حسین کنعانیمقدم، دبیرکل حزب سبز در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به ضرورت توجه به مباحث اخلاقی در فضای سیاسی گفت: یکی از اهداف رسالت انبیا به ویژه پیامبر مکرم اسلام(ص) بحث مکارم اخلاق بود که لازم است این موضوع در تمامی شئون جامعه تسری پیدا کند.
وی افزود: ضرورت توجه به اخلاق در رفتاهای اجتماعی، فردی و فرهنگی وجود دارد اما در مباحث سیاسی حساستر میشود به دلیل اینکه جریانها و گروههایی که تریبون دارند به لحاظ تأثیرگذاری و ارائه الگوهای رفتاری نقش بسزایی در جامعه دارند.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه کار سیاسی نیازمند چارچوب رعایت اخلاق اسلامی و اخلاق سیاسی است، گفت: در رقابتهای سیاسی قوانینی وضع میشود که بر اساس آن رقابتها دنبال میشود؛ به عنوان مثال نباید تخریب صورت گیرد، فضای تهمت ایجاد شود، نباید فضا را غبارآلود کنند؛ این موارد در اخلاق سیاسی اشاره شده اما به صورت مصداقی به آن کمتر پرداخته شده که لازم است وقتی وارد کاربردهای اخلاق عملی میشویم کاملاً احصا شود تا سیاستمداران و احزاب و تشکلها این چارچوبها را برای شفافتر کردن فضای سیاسی کشور رعایت کنند.
کنعانیمقدم افزود: نباید فضای سیاسی کشور مصداق فرمایش امام علی(ع) شود که «کلمه الحق یراد به الباطل»؛ خیلیها تریبون دارند و کلام حق میزنند اما اگر به عقبه آنها نگاه کنیم میبینیم که اراده باطلی را دنبال میکنند.
این کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: لازمه شناخت آنها این است که علاوه بر توجه به شاخصهای اخلاقی در عرصه دین، مصادیق را نیز مورد توجه قرار دهیم و نگذاریم فضا به لحاظ بداخلاقیهای سیاسی کام مردم را در زندگی روزمره تلخ کند.
وی با انتقاد از سیاهنمایی وضعیت کشور توسط برخی جریانها گفت: اگر سیاهنمایی شود و جریانها و شخصیتها را تخریب کنیم نمیتوان جامعهای بانشاط داشت؛ البته در فضای سیاسی ما بسیاری به این امر توجه دارند اما عدهای که سیاست را عرصهای برای کسب قدرت میپندارند متأسفانه توجهی به این مسائل نمیکنند که باعث ورود صدماتی به جامعه میشود.
دبیرکل حزب سبز در مورد تلاش احزاب و جریانهای سیاسی برای اخلاقمدار کردن عرصه سیاست گفت: حدود 8 سال پیش جمعی از احزاب با وزیر کشور و برخی مجموعهها نشستی برگزار کردند و یک میثاقنامهای را تحت عنوان «میثاق وفاق و وحدت» برای عرصه رقابتهای سیاسی تدوین کردند اما این میثاقنامه در حد مکتوب باقی مانده است؛ برخی بر آن اساس رفتار میکنند و برخی توجهی به آن ندارند.
کنعانیمقدم تصریح کرد: برای اخلاقمدار کردن احزاب لازم است مردم احزاب و گروههای سیاسی را امر به معروف و نهی از منکر کنند؛ تذکر لسانی مردم به احزاب و یا رسانههای مرتبط به احزاب میتواند فضا را منزه و پاک کند اما اگر مردم نسبت به عملکرد احزاب بیتوجه باشند هر کسی خود را بهتر و رفتارهای خود را ملاک تلقی میکند.