به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، یادبود مرحوم استاد ابراهیم پورفرزیب(مولایی) شب گذشته، 26 مهر در قالب برنامه رادیویی «یاد استاد» با حضور سیدمحسن موسویبلده، محسن بادپا و اجرا و کارشناسی محمدرضا پورمعین از شبکه رادیویی قرآن پخش شد.
سیدمحسن موسویبلده در ابتدای این جلسه با بیان اینکه مرحوم استاد مولایی، پدر قرآنی ما بودهاند، گفت: جامعه قرآنی کشور به نوعی یتیم شده است و استاد مولایی پدر جامعه قرآنی بودند.
وی افزود: من در دوران نوجوانی در هیئتهای محلی که حضور داشتم در یکی از هیئتها که نام آن خادمالحسین(ع) بود، جلسه قرآن نیز برگزار میشد و من که در آن زمان 13 ساله بودم مسئول هیئت به بنده گفت از هفته آینده یک قاری به نام استاد مولایی به هیئت میآید که هفته بعد استاد مولایی را برای اولین بار در هیئت خادمالحسین دیدم که واقعا استاد مولایی یک استاد متفاوت بود.
موسویبلده ادامه داد: در اولین جلسهای که در محضر استاد مولایی بودم من را متفاوت از بقیه بچهها دانست و گفت تو از همه بهتر میخوانی که ایشان بعد از آن به آن هیئت نیامد، اما بنده به این دلیل که با ایشان آشنا شده بودم از آن پس به جلسه ایشان رفتم.
همکاری استادان مولایی و مروت برای پیشرفت شاگردان
محسن بادپا از شاگردان استاد مولایی در این برنامه با بیان اینکه 40 سال در محضر استاد مولایی بودم، گفت: رفتم خدمت استاد مروت که ایشان برای چند ماه هر شب برای من یک نسخه مینوشتند تا براساس آن نسخه کار کنم و یاد بگیرم و استاد مروت بسیار علاقهمند، دقیق و دوستداشتنی بود. زمانی که تجوید بنده کمی خوب شد به من گفت شما در جلسه من هر آنچه باید یاد بگیری یاد گرفتی حالا معرفی میکنم از این به بعد به جلسه استاد مولایی برو؛ در جلسه استاد مولایی که رفتم خوب خواندم و استاد مولایی گفت قرآن خواندن را کجا یاد گرفتی؟ که من گفتم پیش استاد مروت و استاد مولایی من را صدا کرد تا پیش خودش بنشینم و از آن پس دیگر هم جلسه استاد مروت و هم جلسه استاد مولایی میرفتم.
مظاهری از شاگردان استاد مولایی میهمان تلفنی برنامه بود که وی با بیان اینکه 65 سال در محضر استاد مولایی بودهام، گفت: جامعه قرآنی، یتیم شد زیرا ایشان طرح نوینی در تلاوت و تجوید داشتند که در نوع خود بینظیر بود و ایشان نمونه اخلاق و ادب بودند. یکی از رموز موفقیت جلسات ایشان همان حسن خلق و رفتار ایشان و نظم و ترتیبی بود که در جلسات خود ایجاد میکردند.
در جلسات استاد مولایی حق هیچ یک از شاگردان ضایع نمیشد
وی افزود: هرکس که به جلسه استاد مولایی میآمد باید اسم مینوشت اگر نوبت میرسید که تلاوت میکرد و اگر نه که تلاوت نمیکرد و در جلسات استاد حق هیچ یک از شاگردان ضایع نمیشد.
موسویبلده در ادامه اظهار کرد: در تاریخ اسلام، آن مذهبی که تحت عنوان تشیع شناخته میشود در آغاز هم به عترت و هم به خود قرآن پرداخت که شاید این را خیلی از ما ندانیم که اولین دانشمندان علم قرائت از شیعیان امیرالمومنین(ع) بودند، پس شیعه در آغاز هم به عترت پرداخت و هم به قرآن؛ تشیع پرداختن به فن تلاوت قرآن را در یک دورانی رها کرد و نهضت جدید شیعه در تلاوت قرآن چیزی حدود 60 سال است که در کشور ما سابقه دارد و ما در قرون متمادی از تلاوت قرآن به این شکل که وجود دارد بیبهره بودیم اما این اتفاق در قرن اخیر افتاد.
