به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری نهمین دوسالانه نگارگری با حضور امیر طهماسبی دبیر جشنواره، رضا یساولی عضو هیئت انتخاب جشنواره و حسن نوفرستی مدیر روابط عمومی جشنواره امروز 10 آذرماه در موزه هنرهای معاصر برگزار شد.
در ابتدای این جلسه دبیر جشنواره اظهار کرد: نهمین جشنواره در رشتههای نگارگری، تذهیب، گل و مرغ، تشعیر و طراحی از 15 آذر آغاز میشود. افتتاحیه این دوسالانه در موزه صبا برگزار خواهد شد و در این رویداد آثار در دو بخش رقابتی و غیررقابتی حضور خواهند داشت.
وی افزود: در بخش رقابتی آثار در پنج رشته به نمایش درمیآید و در بخش غیررقابتی نیز آثار هنرمندان پیشکسوتی به نمایش درخواهد آمد.
طهماسبی ادامه داد: از اسفند سال گذشته درصدد بودیم تا با همکاری انجمن نگارگری ایران این دوسالانه را برگزار کنیم. در این راستا از تابستان امسال مذاکرات را با ملانوروزی، مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی ارشاد آغاز کردیم. در ضمن از 15 هنرمند شایسته و دانشگاهی هم دعوت به عمل آوردیم تا در هیئت انتخاب این دوسالانه حضور داشته باشند که از این تعداد 5 نفر هم برای انتخاب آثار انتخاب شدند.
آثار حاضر در دوسالانه
وی ادامه داد: 968 اثر به صورتی اینترنتی به دوسالانه این دوره ارسال شد که از این تعداد تقریبا یک سوم آثار به بخش داوری نهایی راه یافتند. آثار حاضر در دوسالانه 15 آذرماه روی دیوار مرکز فرهنگی هنری صبا میرود. در این دوره 400 اثر برای رقابت در بخشهای مختلف انتخاب شده است که از این تعداد؛ گل و مرغ 223 اثر، تذهیب 187 اثر، طراحی 103 اثر و تشعیر 53 اثر به خود اختصاص دادهاند. نکته قابل توجه در این دوسالانه انتشار همزمان کتاب این رویداد است که در اختیار تمامی شرکتکنندگان قرار خواهد گرفت. کار انتشار این کتاب را هم رضا یساولی بر عهده دارند.
دبیر جشنواره در بخش دیگری از سخنان خود به معرفی داوران این دوسالانه پرداخت و گفت: در بخش نگارگری، عباس جمال پور، مجید مهرگان و محمدعلی رجبی حضور دارند. در بخش گل و مرغ محمد ناصری پور، حسین علی ماچیانی و رحیم چرخی. در بخش تذهیب، فریدون جوقان، سلیمان سعیدآبادی و محمدرضا هنرور در بخش تعشیر نیز حسین عصمتی و مهدی خداپناه و در بخش طراحی رضا یساولی، حسینی و مهرداد خطایی کارهایی که در دو سالانه حضور دارند را داوری میکنند.
در ادامه این نشست، رضا یساولی عضو هیئت داوران این دوسالانه نیز در سخنانی گفت: تیم 5 نفره کار انتخاب آثار این دوسالانه را در بخشهای مختلف برعهده داشتند که بیشتر به کیفیت آثار توجه شد و بنابراین آثاری که روی دیوار میرود، قابلیتهای هنری بالایی خواهند داشت.
وی اضافه کرد: کتاب این دوره سه بخش دارد. در بخش اول آثار اساتید نگارگری کار شده است. در بخش دوم هم آثار افرادی که سابقه حدوداً 25 ساله دارند. در بخش سوم نیز آثار حاضران در دوسالانه چاپ میشود، البته در بخش سوم تمامی آثار حاضر در دوسالانه چاپ نخواهد شد، بلکه بهترین آن انتخاب میشود.
این هنرمند تأکید کرد: این کتاب را نباید به عنوان یک کاتالوگ از جشنواره نگریست، زیرا در این کتاب به هنر نگارگری پرداخته میشود؛ به همین دلیل بهترین آثار اساتید در این کتاب آورده شده است.
نزدیکی گل و مرغ و تذهیب به هنر قرآنی
در این جلسه دبیر جشنواره در پاسخ به سوال ایکنا که در باره این که این رویداد با توجه به قرابت هنر تذهیب و گل و مرغ به قرآن تا چه حد آثار قرآنی حضور دارند؟ توضیح داد: اگر بخش نقاشی آثار قرآنی مقدم بر خط باشد، در این رویداد هنری حضور خواهند داشت، والا بخش خط مختص به جشنواره ویژه خود خواهد بود. با این وجود فکر میکنم در بخش تذهیب و گل مرغ حتما آثار قرآنی حضور دارند.
وی اضافه کرد: یک نکته را برای آگاهی بیشتر توضیح میدهم. هنر تشعیر در کارهای قرآنی استفاده نمیشود، چون فرم حیوانی که ویژگی تشعیر است، زیبنده کار کردن در اثر قرآنی نیست، اما تذهیب و گل و مرغ به وفور در هنر قرآنی مورد توجه قرار میگیرند.
طهماسبی در انتهای سخنان خود بیان کرد: نگارگری با ادبیات وهنر سنتی ما پیوند عمیقی خورده است، اما این به این معنا نیست که در این دوسالانه آثار نوآورانه حضور نداشته باشد، ولی به هر حال کلیت آثار شکل سنتی خود را حفظ کردهاند.
نهمین دوسالانه ملی نگارگری ایران 15 آذرماه در مؤسسه فرهنگی و هنری صبا آغاز به کار میکند و تا 10 دی ماه ادامه دارد.