کد خبر: 2612627
تاریخ انتشار : ۰۸ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۰
حشمتی:

ورود به طرح‌های اجرایی، جایگاه شورای توسعه فرهنگ قرآنی را تنزل می‌دهد/ نبود کارنامه‌ عملکرد

گروه فعالیت‌های قرآنی: معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد با بیان اینکه کارنامه‌ ارزیابی عملکرد شورای توسعه فرهنگ قرآنی منتشر نشده است، گفت: ورود شورا به بحث‌های اجرایی، جایگاه آن را در برابر سایر نهادهای قرآنی تنزل می‌دهد.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، در مورد شورای توسعه فرهنگ قرآنی و منشور آن و نیز نگاهی که باید به آن شود با بیان اینکه باید به دو گونه به آن نگاه کرد، گفت: اولین نگاهی که به شورا وجود دارد مربوط به یک شورای عالی سیاست‌گذاری، هدف‌گذاری و هماهنگ‌سازی است که براساس ضرورت‌ها شکل گرفته است.

مناسب‌ترین کارکرد شورا حضور به عنوان یک مرجع عالی است
وی افزود: اگر با این دید به شورای توسعه فرهنگ قرآنی نگاه کنیم و آن را مورد ارزیابی قرار دهیم متوجه خواهیم شد که شورای توسعه فرهنگ قرآنی از جایگاه خوبی برخوردار است و دبیرخانه آن نیز از این منظر خوب کار کرده است، به نظر من این مسئله جنبه مثبت شورای توسعه فرهنگ قرآنی بوده است.
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: جنبه دومی که باید به آن نگاه شود، کارکرد شورا است، اگر از این منظر بخواهیم شورا را نقد کنیم نیاز به مطالعات و اطلاعات بیشتری است تا ببینیم تا چه میزان شورا به اهداف پیش‌رو پایبند بوده و توانسته است آنها را عملیاتی کند. با توجه به اینکه اطلاعات من در این زمینه کامل نیست اگر نظری داده نشود بهتر است.

ورود شورا به بحث اجرایی دوری از اهداف را به دنبال دارد
حشمتی در ادامه ورود شورای توسعه فرهنگ قرآنی به طرح‌ها و برنامه‌های اجرایی را به عنوان بزرگترین نقطه ضعف آن شورا عنوان و اظهار کرد: هر چقدر منشور، شورا و دبیرخانه آن وارد کارهای اجرایی و اجرای طرح‌ها و پروژه‌ها شود از هدف اصلی خود جا خواهد ماند.
نایب رئیس کمیسیون تبلیغ و ترویج شورای توسعه فرهنگ قرآنی بیان کرد: زمانی که منشور و دبیرخانه آن وارد فاز اجرایی شود به یک نهادی همانند سایر نهادهای قرآنی تبدیل خواهد شد و به اعتقاد من منشور و شورا باید از این امر به شدت پرهیز کنند اما متأسفانه در حال حاضر شورا به این گمان که قحط‌الرجال وجود دارد، خودشان شروع به اجرای برخی پروژه‌ها کرده‌اند.
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه چنین حرکت‌ها و باورهایی صحیح نیست، خاطرنشان کرد: باید از چنین روندی پرهیز شود. کار شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز همین است که کارهای فرهنگی جامانده در سطح کشور را رصد کرده و در مورد آن سیاست‌گذاری کند که همین‌گونه نیز هست.
حشمتی گفت: اگر شورای توسعه فرهنگ قرآنی خود پروژه‌هایی تعریف کند و برای اجرا آن را در اختیار گروه‌ها و نهادهای دیگر قرار دهد بسیار مطلوب‌تر از وضعیت فعلی خواهد بود و دیگر دبیرخانه را درگیر این که حق‌الزحمه‌ای را پرداخت کند نخواهد کرد.

ورود به اجرای پروژه‌ها، جایگاه شورا را تنزل خواهد داد
وی با بیان اینکه یکی از اشکالاتی که به منشور، شورا و دبیرخانه آن وارد است همین موضوع ورود به اجرای پروژه‌ها است، افزود: اجرای پروژه‌ها توسط خود شورا باعث خواهد شد تا شورای توسعه فرهنگ قرآنی به عنوان یک رقیب برای سایر نهادهای قرآنی مطرح شود و جایگاه برتر بودن خود را نسبت به این نهادها از دست بدهد و این امر مشکل آفرین خواهد بود و نهادهای قرآنی دیگر، شورا را متولی بحث فرهنگ قرآن ندانسته بلکه به عنوان یک رقیب به آن نگاه می‌کنند.

