیست که نویسندگان نوقلم نباید مورد حمایت قرار بگیرند، زیرا یکی از راه‌های تربیت نویسندگان این حوزه همین روش است. در این باره باید از نوقلمان هم استفاده کرد، ولی برای قوت بخشیدن به آثار این حوزه باید به سراغ نویسندگان پیشکسوت رفت.
مطلق با انتقاد از اینکه درباره فعالیت‌های بنیاد حفظ آثار مطالب بسیاری منتشر می‌شود و بر خروجی سایت‌ها قرار می‌گیرد، ولی در عمل کاری صورت نمی‌گیرد، تصریح کرد: ظاهر امر آن است که این سازمان در حال کار است، ولی در عمل کاری انجام نمی‌شود و این در حالی است که بنیاد ملجأ اصلی حفظ آثار این حوزه است.
کارهای بر زمین مانده
وی درباره ایجاد سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس که زیر نظر بنیاد حفظ آثار تشکیل شده است نیز گفت: این سازمان به تازگی تشکیل شده است و اگر بنا بر این بوده باشد که کارهای نشر به این سازمان سپرده شود، باید در یک سال اخیر کاری صورت می‌گرفت، ولی در عمل نتیجه‌ای دیده نمی‌شود.
مطلق اظهار کرد: اگرچه پیش از تشکیل این سازمان نیز، بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس اقدامی در این رابطه انجام نداده است.
وی با بیان اینکه خاطرات و داستان‌های بسیاری برای نشر در اختیار دارد، افزود: در زمان ریاست سردار باقرزاده عنوان شد که به نویسندگان این حوزه دفتری برای انجام کار داده شود، ولی آیا اگر نویسنده این حوزه برخلاف آنچه خوشایند مسئولان آن سازمان است به نگارش بپردازد، این حمایت ظاهری از آنها بازپس گرفته نمی‌شود؟
مطلق تأکید کرد: این قبیل اقدامات را نمی‌توان از جمله حمایت‌ها برشمرد. برای حمایت باید از نویسندگان نظرخواهی شود تا موارد مغفول مانده کار شوند و از سویی زمینه فعالیت هر نویسنده سوال شود تا بر اساس آن، به آنها کار واگذار شود.
وی بر لزوم ادای احترام به حقوق و شخصیت نویسندگان این حوزه تأکید کرد و افزود: متأسفانه کارهای فراوانی در دست نویسندگان است، ولی زمینه نشر آنها فراهم نیست و حقوق نویسندگان این حوزه نیز از سوی سازمان‌های مسئول رعایت نمی‌شود.

captcha