وی افزود: یکی از بنیانگذاران نهضت جدید تلاوت قرآن استاد مولایی است که برای همین هم ایشان پدر قرآنی جامعه قرآنی ما بود و البته نقش استاد مروت نیز بیبدیل است. ما همه از شاگردان استادان مولایی و مروت بودیم. خود بنده نیز شاگرد مستمر و ثابت جلسات استاد مروت بودم و به توصیه ایشان در جلسات استاد مولایی نیز شرکت میکردم.
عامل جذب جوانان اخلاق قرآنی استاد مولایی بود
موسویبلده ادامه داد: استاد مولایی از نظر سن و سال پیشکسوتتر از استاد مروت بودند؛ آن چیزی که موجب شد استاد مولایی بچههای قرآنی را جذب کند اخلاق قرآنی ایشان بود و همه بچهها را به اسم کوچک صدا میکرد و همین کار موجب شد تا چنین بچههای قرآنی تربیت شوند.
محسن بادپا در این بخش از برنامه با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب عنوان «اکبرالقراء» را به استاد مولایی دادهاند، گفت: استاد مولایی صدای خوبی نداشت که بگوییم قاری بود اما در کسوت قاریان بزرگ شد بلکه ایشان قاریپروری کرد و اگر رهبر فرموند اکبرالقراء، نه اینکه استاد، قاری بزرگی بود بلکه به این معنی است که ایشان بزرگ قاریان بود. ایشان همواره قاریپروری میکرد.
وی افزود: ایشان همیشه مراقب بود ببیند قاریان جوان چه کمبودهایی در چه حوزههایی دارند، وارد آن حوزه میشد تا کاری برای جوانان و قرآنیان انجام دهد. زمانی که دید شاگردان در تجوید مشکل دارند کتاب تجوید را نوشت. نزدیکهای انقلاب که شده بود احساس کرد که ما در کشور کمبود حافظ داریم و ما را با کشورهای اسلامی که میلیونها حافظ دارند، مقایسه میکردند، ایشان شهریار پرهیزکار را انتخاب کرد و گفت که تو قرآن را حفظ کن. من یادم است استاد هر هفته یک ربع سکه طلا به شهریار پرهیزکار میداد تا اینکه اولین حافظ قرآن تربیت شد. بعد از تربیت شهریار پرهیزکار به عنوان حافظ قرآن کمکم بقیه نیز وارد حفظ قرآن شدند.
مولایی؛ بنیانگذار نهضت حفظ قرآن
موسویبلده در تأیید صحبتهای محسن بادپا با بیان اینکه استاد مولایی در حقیقت بنیانگذار نهضت حفظ در کشور نیز بودند، به کتاب تهذیبالقرائه ایشان اشاره کرد و گفت: تایپ و حروفچینی و لزوم اعرابگذاری برای این کتاب، بسیار مسئله مهمی بود و ایشان با سلیقهای که داشت از استاد احمد مرادی که از اساتید خوشنویسی و از شاگردان استاد مولایی نیز بودند، خواست تا این کتاب را با دست خودش بنویسد و استاد مرادی این کتاب را با دست نوشت تا مشکلی در تایپ و حروفچینی ایجاد نشود.
سیدعباس میرداماد از شاگردان استاد مولایی میهمان تلفنی برنامه بود و اظهار کرد: ایشان بدون هیچ توقع و چشمداشتی خود را در عرصه قرآنی خادم به تمام معنا میدانستند و ما جرعهنوشانی بودیم از مکتب قرآن که واسطه این جرعهنوشی استاد مولایی بودند.