روند کمیسیون تبلیغ و ترویج مطلوب است
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه در مورد کمیسیونی که این وزارتخانه متولی آن است، اظهار کرد: روندی که کمیسیون تبلیغ و ترویج به عنوان یکی از کمیسیون‌های شورای توسعه فرهنگ قرآنی دارد در حال حاضر رضایت‌بخش است چون در جلسات آن شخص وزیر و معاونانش حضور دارند و اعضا به خوبی شرکت می‌کنند.

انتقاد از حضور نیافتن همه اعضای کمیسیون‌ها در جلسات
حشمتی در ادامه با بیان اینکه در مورد حضور برخی اعضای کمیسیون‌ها نقدهایی وجود دارد، گفت: برخی اعضاء یا اصولاً در جلسات شرکت نمی‌کنند و یا اینکه اگر هم حضور دارند نماینده‌هایی که چندان مطلع و مطرح نیستند به جلسات می‌فرستند، با اینکه این نقد وجود دارد اما با توجه به اینکه قابل اصلاح خواهد بود می‌توان گفت که روند فعالیت‌های کمیسیون تبلیغ و ترویج مطلوب است.
وی افزود: زمانی که نهادها برای عضویت در کمیسیون‌ها نامه‌نگاری می‌کنند و هنوز عضو نشده‌اند ادعای حضور و فعالیت جدی دارند اما به محض اینکه عضو می‌شوند همه چیز فراموش شده و نماینده‌های رده چندم خود را برای حضور در جلسات معرفی می‌کنند و عملاً جلسات را از کارایی خود می‌اندازند. البته این نقد به همه کمیسیون‌ها وارد است. اگر می‌خواهیم کمیسیون‌ها فعال باشند باید تمام اعضا حضور فعال داشته باشند.

شورا در رسیدن به اهداف منشور موفق نبوده است
نایب رئیس کمیسیون تبلیغ و ترویج شورای توسعه فرهنگ قرآنی در ادامه در پاسخ به این سؤال که شورای توسعه فرهنگ قرآنی تا چه میزان توانسته است اهداف منشور را در جامعه پیاده کند، گفت: به نظر من موفق نبوده است، من رضایتی از این قضیه ندارم چون کارنامه‌ای به این معنا منتشر نشده است. شاید علت این عدم رضایت را بتوان در هزینه شدن بودجه‌ها در جایگاهی غیر از جایگاه اصلی که در نظر گرفته شده است، دانست، به عنوان مثال بودجه‌های مربوط به پژوهش در جای دیگر هزینه شده است و در بخش تبلیغ و ترویج نیز به همین صورت است که به نظر من این امر به خوبی مدیریت نشده است.

انتقاد از روند کُند تخصیص اعتبارات
حشمتی در بخش دیگری از این گفت‌وگو به بحث اعتبارات و بودجه‌ها اشاره و با بیان اینکه بودجه سال 1392 هنوز دریافت نشده است، تصریح کرد: اعتبارات سال 1392 تا تاریخ چهارم آذرماه (زمان مصاحبه) دریافت نشده است و اعتبارات سال 1393 نیز تا این روز از کلیات آن دفاع شده است اما هنوز ریز آن ابلاغ نشده است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه مهم‌ترین کار این است که اعتبارات درست توزیع و در ادامه بر آن نظارت کنیم و کارگروه‌های فنی و تخصصی را به پای کار بکشانیم، اگر بنا باشد اعتبارات دیر به حوزه مربوطه برسد و اگر نتوانیم این کار را انجام دهیم فعالیت‌ها ناقص خواهد ماند، لذا مهم‌ترین کار ما هدایت درست اعتبارات و نظارت بر آن است.

تعویق زمان برگزاری جلسه کمیسیون به دلیل تعویق در تخصیص اعتبار
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلام در پایان در مورد جلسه آینده کمیسیون تبلیغ و ترویج و اینکه این جلسه چه زمانی برگزار می‌شود نیز گفت: قرار بود جلسه آینده کمیسیون در آذرماه برگزار شود اما با توجه به تعویق در سرنوشت بودجه‌ها برگزاری جلسه کمیسیون نیز به تعویق افتاده است.

captcha