به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نشست خبری بیست و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان پیش از ظهر امروز، یکشنبه 6 مهرماه، با حضور پیام دهکردی، دبیر جشنواره و فاضل عبادی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان در سالن کنفرانس مجموعه تئاترشهر برگزار شد.
در ابتدای این نشست پیام دهکردی با اشاره به فرصت سهماههای که برای برنامهریزی و مدیریت دبیرخانه جشنواره به عهده داشته است، گفت: کوشش شد در این مدت کم نگاه کیفیتمحور را در تمام شئون جشنواره پیاده کنیم و این ادعا را به شکل عملگرایانه در تمام مراحل مقدماتی جشنواره تا زمان اجرای آن به انجام برسانیم.
وی گفت: من و همکارانم در دبیرخانه جشنواره بیست و یکم تئاتر کودک و نوجوان کوشش کردیم تا سرمایه و دستاوردهای ادوار پیشین جشنواره را حفظ کنیم، ایرادات را اصلاح و چشمانداز روشنی را پیش روی تئاتر کودک و نوجوان ترسیم کنیم که امیدوارم این روند در ادوار آتی جشنواره نیز تداوم یابد.
توجه به امر پژوهش از ویژگیهای جشنواره بیست و یکم است
دبیر بیست و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان نگاه ویژه به امر پژوهش را از دیگر ویژگیهای این دوره از جشنواره عنوان کرد و گفت: این بخش با ارائه مقالات علمی از جمله بنیادیترین مسائل است که در خلال جشنوارههای معتبر در سراسر دنیا به آن توجه خاصی میشود.
وی تصریح کرد: مخاطبان این جشنواره آیندهسازان این کشور هستند و در شرایطی که ما نخبگان خود را در همه عرصهها از دست میدهیم، باید زمینه را برای نخبهپروری به منظور سعادت آینده کشورمان فراهم آوریم که این امر نیاز به فرهنگسازی دارد؛ فرهنگسازی یک امر تدریجی است و نه دفعی و لذا باید ـ هر چند دیر شده است ـ از هماکنون در این مسیر سرمایهگذاری کرد چرا که فردای ایران بدون نخبگان نگرانکننده است.
دهکردی به شعار امسال اشاره کرد و گفت: در عبارت «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» نکات ویژهای وجود دارد، آنچه به حوزه کاری من و همکارانم مربوط میشود، قسمت دوم این عبارت است که به نظر من حکم به جهاد میکند؛ وقتی چنین حکمی از سوی رهبر انقلاب اسلامی ابلاغ میشود، معنی آن این است که وضعیت فرهنگی کشور نگرانکننده است.
وی در ادامه گفت: من در همینجا و به عنوان عضو کوچکی از بدنه فرهنگ و هنر این کشور توصیهای به مسئولان و مدیران دارم؛ دیگر وقت آمار دادن به سر رسیده است و ما ناگزیریم به سمت کیفیت با آمار واقعی پیش برویم، واقعیت این است که کشور ایران جشنوارهزده است و حداقل در حوزه فرهنگ و هنر شاهد هستیم که همهچیز به دادن بیلان ختم میشود، هیچ ارزیابی وجود ندارد که آنچه در حوزه فرهنگ و هنر به انجام رسیده خروجی مؤثری داشته است یا نه؟
این بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون گفت: وقتی صحبت از مدیریت جهادی میشود، به این معنی است که ما نیاز به تجمیع همه نیروها و توان تخصصی داریم؛ یعنی نوعی همگرایی که ما در جشنواره تئاتر کودک و نوجوان سعی کردیم حداقل با حدود 40 نشست هماندیشی که با کارشناسان و اصحاب رسانه داشتیم، به این همگرایی در مقابل واگرایی که متأسفانه معضل کشورمان است، برسیم.
جشنواره در عین ایجاد فرصت، یک نهیب و هشدار است
وی برگزاری جشنوارههای گوناگون فرهنگی و هنری را در عین حالی که یک فرصت قلمداد کرد آن را نهیب خواند و گفت: جشنواره به نوعی بررسی شرایط موجود است، شرایطی که حداقل در عرصه فرهنگ و هنر ویژه کودک و نوجوان زیاد خوشایند نیست؛ به همین دلیل ما در جشنواره امسال با افزودن بخشهایی تا اندازهای تلاش کردیم تا ضعفهای این حوزه را برطرف کنیم و اضافه شدن جریان تئاتر دانشآموزی یکی از این تدابیر است چرا که در شرایط فعلی بسیاری از فعالان عرصههای فرهنگی و هنری، مدیران و مسئولان توانمند فرهنگ و هنر محصول جریان تئاتر دانشآموزی هستند که روزگاری قوت یافت اما بعدها رو به افول گذاشت.
بازیگر مجموعه تلویزیونی «شهریار» تأکید کرد: با این حال و با این فرض که ما تئاتر دانشآموزی را به یک بخش مجزا در جشنواره تبدیل کردیم اما باز باید به این نکته اشاره کنم که با وجود همه ادعاهایی که صورت گرفته است و مسئولان به ویژه در حوزه آموزش تأکید ویژهای بر ورود تئاتر به مدارس و مراکز آموزشی دارند اما هنوز این جریان به عنوان یک رفتار منسجم، پیگیر، فعال و مداوم تحقق نیافته است.
«هویت، امروز، فردا» شعار جشنواره بیست و یکم
وی به شعار جشنواره بیست و یکم تئاتر کودک و نوجوان اشاره کرد و گفت: «هویت، امروز، فردا» به عنوان شعار این دوره از جشنواره انتخاب شد چرا که به نظر من و بسیاری از کارشناسان روانشناسی کودک و نوجوان که با آنها مشاوره داشتهام، معضل کودک امروز ما هویت است؛ به همین دلیل است که ما در بخش پژوهشی جشنواره موضوع را با این عنوان یعنی «کودک، نوجوان و تکنولوزی» دنبال می کنیم.