میرداماد ادامه داد: با این زمان کوتاه نمیتوان در وصف استاد مولایی مطلبی گفت اما باید گفت استاد مولایی در کنار این که شاگردپروری میکردند انتقال مباحث و مبانی قرآنی را نیز سرلوحه تدریس مجامع قرآنی داشتند. شاهد بودم ایشان به شاگردان تأکید داشتند که در کنار حُسن تلاوت، قاریان به حسن عمل هم توجه کنند و استاد مولایی هم خودشان سرلوحه حُسن عمل به آیات قرآن بودند و هم اصرار بر این موضوع داشتند.
محسن بادپا در این بخش از برنامه با اشاره به تعبیر پدر قرآنی که از سوی استاد موسویبلده بیان شد، گفت: استاد مولایی در هر زمینهای که میدیدند بچهها کمبود داشتند نیازها را برطرف میکردند؛ اگر بچهها در اختلاف قرائات، تجوید و... مشکل داشتند استاد رفع میکردند.
معیشت شاگردان دغدغه استاد
موسویبلده در تکمیل صحبتهای محسن بادپا گفت: مسائل معیشتی شاگردان هم دغدغه استاد مولایی بود و ایشان با 100 هزار تومان صندوق اندوخته نیکان را راهاندازی کردند که ایشان طی این سالها مسئول این صندوق بودند و خود بنده نیز در یک برههای برای یکی از دوستانم از این صندوق وام گرفتم و خودم ضامن شدم. استاد مولایی حتی در زمینه رفع نیازهای مالی نیز برای قرآنیان پدری کردند.
محسن بادپا ادامه داد: قبل از انقلاب، زمانی که از طرف آن حکومت مسابقاتی برگزار میشد وقتی که چند نفر از دوستان شرکت کردند استاد با آنها برخورد کرد. با وجودی که جایزه گرفته بودند اما فهمیدند که جای آنها دیگر در جلسه استاد مولایی نیست. استاد مولایی به شدت مخالف بودند که قرآنیان با حکومت طاغوت همکاری داشته باشند و در مسابقات قرآن آنها شرکت کنند.
وی ادامه داد: سیدنقشبندی، وقتی به ایران میآید یک جلسه به خدمت استاد مولایی آمد و حتی در آن دوران طاغوت یک بار هم در هیچ یک از مراسمهای دعوت شده از سوی اوقاف شرکت نکرد و فقط در جلسات استاد مولایی شرکت میکرد و یک جلسه هم به خدمت مرحوم استاد اربابی رفت.
موسویبلده در این بخش از سخنان خود اظهار کرد: استاد مولایی در دوران دبیرستان جذب جلسات قرآن میشوند و در جلسات استاد مرحوم احمدنصرالله مازندرانی شرکت میکنند و در همان سالهای دانشگاه که در رشته ادبیات فارسی تحصیل میکردند از سال 1327 اولین بار در هیئت سنگلجیها تدریس را شروع کرد. استاد مولایی قاریپرور بودند اما علاقه و تعصب به استاد خلیل الحصری داشتند.
محسن بادپا عنوان کرد: یک یادگاری به مردم میدهم همین قدر بگویم یکی از برکات وجودی استاد مولایی این بود که در جلسه ایشان به بهترین صدای جهان یعنی «نقشبندی» پیشنهاد شد شعر «حصان بن ثابت» در وصف غدیر خم را بخواند؛ همه نگران بودند که میخواند یا نه؟ نقشبندی تا این شعر را دید، گفت بله میخوانم و خواند. این نوار هماکنون در اختیار خبرگزاری ایکنا قرار گرفته و بر روی خبرگزاری ایکنا قابل دسترس است.
حسن رضائیان از شاگردان استاد مولایی در بخش پایانی برنامه میهمان تلفنی بود که اظهار کرد: استاد مولایی یک روز به من گفتند «قرآن بخوانید اما برای پول نخوانید و پول نگیرید» بنده از استاد مولایی سوال کردم اگر کسی خواست به ما پول بدهد چه؟ که استاد مولایی گفت: اگر خودشان خواستند بدهند، بگیرید اما شما قاری قرآن هستید و نباید پول بگیرید.
در پایان این برنامه آیات 31 تا 39 سوره نباء با صدای استاد عکاشه تلاوت و به روح پاک اکبرالقراء ایران هدیه شد.