مهدی عادلی، قاری بینالمللی قرآن کریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر عمل به قرآن از سوی قاریان و حافظان قرآن کریم اظهار کرد: زمانی که یک قاری قرآن توفیق آن را دارد در جمعی به تلاوت قرآن بپردازد باید به آیاتی که تلاوت میکند نیز عمل کند. اگر عمل به قرآن در رفتار قاری قرآن مشاهده نشود تلاوت او یک کار ظاهری خواهد بود.
وی افزود: زمانی که یک قاری قرآن به جنبه ظاهری تلاوت توجه داشته و برای اینکه مورد تشویق دیگران قرار بگیرد، تلاوت کند از نظر اخروی چیزی نصیب او نمیشود؛ ممکن است از نظر دنیوی چیزهایی به دست آورد اما برای همین دنیا خواهد بود و برای آخرت او چیزی نمیماند.
قاریان قرآن علاوه بر تلاوت خوب باید شخصیت قرآنی هم داشته باشند
این قاری بینالمللی قرآن ادامه داد: زمانی که یک قاری قرآن در جامعه و محافل قرآنی شناخته میشود و قبول میکند که تلاوت کند در واقع منتسب به قرآن شده است و به همین دلیل این شخص علاوه بر تلاوت خوب باید شخصیت قرآنی نیز داشته باشد زیرا اگر یک شخص منتسب به قرآن شخصیت قرآنی نداشته باشد یک حالت دو شخصیتی در او ایجاد میشود و این دوشخصیتی بودن او خود را در خانواده، جامعه، محافل قرآنی و ... نشان میدهد.
وی یادآور شد: اگر یک قاری یا حافظ قرآن رفتاری به غیر از قرآن داشته باشد علاوه بر اینکه تأثیرات منفی آن در زندگی فردی و اجتماعی او دیده میشود بلکه این تأثیرات منفی بر روی افراد جامعه که او را به عنوان فردی قرآنی میشناسند نیز نمود پیدا میکند و به طور کلی تأثیر بدی بر کل جامعه میگذارد.
قاریان قرآن مراقب اعمال و رفتار خود باشند
عادلی با یادآوری اینکه قاریان و حافظان قرآن باید مراقب اعمال و رفتار خود باشند، عنوان کرد: اولین نکتهای که باید از سوی قاریان رعایت شود این است که برای رضای خدا تلاوت کنند و تا جایی که امکان دارد بحث مالی را در محافل عمومی که برای مردم است مطرح نکنند.
وی ادامه داد: اما در برنامههای گستردهتر که جنبه کشوری پیدا میکند طی کردن پول برای تلاوت هیچ مشکلی ندارد. و یک قاری قرآن میتواند قبل از حضور در برنامههای بزرگ کشوری که به هر حال هزینهای برای قاری قرآن و ... پیشبینی شده است مبلغی را درخواست کند و بگوید که حقالقدم بنده برای حضور در این محفل و تلاوت قرآن باید چه مقدار باشد که مسئولان مربوطه یا میپذیرند یا نمیپذیرند.
برخی قاریان با درخواست مبالغی مشخص برای تلاوت برای آن دنیا چیزی باقی نمیگذارند
این قاری بینالمللی قرآن عنوان کرد: زمانی که یک قاری قرآن برای تلاوت در یک محفل قرآنی درخواست مبلغ مشخصی میکند دیگر برای آن دنیای خود چیزی باقی نگذاشته است و فقط دنیا را پذیرفته است و با ثواب، کاری ندارد. هرچند که برخی از قاریان برای تلاوت در محافل و مراسم از قبل مبالغی را طی میکنند اما قاریانی را نیز میشناسم که از قبل هیچ درخواست مالی ندارند و هر چه که به آنها داده شود، میپذیرند که البته کار درست، همین است.
وی یادآور شد: قاریان قرآن برای داشتن رفتار و عمل قرآنی باید از الگوهایی بهره بگیرند که این الگوها از جهت نوع تلاوت و مباحث معنوی شناخته شده هستند؛ به طور مثال استاد عبدالباسط به همراه یکی از قاریان در محفلی حضور پیدا کرده بود که پس از تلاوت دو کیف که داخل آنها مبالغ نقدی نیز در نظر گرفته شده بود به استاد عبدالباسط و قاری دیگر دارند که مبلغ در نظر گرفته شده برای استاد عبدالباسط بیشتر بود اما در زمان تحویل، مبلغ کمتر به دست استاد رسیده بود، اما زمانی که مسئولان متوجه شدند و خواستند مبلغ بیشتر را به استاد برگردانند استاد قبول نکرده بود و گفته بود روزی من همین است.
عادلی در این بخش از سخنان خود گفت: از دیگر آسیبهایی که ممکن است در بین برخی از قاریان به ویژه قاریان نوجوان و جوان دیده شود این است که گاهی اوقات نوجوانان و جوانانی را مشاهده میکنیم که از سطح تلاوت بالایی هم برخوردار نیستند اما با چنان غروری در محافل و مراسم حاضر میشوند که انگار نه انگار این افراد برای قرآن کار میکنند و رفتار برخی از آنها به هیچ عنوان در شأن یک قاری قرآن نیست.
قاریان با حالت خشوع و تواضع در محافل قرآنی حاضر شوند
وی در ادامه اظهار کرد: کسی که کلام خدا را میخواند باید با حالت خشوع و تواضع در محافل قرآنی حاضر شود و تلاوت کند تا مردم که برای شنیدن تلاوت آن قاری آمدهاند خشوع و تواضع را در چهره، رفتار و گفتار او ببینند.
قاری بینالمللی قرآن یادآور شد: در جامعه قرآنی و بین قاریان و حافظان قرآن کشورمان الگوهای خوبی داریم که نوجوانان و جوانان میتوانند از این الگوها استفاده کنند؛ همچنین بحث الگوسازی و معرفی الگوهای قرآنی در جامعه و برای کودکان و نوجوانان اهمیت دارد که این اتفاق باید از سوی صداوسیما و رسانهها دنبال شود تا نوجوانان ما با الگوها و چهرههای قرآنی برجسته آشنا شوند.