به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، محمد سرافراز، رئیس صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران عصر امروز، 23 آبانماه در مراسم اختتامیه بیستمین نمایشگاه خبرگزاریها و مطبوعات با بیان اینکه در شرایطی به سر میبریم که آن را عصر ارتباطات و انقلاب ارتباطات مینامند، گفت: مهمتر از این عناوین، امروز عصر پردازش اطلاعات است؛ عصری که اگر درست شناخته و بهرهوری شود قدرت نرم و اصلی حاکمیت در دنیا از این مجرا اعمال میشود.
وی افزود: در عصر پردازش باید این نکته را دریافت که چه عواملی است که میتواند افکار، عقائد، احساسات و عواطف انسانها را دریافت و درک کند و پس از آن بتواند آنها را تحت تأثیر قرار دهد و ما در عصری به سر میبریم که این امور اتفاق میافتد و هر روز شکل جدیدتری به خود میگیرد.
سرافراز با بیان اینکه هم رسانه ملی و هم سایر رسانهها در این شرایط باید جایگاه و وظایف خود را بشناسند، گفت: مهمترین سؤال امروز ما این است که اگر رسانههای ما میخواهند رسانههای تأثیرگذاری باشند باید جایگاه خود را درک کنند و به نسبت به آن چیزی که اتفاق میافتد بفهمند که باید چه تغییراتی اعمال کنند و چه تصمیماتی بگیرند.
وی با اشاره به خصوصیات رسانهها نوین گفت: یکی از ویژگیهای فضای مجازی و رسانههای نوین برخلاف رسانههای صوتی، تصویری و مکتوب کمهزینه بودن آنهاست.
رئیس رسانه ملی افزود: هر انسانی در دنیای فعلی بالقوه یک رسانه و خبرنگار است؛ نه تنها بالقوه بلکه در یک سطح گستردهای انسانها در همه موضوعات اظهار نظر میکنند و هر اتفاقی که میافتد و خبری که پخش میشود، انسانها این قدرت را پیدا کردهاند که نسبت به آن اظهار نظر کنند و گاه نظراتی که در زیر خبرها گذاشته میشود اهمیتش بیشتر از خود خبر میشود.
وی گفت: برخی رسانهها نیز توسط کاربران و مخاطبان ایجاد میشود و اطلاعات توسط مخاطبان تکمیل میشود تا یک رسانه ایجاد شود بدون اینکه رسانههای سنتی نقشی در این امر داشته باشند.
سرافراز همچنین اظهار کرد: وقتی یک روزنامه چاپ میشود تا به دست مخاطب خود برسد زمان و امکانات زیادی صرف میشود اما رسانههای نوین این امکان را به وجود آورده که اخبار در آن واحد در اختیار مخاطب قرار گیرند؛ بنابراین مطبوعات و رسانههای صوتی و تصویری باید شرایط و جایگاه خود را در این عرصه درک کنند در غیر این صورت نمیتوانند تأثیر لازم را داشته باشند.
وی با تأکید بر اینکه کارکرد روزنامه باید بازتعریف شود، گفت: اگر مطبوعات بخواهند تنها آخرین اخبار را منتشر کنند نمیتوانند جایگاه خود را حفظ کنند بنابراین لازم است به تولید محتوا بپردازند و رویکرد خود را با شرایط روز تطبیق دهند.
رئیس سازمان صدا و سیما ادامه داد: محیط رسانهای فعلی و فضای رسانهای نوین و مجازی برخی مسائل را دیکته میکند که لازم است اول باید آن را درک کنیم و باید بفهمیم آنچه درست است باید بهرهبرداری کنیم و آنچه غلط است را کنار بزنیم.
سرافراز اعتیاد رسانهای را یکی از تبعات منفی رسانههای نوین عنوان کرد و گفت: علاوه بر اعتیاد رسانهای، حریمهای خصوص نقض میشود و ارتباطات مجازی جای ارتباطات حقیقی را میگیرد که این موارد بخشی از زیانهای فضای رسانههای نوین است.
رئیس سازمان صدا و سیما در بخش دیگری از سخنان خود به مذاکرات هستهای ایران با گروه 1+5 گفت: به تعبیر من این مذاکرات 5/1+1 است؛ به این تعبیر که یک جمهوری اسلامی ایران است و سوی دیگر آمریکا و بقیهاند.
وی افزود: امیدواریم مذاکرات به توافق برسد تا همه خوشحال شوند و مرحله جدیدی آغاز شود، اما احتمال بیشتر این است که مذاکرات به نتیجه نرسد به دلیل اینکه از یک سو زیادهخواهی آمریکا وجود دارد و از سوی دیگر بیاعتمادی ملت ایران است که در طول تاریخ انقلاب نسبت به آمریکا صورت گرفته است.
سرافراز ادامه داد: در پروسهای که در یک سال اخیر که طی شده ایران به توافقات خود عمل کرده و بازرسیهایی که از طریق آژانس انرژی اتمی مطرح بوده صورت گرفته است و گاه بازرسیها رسانهای و اعلام نشده است.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر تحریمهای ظالمانهای که هیچ ربطی به مسائل هستهای ندارد باید برچیده میشد که این اتفاق نیفتاده است.
رئیس رسانه ملی با اشاره به حذف شبکههای بینالمللی ایران از ماهوارهها گفت: غرب که سالها ادعای آزادی بیان و آزادی رسانه داشت به دلیل تحریمها و مسائل هستهای دست به حذف رسانههای ایرانی از ماهواره زد اما هیچگاه نتوانستند جلوی صدا و پیام ما را بگیرند در عین حال چهره واقعی خود را نشان داد.