یکی از مشکلاتی که سالهاست در حوزه چاپ قرآن کریم در قطع کوچک و کاغذ با گراماژ پایین وجود دارد، نبود تجهیزات چاپ این قرآن در داخل کشور و مشکل تولید کاغذ با گراماژ 30 و 32 گرمی بوده است. چندی است که مؤسسه نشر معارف اقدام به چاپ بستهای از قرآن کریم، صحیفه سجادیه و نهجالبلاغه کرده است که در قطع پالتویی و با کاغذ 28 و 30 گرمی، ارائه میشود.
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به همین منظور و بررسی موضوعات و مشکلاتی که هم اکنون نیز برخی از ناشران با آن دست به گریبان هستند و این مؤسسه توانسته است در رفع آن موفق شود، با مسعود پیرمرادیان، مدیر مؤسسه نشر معارف، به گفتوگو نشسته است که از نظرتان میگذرانیم.
ـ نشر معارف مشکلات مربوط به چاپ قرآن با کاغذ گراماژ پایین را چگونه مرتفع کرده است؟
اینکه گفته میشود در حوزه امکانات چاپ در کشور مشکل داشتیم، معنایش این نیست که مشکلات لاینحل باشد. عدم توجه مسئولان به حوزه چاپ باعث شده بود که آثار فاخر حوزه کتاب به خارج کشور عرضه شود.
نشر معارف به چاپخانهداران داخلی اعتماد کرد و کارهای خود را به آنها سفارش داد و با یک تعامل و همکاری مثبت سعی کرد تا مشکلات پیش رو را برطرف کند. بیشتر با دادن مشاوره تخصصی در حوزه چاپ سبب شد که این مشکلات با تلاش چاپخانهداران داخلی حل شود.
به لحاظ زیرساختی نیز اینکه بگوییم در کشورمان نیاز به تجهیزات ویژه بود، خیر؛ ما در کشورمان تجهیزات چاپ خوبی هم داریم، ولی کارگر و نیروی تخصصی در حوزه چاپ از مشکلاتی بوده است که با سپردن کار و وارد شدن به کارهای سخت، سعی کردیم این آموزش را هم به همراه سفارش کار داشته باشیم که این موضوع کمک کرد که کتابهای قطع کوچک با کاغذ گراماژ پایین را بتوانند در کشور چاپ کنند.
ـ مراکزی مثل مرکز طبع و نشر قرآن همچنان این قرآنها را در کشور لبنان چاپ میکنند. یکی از مشکلات در این باره کاغذ با گراماژ پایین عنوان میشود. شما چطور این مشکل را برطرف کردید؟
نشر معارف مصرف خود را در مرحله اول از داخل خود کشور تهیه کرد. در مرحله دوم که حجم زیادتری کاغذ میخواستیم، نیازمان را به طور مستقیم از کشور چین وارد کردیم. اینکه قرآنها را قبلاً برای چاپ به خارج کشور میدادند، علتش این بود که کسی این کار را در داخل کشور شروع نکرده بود.
بر اساس اطلاعی که دارم، از زمانی که مجموعه گنجینه یعنی کتابهای پالتویی صحیفه سجادیه، قرآن و نهجالبلاغه با کاغذ گراماژ 30 گرم توسط چاپخانهداران داخلی تولید شد، دیگر باقی مجموعههای دولتی هم سفارشهای خود را در داخل انجام دادند و سفارش به جای اینکه به کشورهای دیگر داده شود، در داخل انجام میشود.
ـ این موضوع را با مراکز چاپکننده قرآن در میان گذاشتهاید؟
وقتی این پروژه را انجام دادیم، به خاطر خاص بودن آن، خیلی از مجموعههای دستاندرکار حوزه چاپ از آن مطلع شدند. کار خاصی بود و خیلی زود اصحاب حوزه متوجه شدند و از ما پرسیدند که کدام چاپخانه این کار را انجام میدهد و ما هم پیمانکاری که این کار را انجام داده بود و جسارت به خود دادند که این کار را در داخل کشور انجام دادند به کسانی که تا پیش از آن کار را به دیگر کشورها عرضه میکردند، معرفی کردیم.
ارتباط برقرار شد و وقتی از پیمانکار در این باره سؤال کردم که تقاضا مطرح میشود یا خیر، اعلام کرد که تقاضاهایی مطرح میشود. این مجموعه گنجینه یعنی تولید کتاب با گراماژ پایین سه سال است که انجام میشود.
چاپخانه مورد نظر دانش تخصصی را در این باره کسب کرده و کارگرانش را نیز آموزش داده است و برای چنین چاپی، تنظیمات ویژه و قطعات ویژه را روی دستگاههایش قرار داده است که بتواند این کار را انجام دهد.