حجتالاسلام سیدصادق حسینیاشکوری، رئیس مجمع ذخایر اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره کتاب و کتابخوانی گفت: در رابطه با مطالعه باید علاوه بر کتاب کاغذی، به کتاب دیجیتال نیز توجه کرد و آمار مطالعه آن را نیز در سرانه مطالعه لحاظ کرد که با درنظرگرفتن این موارد، به نظر من سرانه مطالعه افزایش یافته است.
وی در پاسخ به اینکه یعنی آمار سرانه مطالعه که 76 دقیقه اعلام شده را بیشتر از این میزان میدانید، بیان کرد: من نمیتوانم آمار را تأیید یا تکذیب کنم، اما با توجه به اینکه شکل کتاب متفاوت شده است، میتوان گفت که آمار مطالعه افزایش یافته است، اما اگر این آمار فقط برای کتاب کاغذی در نظر گرفته شود، بسیار کمتر از رقم اعلام شده خواهد بود.
محدود کردن کتاب در شکل کاغذی بیانصافی به کتاب است
حسینیاشکوری با بیان اینکه محدود کردن تعریف کتاب در منابع کاغذی، بیانصافی به کتاب است، گفت: مفهوم کتاب باید عام باشد و در این صورت میتوان گفت آمار مطالعه افزایش یافته است و در حال حاضر کتاب در تبلت و موبایل جای میگیرد و اگر کتاب در فضای شبکههای اجتماعی را هم به این موارد بیفزاییم، افراد اهل قلم، فکر و مطالعه به فراخور علاقه خود آنها را مطالعه میکنند.
وی در پاسخ به اینکه آیا فکر نمیکنید همه افراد جامعه به این امکانات دسترسی ندارند و نمیتوان عجولانه در رابطه با این موضوع قضاوت کرد، اظهار کرد: آیا همه به کتابی که من ناشر در قم چاپ میکنم دسترسی دارند؟ به عنوان مثال در سالهای گذشته ارشاد برای استانها نیز خرید میکرد، آیا این کتاب به استان سیستان و بلوچستان میرسد و همه دسترسی دارند، در این شهرها و استانها که هیچ، در قم، همه به کتاب دسترسی ندارند. اکنون به روش الکترونیک میتوانند دسترسی داشته باشند و این روش آسانتر است.
امروز مطالعه راحتتر شده است
حسینیاشکوری تصریح کرد: البته بخشی از اطلاعات کتابها بر روی اینترنت قرار نمیگیرد و بسیاری از کتابها دیجیتال نشدهاند، اما نباید این بخش را هم نادیده گرفت که با توجه به اینکه مشکلات اقتصادی مردم افزایش یافته، اما از طرفی هم این امکان فراهم شده که قبلاً نبود و امروز مطالعه راحتتر شده است و بسیاری از مردم از طریق تبلت و موبایل میتوانند مطالعه کنند.
وی در ادامه گفت: این درست است که بسیاری از کتابها الکترونیک نشدهاند و دلیل آن هم این است که بستر آن فراهم نشده است و بسیاری از کتابها به روز نیست، اما روزنامهها به روز هستند و در سایتها یافت میشوند و این گونه مطالعات نیز باید جزء مطالعه محسوب شوند.
حسینیاشکوری در پاسخ به اینکه با نبود قانون کپیرایت شما حاضر هستید کتابتان را در فضای مجازی قرار دهید و از این امر متضرر نمیشوید، گفت: بسیاری از ناشران این کار را میکنند و ما نیز بخشی از کارهایمان را به این روش منتشر میکنیم.
بدنه کلان کشور از کتابخوانی حمایت کند
وی در پاسخ به این سؤال که پس چگونه است که از ارشاد میخواهید کتاب ناشران را خریداری کند و نسبت به این موضوع انتقاد دارید، بیان کرد: من به اینکه خرید نمیکند انتقاد ندارم، انتقاد من کلی است و نمیگویم چرا از من نمیخرد، حرفم این است که ارشاد وظیفه اطلاعرسانی و در دسترس قرار دادن منابع مهم است، این کار را انجام نمیدهد. بدنه کلان کشور باید حمایت کند تا فرهنگ مطالعه در کشور توسعه یابد و یکی از کارهای کلانی که انجام دهد منابع در اختیار کتابخانههای کشور باشد که متأسفانه این اتفاق در کشور نمیافتد.
حسینیاشکوری ادامه داد: در دسترس نبودن کتاب یکی از دلایل کتاب نخواندن و مطالعه پایین در کشور است، اما دلیل اصلی آن به دوران کودکی برمیگردد که فرهنگ کتابخوانی را در خانوادهها ایجاد نکردهایم و مسئولان فرهنگی باید برنامههای کلانی در این زمینه داشته باشند و سپس خانوادهها نیز مطالعه کتاب را در زندگی خود قرار دهند. بنابراین برنامه کلانی در این زمینه نداریم و یا اگر هست مقطعی، موردی و پروژهای کوتاه مدت است.
کتابهای بهروز در کتابخانههای عمومی تزریق شود
رئیس مجمع ذخائر اسلامی یادآورد شد: سؤال من این است که در تمام دانشگاههای کشور و مراکزی که به کتاب علاقهمند هستند، برای مطالعه بهروز باید به کجا مراجعه کنند؟ کتابخانههایی که شخصی هستند این امکان را ندارند که بسیاری از کتابها را در کتابخانههای خود قرار دهند و این امکان باید از طریق کتابخانههای عمومی فراهم شود و کتابهای به روز به آنها تزریق شود تا نظرهای مختلف را تأمین کند در حالی که این اتفاق نمیافتد و فرد در فضای مجازی به دنبال پیدیاف کتاب مورد نظر خود میرود که باز هم ممکن است آن را پیدا نکند.