بازیگر فیلم سینمایی «یک تکه نان» گفت: با همه احترام به ادوار گذشته جشنواره تئاتر کودک و نوجوان اما باید به این نکته نیز بپردازم که جشنواره در دوره بیست و یکم خود تلاش کرده است تا مانع از گسست هولناک فرهنگی و هنری ناشی از مدیریت سلیقهای شود؛ ضمن ایکه در این دوره از جشنواره علیرغم توجه جدی به اقتصاد مقاومتی، اما چون اعتقاد دارم جشنواره عرصه داد و ستد میان همه فعالان تئاتر کودک و نوجوان است، ترتیبی اتخاذ شد تا همه گروهها در تمام روزهای جشنواره در همدان حضور داشته باشند و حضور آنها چندمرحلهای نباشد.
وی افزود: پوستر جشنواره در دو مرحله یکی در تهران (شیرخوارگاه آمنه) و دیگری در همدان (بیمارستان کودکان سرطانی) رونمایی شد، این افتخار ماست که کودکان سرزمین ایران مخاطبان اصلی این جشنواره هستند و سعی خواهیم کرد تا محل استقرار آنها در نمایشهای اجراشده جشنواره برخلاف سایر جشنوارهها صندلیهای VIP باشد.
اعطای گواهینامه به شرکتکنندگان در کارگاههای جشنواره
دهکردی گفت: دو کارگاه در طول برگزاری جشنواره هر کدام در چهار جلسه برگزار خواهد شد، اعتقادی به کثرت کارگاههای بیخاصیت در جشنواره نداریم و تصورم هم این است که نمیتوان یک مطلب علمی را در فرصت محدود 2 ساعته به مخاطب منتقل کرد؛ به هر حال این دو کارگاه با مدیریت عطاءالله کوپال و ژان لوک پنزو از فرانسه برای شرکتکنندگان در جشنواره برپا خواهد شد و در پایان به آنها گواهینامه رسمی نیز اعطا میشود.
دبیر جشنواره تئاتر کودک و نوجوان در پایان افزود: در این مدت جلسات خوب و سازندهای با وزیر آموزش و پرورش پیارمون تئاتر دانشآموزی، کمیسیون فرهنگی مجلس پیرامون مسائل کلی تئاتر، نهاد ریاست جمهوری با ارائه گزارشی کاملی از اقدامات انجام شده در زمینه تئاتر کودک و نوجوان داشتیم و قصد داریم این مسئله را به دلیل اهمیت با حضور در بیت رهبری نیز به عرض برسانیم اما جای تأسف دارد که همچنان دیدار ما با شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای جشنواره تئاتر کودک و نوجوان میسر نشده است.
این گزارش حاکی است، در ادامه این نشست فاضل عبادی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان همدان به ایراد سخن پرداخت و گفت: استان همدان پیشینه فرهنگی کهنی دارد و کثرت عالمان و مفاخر این استان و خدمات ارزشمندی که به کشور کردند ویژگی را به این استان بخشیده که به پشتوانه آن بتواند میزبان بسیاری از رویدادهای فرهنگی و هنری از جمله جشنواره تئاتر کودک و نوجوان باشد.
15 تا 21 مهر تاریخ برگزاری جشنواره
وی همدان را قطب فرهنگی کودک و نوجوان خواند و گفت: این استان بنیانگذار جشنواره تئاتر کودک و نوجوان است و سابقه 9 دوره برگزاری این جشنواره را دارد، به هر حال جشنواره با شعار «هویت امروز، فردا» کار خود را از 15 مهر آغاز میکند و تا 21 مهر ادامه خواهد داشت که مراسم افتتاحیه آن همزمان با روز جهانی کودک در مجموعه ورزشی ابنسینا همدان خواهد بود.
عبادی توجه به محتوا و کیفیت و تقسیمبندی تخصصی بخشهای جشنواره را از جمله نکات مهم آن برشمرد و گفت: در این دوره از جشنواره حضور گسترده فعالان تئاتر کودک و نوجوان از شهرستانهای استان همدان را شاهد هستیم و در مجموع 39 گروه نمایشی در این جشنواره به اجرای نمایش خواهند پرداخت که در بخش کودک 8 گروه، در بخش مسابقه نوجوان 7 گروه، در بخش بینالملل چهار گروه از ایتالیا، اسپانیا و لهستان با دو کار، در بخش دانشآموزی با 5 گروه، در بخش خردسال با 4 گروه، در بخش مسابقه خیابانی با 7 گروه و در بخش ویژه استانی نیز با 4 گروه برنامه اجرا خواهد شد که به این بخشها نمایشنامهخوانی، پژوهش، مسابقه عکس و پوستر را نیز میتوان افزود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان تصریح کرد: تعامل و همافزایی خوبی میان نهادهای و ادارات استان برای برگزاری هر چه مطلوبتر این جشنواره صورت گرفته است که این امر موجب شده تا جشنواره همزمان در مدارس، مراکز بهزیستی و ... نیز برگزار شود.
عبادی گفت: 8 سالن در مرکز استان هر روز با سه اجرای نمایشی میزبان علاقه مندان به تئاتر کودک و نوجوان هستند و جشنواره مفتخر است که در راستای عدالت فرهنگی و پیروی از سیاستهای دولت تدبیر و امید این جشنواره را همزمان در شهرستانهای استان و روستاهای پرجمعیت پیگیری کند.