به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری برزین ضرغامی، دبیر بیست و دومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران امروز، دوشنبه 19 آبان برنامههای هفته کتاب را تشریح کرد.
ضرغامی در این نشست گفت: بیست و دومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در سال جاری که به نام اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملی و مدیریت جهادی نامگذاری شده است از 24 آبانماه آغاز شده و تا یکم آذرماه با هدف توسعه و ترویج کتاب و کتابخوانی در سراسر کشور ادامه مییابد. شعار این دوره از هفته کتاب نیز «ترویج کتاب، ترویج امید» است.
پرهیز از هزینههای زاید در برگزاری هفته کتاب
وی افزود: مراسم هفته کتاب با مشارکت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همکاری بیش از 40 نهاد و سازمان برگزار میشود، که با احتساب مؤسسات و نهادهای غیردولتی این تعداد به 200 مشارکتکننده در امر برگزاری هفته کتاب میرسد که در این زمینه فعالیت دارند و برنامههای متنوعی را در این هفته اجرا خواهند کرد.
ضرغامی ادامه داد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در هفته کتاب نقش هماهنگکننده را دارد و قرار نیست هم سیاستگذار و هم اجراکننده باشد. از این رو امسال با توجه به حضور و مشارکت نهادها، سازمانها و وزارتخانههای گوناگون و از سوی دیگر نامگذاری امسال به اقتصاد مقاومتی توجه ویژهای شده است؛ چرا که سعی شده امسال از هزینههای زاید پرهیز کرده و از امکانات و اعتبارات وزارتخانههای دیگر در زمینه ارتقای فرهنگ کتابخوانی در جامعه بهره بگیریم.
انتخاب پایتخت کتاب از سوی یونسکو
دبیر هفته کتاب با اشاره به برنامههای گوناگون در هفته کتاب بیان کرد: بخشی از فعالیتهای هفته کتاب مربوط به استانهاست و پیشنهاد شده تا در راستای پررنگ کردن نقش استانها مدیران کل استانها به عنوان دبیران استانی هفته کتاب منصوب شوند تا به توانمندیهای بومی و استانی در این زمینه توجه ویژهای شود که معاونت اجتماعی وزارت کشور در این زمینه ابلاغیهای به استانها فرستاد. از سوی دیگر برنامههایی نیز در وزارتخانهها انجام میشود که از جمله آنها میتوان به برگزاری کتاب سال محیط زیست، کتاب سال جهاد کشاورزی و جشنوار کتاب سال دانشجویی توسط دانشگاه آزاد اسلامی اشاره کرد.
وی با اشاره به برنامههای استانی در حوزه کتاب گفت: برگزاری جشنواره انتخاب روستاهای دوستدار کتاب که فراخوان آن اعلام شده، انتخاب پایتخت کتاب ایران که فراخوان آن همزمان با هفته کتاب اعلام خواهد شد، مراسم تجلیل از فعالان، پیشکسوتان و خادمان چاپ و نشر، برگزاری گردهمایی و همایشهای استانی در حوزه کتاب، برگزاری جلسات نقد و بررسی مسائل کتاب، حمایت از تجهیز کتابخانههای عمومی و اطلاعرسانی از جمله برنامههای استانی هفته کتاب است.
ضرغامی در ادامه انتخاب پایتخت کتاب ایران را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: ما به دنبال این هستیم که بین استان ها و شهرستانهای کشور در حوزه کتاب و کتابخوانی رقابت ایجاد کنیم و یکی از شهرها را انتخاب کرده و در کنار تهران به عنوان دو شهر منتخب ایران در حوزه کتاب و کتابخوانی به یونسکو معرفی کنیم تا بتوان یکی از آن دو را به عنوان پایتخت کتاب دنیا در یونسکو مطرح کنیم.
اجرای هفته کتاب در سه سطح ملی، استانی و تخصصی
وی با بیان اینکه هفته کتاب فراگیرترین رویداد فرهنگی کشور است، اظهار کرد: برنامههای هفته کتاب در سه سطح استانی، تخصصی و ملی انجام میشود که در راستای برگزاری برنامههای ملی، دومین جایزه محتشم را داریم که در رشتههای شعر، داستان، فیلم و عکس در این هفته برگزار خواهد شد و در بخش دیگری از فعالان حوزه کتاب اعم از نویسنده، ناشر، چاخانهدار، صحاف و لیتوگراف و ... تجلیل میشود و بخشی از برنامهها نیز به نقد و بررسی تخصصی کتاب و برپایی نمایشگاههای تخصصی اختصاص خواهد یافت که از جمله آنها میتوان به برپایی نمایشگاههایی در کارخانههای کشور، دانشگاهها و وزارتخانهها اشاره کرد.
