سیدمحمدحسین محمودی، مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآنی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره تعیین هدیه قرآن گفت: متولی مستقیمی چه در رده دولتی و چه غیردولتی برای تعیین هدیه قرآن و یا قیمتگذاری کتب دیگر وجود ندارد؛ چرا که کتاب، یک مقوله فرهنگی است، قیمت آن براساس نیاز و توان مالی مخاطب تعیین میشود.
وی افزود: به عنوان مثال قیمت کتابهای روانشناسی بالاتر و قیمت کتابهای مذهبی پایینتر است؛ چرا که کتابهای روانشناسی بیشتر ترجمهای هستند و هزینه چاپ بالایی را به خود اختصاص میدهند و قرآن یا کتابهای دینی نیز با توجه به اینکه مخاطب آنها توان خرید با قیمت بالا را ندارند، بنابراین این کتابها را با قیمت و سود کمتری عرضه میکنند و برخی قرآنها با 100 – 200 تومان سود در هر جلد ارائه میشود.
اتحادیه ناشران قرآنی نظارتی بر چاپ قرآن ندارد
محمودی در پاسخ به اینکه آیا ارائه دو قرآن مشابه از نظر کیفی با قیمتهای متفاوت نیازی به نظارت ندارد، بیان کرد: در رابطه با محصولات فرهنگی، صبغه فرهنگی به تجاری آن اولویت دارد، بنابراین دولت خود را درگیر قیمتگذاری آن نمیکند و ناشران نیز سعیمیکنند این موضوع را رعایت کنند؛ از این رو ناشری که محصولات خود را با قیمت بالاتری عرضه کند، از گردونه خارج خواهد شد، چرا که توان رقابت را نخواهد داشت.
وی در ادامه درباره اینکه آیا اتحادیه ناشران قرآنی در مورد این موضوع یا کیفیت قرآن نظارتی ندارد، گفت: این موضوع را در قالب توصیه و تذکر انجام میدهیم تا حداقلها را رعایت کنند؛ چرا که برخی ناشران در صحافی سعی دارند، صرفهجویی کنند و این سبب میشود صحافی کتابهایشان با کیفیت پایینی انجام شود و سبب فرسوده شدن آن میشود و در این زمینه باید در قبال رعایت بایدها، حمایت از ناشران را نیز داشته باشیم.
محمودی ادامه داد: در کشورهای خارجی که شاید سکولار هم باشند، حمایتهایی را از چاپ کتابهای مقدس انجیل و تورات انجام میدهند اما در کشور ما که اسلامی است هیچ حمایتی از کتابهای مذهبی و دینی انجام نمیشود و از سوی دیگر اتحادیههایی که وجود دارند، اغلب در نمایشگاهها دیده نمیشوند و طی سالهایی که اتحادیه ناشران قرآنی تشکیل شده، حتی برای مشورت نیز در امور نمایشگاه قرآنی دخیل نکردهاند و توجهی به آن نداشتهاند و این باعث میشود که کسانی در امور باشند که شناخت چندانی از نشر قرآنی دارند.
نگاه غلط مسئولان فرهنگی
وی در ادامه افزود: به عنوان مثال در جلسهای که با یکی از مسئولان ارشاد داشتیم، وقتی صحبت از تیراژ پایین قرآن و نبود حمایت از چاپ قرآن شد، این مسئول گفت؛ در تبلتها و موبایلها قرآن هست و بسیاری از مردم از این طریق قرآن میخوانند حتی در شبهای احیا موبایلشان را بر سرشان میگذارند. زمانی که دید یک مسئول این باشد نمیتوان انتظار زیادی از مسئولان برای حمایت از ناشران قرآنی داشت و انگیزهای نیز برای فعالیت ناشران و اتحادیه نمیماند.
مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآنی با اشاره به دلایل کمرنگ بودن حضور و فعالیتهای اتحادیه گفت: این درست است، ما در سال گذشته که آقای جنتی به عنوان وزیر ارشاد انتخاب شدند، نامهای به وی برای تبریک و درخواست برگزاری جلسه را داشتیم، که هنوز هم پاسخی به آن داده نشده است. در حالی که تا چند سال پیش اتحادیه ناشران قرآنی، 1800 عضو داشت و به دلیل مشکلات نشر نتوانستند دوام بیاورند و اکنون تعداد آنها به 900 عضو رسیده است.
وزارت ارشاد توجهی به طرح حمایت از ناشران دینی و قرآنی ندارد
وی افزود: دو سال پیش طرحی برای حمایت از کتابهای ارزشمند دینی و قرآنی چاپ اول که ناشر توان چاپ آنها را ندارد، به وزارت ارشاد داده شد، اما توجهی به این طرح نشد. در این طرح ارشاد به جای خرید کتاب یک گام جلوتر ناشر را حمایت میکرد یعنی یک کتاب را قبل از چاپ آن پیش خرید میکرد تا ناشر با این پول کتاب را چاپ کند.
محمودی درباره جلسات اتحادیه ناشران قرآن با ناشران گفت: هر چند وقت یک بار با اعضای اتحادیه، با ناشران قم و تهران جلساتی را برگزار میکنیم و این جلسه همراه با توصیههایی برای ناشران است تا آثار ارزشمندی در حوزه دین تولید کنند و قرآنهایی که چاپ میشود، با کیفیت بالایی باشد و آخرین جلسهای که داشتیم دو هفته پیش با معاون سازمان دارالقرآن و اتحادیه ناشران قم داشتیم.
مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآن در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه تا به حال درباره اینکه ناشران نباید قرآنهای حزبی چاپ کنند، به آنها توصیهای نداشتهاید، با توجه به اینکه این کار از سالهای قبل وجود داشته و همچنان ادامه دارد، گفت: این یک توصیه نیست و یک اجبار است و سازمان دارالقرآن مجوز قرآن را صادر میکند و باید آن را لحاظ کند و به این موضوع نظارت کند.
وی درباره اینکه ناشر در ابتدا برای قرآن کامل مجوز میگیرد و سپس آن را در حزبهای مجزا صحافی و عرضه میکند، گفت: باز هم سازمان دارالقرآن باید نظارت کند و به ارشاد اطلاع دهد تا ارشاد از توزیع آن جلوگیری کند و در رابطه با این موضوع آقای حاجیشریف با اتحادیه صحبت نکردهاند و ما نیز از این موضوع اطلاع داریم و تنها توصیه میکنیم، علاوه براین در این زمینه قانون وجود دارد.