حسن ربیعی، مدیر کل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بینالملل سازمان اوقاف و امور خیریه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به تشریح روند تغییراتی که در نیات واقفان طی سالهای اخیر رخ داده است، پرداخت و عنوان کرد: بر اساس بازخوانیهایی که طی یک سال و نیم در وقفنامههای کشور انجام شد، فراوانی نیات واقفان اکنون در حوزههای مختلف به دست آمده است.
وی گفت: بیشتر وقفها با نیت امور خیر و اجتماعی، نیتهایی مرتبط با حوزه درمان و بهداشت، آموزش و نیاتی در حوزههای مذهبی صورت میگیرد.
سخنگوی سازمان اوقاف در خصوص نیتهای واقفان در حوزه امور مذهبی، عنوان کرد: بیشترین فراوانی وقفهای دینی در خصوص عزاداری امام حسین(ع) و برپایی مجالس اهل بیت(ع) است. در دستهبندی نیات در نیات مذهبی نیز بیشترین موقوفات مربوط به برگزاری مراسم ابا عبدالله است که هماکنون 22 هزار و 500 وقف برای عزاداری امام حسین(ع) در کشور صورت گرفته است.
وی با اشاره به اینکه در دوران صفویه و بعد از آن تا دوره قاجاریه فراوانی موقوفات با نیت سیدالشهداء بسیار زیاد دیده میشود، گفت: در عصر پهلوی اول بعد از اینکه رضاخان برای برپایی مراسم عزاداری امام حسین(ع) ممنوعیت ایجاد کرد مردم برای مقابله با این مسئله بخشی از اموال خود را برای روضهخوانی و تعزیهداری وقف کردهاند.
موقوفات در حوزه مذهبی تا حدودی کاهش پیدا کرده است
ربیعی به توزیع نیت واقفان در حوزههای مختلف در جامعه کنونی نیز اشاره و عنوان کرد: موقوفات در حوزه مذهبی و به خصوص حضرت سیدالشهداء و عتبات عالیات تاحدودی کاهش پیدا کرده است.
مهندسی نیات، وقف برای رفع نیازهای کشور و رفع آلام بشری است
وی تصریح کرد: سیاستهای کلی ما در رابطه با مهندسی نیات واقفان و ایجاد موقوفات جدید از طریق مشاورهای که سازمان اوقاف به مردم ارائه میکند، رفع نیازهای کشور، رفع آلام و مشکلات بشری هم در حوزه داخلی و هم در حوزه جهانی با محوریت جهان اسلام و مسلمانان است.
ربیعی به دیدار مسئولان اوقاف با مقام معظم رهبری نیز اشاره و اظهار کرد: در این دیدار ایشان فرمودند به وقف برای علم و تحقیقات، آموزش و پژوهش، محیط زیست و معرفی دین به شکلهای مدرن توجه شود که بر همین اساس باید سمت و سوی وقفها را به سمتی برد که واقفان و خیرین نیازهای جامعه بشری را رفع کنند.
در حوزه معرفی دین به شکل مدرن باید نیازهای حوزه وقف را به مردم معرفی کنیم
سخنگوی سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: در حوزه معرفی دین به شکل مدرن باید نیازهای حوزه وقف را به مردم معرفی کنیم و این فرصت خوبی است که مردم و خیریان در این حوزه سرمایهگذاری کنند.
وی حوزه سلامت را نیز یکی دیگر از حوزههایی دانست که بر اساس سیاستهای کلی نظام سلامت که توسط مقام معظم رهبری اعلام شده، در اولویت مسئله وقف قرار داد و عنوان کرد: در سالهای اخیر به خصوص با اجرای پنج پروژه بزرگ ملی و بینالمللی توانستهایم به خواسته مقام معظم رهبری جامه عمل بپوشانیم.
حوزه قرآن در وقف مظلوم است
ربیعی افزود: حوزه قرآن در وقف مظلوم است و نیاز است که واقفان در این خصوص اقدام کنند که در همین راستا جلساتی برای وقفهای قرآنی برگزار و کارگروهی نیز تشکیل شده است. مسلئه وقف برای قرآن خارج از همه مهندسی نیات برای ما یک اولویت ویژه است و ما باید برای وقفهای قرآنی بیش از سایر وقفها تلاش کنیم که همین اقدام در دستور کار سازمان اوقاف قرار دارد.