دبیر هفته کتاب با اشاره به ویژگیهای بیست و دومین دوره هفته کتاب بیان کرد: توسعه و ترویج فعالیتهای نشر الکترونیک و کتابهای دیجیتال از طریق شناسایی، انتخاب و تقدیر از فعالان این حوزه، تأکید بر بهرهگیری از فناوریهای نوین ارتباطی و شبکههای اجتماعی مجازی به منظور تبلیغ و ترویج کتاب و کتابخوانی، استفاده از ظرفیت گروههای مرجع اجتماعی به منظور ترویج فرهنگ کتابخوانی، مدیریت هزینهها و تلاش در راستای کاهش هزینههای غیرضروری و استفاده بهینه از بودجه و اعتبارات، برجسته کردن نقش ستادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و استفاده از ظرفیت اغلب دستگاههای دولتی و مؤسسات و تشکلهای صنفی حوزه چاپ و نشر و قانونمند کردن فعالیت های استانها در هفته کتاب از ویژگیهای این دوره است.
ضرغامی در ادامه به عناوین روزهای هفته کتاب اشاره و عنوان کرد: با توجه به تقارن هفته کتاب یا ماه محرمالحرام، نخستین روز این هفته به نام «کتاب، مسجد و محرم» اختصاص یافته است و در این بخش بهترین شعر عاشورایی ، بهترین کتاب در باره عاشورا و محرم، بهترین فیلمنامه در باره عاشورا و محرم و بهترین ناشری که کتابهای مناسب در باره عاشورا و محرم را منتشر کرده است تجلیل خواهد شد، همچنین از ائمه جماعات مروج کتاب، کتابداران، کتابخوانان برتر کتابخانههای مساجد و نویسندگان آثار پرمخاطب کتابخانههای مساجد توسط ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد تجلیل میشود.
وی ادامه داد: یکشنبه 25 آبان روز « کتاب، آگاهی و سبک زندگی»، دوشنبه 26 آبان روز «کتاب، فرهنگ و صنعت»، 27 آبان روز «کتاب، مدرسه، دانشگاه و حوزه»، 28 آبان روز «کتاب، پدیدآورندگان ، خادمان و پیشکسوتان»، 29 آبان روز «کتاب، مدیریت جهادی و توسعه کشاورزی »، 30 آبان روز «کتاب و شهروند» و شنبه یکم آذر روز «کتاب، رسانه و فناوریهای نوین» نامگذاری شده است.
ضرغامی در ادامه به پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد و در سؤالی مبنی بر معرفی پایتخت کتاب ایران به یونسکو گفت: در سالهای گذشته تهران به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی شده است که بخشی از مؤلفههای امتیازگیری در این زمینه منوط به ایجاد زیرساختهای لازم در حوزه کتاب از سوی شهرداری است و طی سالهای گذشته تهران امتیاز کمی نسبت به کشورهای دیگر نداشته است، اما مؤلفههایی برای امتیازگیری در این زمینه وجود دارد که ما باید به آنها بپردازیم.
وی در پاسخ به پرسشی با اشاره به برنامههای هفته کتاب و مرتبط دفاع مقدس گفت: برنامههای ویژهای از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران و معاونت فرهنگی سپاه پاسداران به ویژه معاونت فرهنگی سپاه در این هفته اجرا خواهد شد و برغنای بیشتر برنامهها خواهد افزود.
دبیر هفته کتاب در پاسخ به پرسشی مبنی بر میزان بودجه هفته کتاب، عنوان کرد: در این دوره نسبت به سالهای گذشته ما کمترین بودجه را داشتهایم و رقم آن اصلا قابل ذکر نیست و ما در این راستا تلاش کردیم از ظرفیت سایر سازمانها و نهادها استفاده کنیم تا این هزینهها را کاهش دهیم.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه چرا جشنواره رسانههای برتر در این دوره برگزار نمیشود، گفت: فراخوان این دوره کتاب و رسانه برتر هنوز اعلام نشده؛ چرا که ما تصمیم گرفتیم هفته کتاب امسال را نیز جزو ملاکها و چارچوبهای ارزیابی قرار دهیم. بنابراین تصمیم بر آن شد تا فراخوان این دوره را در هفته کتاب اعلام کرده و مراسم اختتامیه را در زمان دیگری برگزار کنیم، حتی این بحث وجود دارد که جشنواره را به زمان دیگری برای نمونه روز خبرنگار انتقال دهیم. اما برای این دوره ما ظرف یک ماه آینده مراسم اختتامیه را برگزار خواهیم کرد.
ضرغامی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا مبنی بر اینکه در سالهای گذشته روزی به نام روز قرآن در هفته کتاب نامگذاری میشد، اما امسال هم همانند سال گذشته قرآن مورد بیمهری قرار گرفته است، دلایل حذف قرآن از نامگذاری هفته کتاب چه بوده است، بیان کرد: قرآن از نامگذاری هفته کتاب حذف نشده است، بلکه یک روز به نام «کتاب، مسجد و محرم» انتخاب شده و در این روز برنامههای متنوعی وجود دارد که از کتابداران برتر مساجد تجلیل خواهد شد و این موضوع به نوعی با قرآن ارتباط دارد، اما به غیر از این برنامهها از یک مفسر قرآن در هفته کتاب تجلیل خواهد شد.