به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، شنیدهها حکایت از این دارد که در روزهای آینده، برخی از رشتههای بخش عترت از جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور حذف خواهد شد تا در صورت تصویب نهایی، این جشنواره بعد از سه سال که با عنوان قرآن و عترت برگزار شد در سیامین دوره خود دچار تغییراتی در بخش عترت شود.
روزهای پایانی هفته گذشته شورای هماهنگی فعالیتهای قرآنی دانشگاهها جلسهای را با حضور نمایندگان مسئولان بخشهای قرآنی دستگاههای دانشگاهی کشور در نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها تشکیل داد تا به بحث و تبادل نظر در مورد بیست و نهمین جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور بپردازند.
اما در این جلسه، تنها در مورد کیفیت بیست و نهمین جشنواره بحث نشد و بخشی از زمان این جلسه به حذف رشتههایی از بخش عترت از جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور اختصاص داده شد. بحثی که خروجی آن تصمیمگیری ابتدایی مبنی بر حذف برخی از رشتههای بخش عترت از جشنواره ملی قرآن دانشجویان بود که البته نهایی شدن آن نیاز به تصویب در جلسه چهارشنبه هفته جاری شورای هماهنگی فعالیتهای قرآن و عترت دانشگاهها دارد.
اضافه شدن بخش عترت به جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور برای اولین بار در سال 1391 و در بیست و هفتمین دوره آن یعنی همان سالی که بسیج دانشجویی میزبانی مسابقات را برعهده گرفته بود، کلید زده شد.
طرح اضافه شدن بخش عترت به جشنواره ملی قرآن دانشجویان برای اولین بار توسط رئیس مرکز قرآن و عترت سازمان بسیج دانشجویی در همان سال که میزبانی مسابقات را عهدهدار بودند و پس از جلسات متعددی که در این زمینه برگزار شد مطرح و در نهایت مقرر شد تا بخش عترت در رشتههای مداحی، سخنوری، دعاخوانی و . . . به جشنواره ملی قرآن دانشجویان اضافه شود.
این کار اما در ابتدا با اهداف مشخصی صورت گرفت که آشنایی هر چه بیشتر دانشجویان با اهل بیت عصمت و طهارت(ع) در قالب برگزاری این مسابقات تنها یکی از آنها بود. برای بررسی صحت و سقم این شنیده، تماسهایی با مسئولان شورای هماهنگی فعالیتهای قرآن و عترت دانشگاهها به جایی نرسید و ناگزیر با نمایندههای برخی دستگاههای حاضر در این جلسات برای اطلاع از این شنیده تماس گرفته شد.
رحیم قربانی: اضافه شدن بخش عترت نیاز به برنامهسازی داشت
رحیم قربانی، رئیس مرکز قرآن و عترت سازمان بسیج دانشجویی است که طرح اضافه شدن رشتههای بخش عترت به جشنواره ملی قرآن دانشجویان را برای اولین بار ارائه داده است، میگوید: با توجه به اینکه به برخی شاخصهای مداحی همچون بصیرتزا بودن، محتوای اشعار و ... در زمان فعلی توسط برخی افراد رعایت نمیشود و مقداری مداحی از مسیر اصلی خود دور شده است، شاخصهایی مطرح و مصوب شد و سه سال نیز برگزار شد.
قربانی با بیان اینکه اضافه شدن این رشتهها به جشنواره نیازمند برخی زمینهسازیها بود، میگوید: باید برای این رشتهها کادرسازی و تربیت ویژه داوران در نظر گرفته میشد و علاوه بر آن ضوابط آن بیشتر مشخص میشد. این امر باید از طرف شورای هماهنگی فعالیتهای قرآن و عترت در دانشگاهها پیگیری میشد که متأسفانه چنین امری میسر نشد.
وی در ادامه بیان میدارد: ما به جهت اینکه مسئلهای را خوب نمیتوانیم بررسی کنیم، نباید صورت مسئله را پاک کنیم، ما باید در حال حاضر تأثیری را که رشتههای بخش عترت در سطح جامعه و دانشگاهها داشته باشند شناسایی و اشکالات را برطرف کنیم.
رئیس سازمان قرآن و عترت سازمان بسیج دانشجویی همچنین اظهار میکند: وقتی دبیرخانه جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور طی مراحل خاص خود زیر نظر شورای هماهنگی، فعالیتها را به خوبی پیگیری کند با هیچ مشکلی در این زمینهها مواجه نخواهیم بود و به راحتی بسیاری از رشتهها در کل کشور هم جریانساز شوند.
وی در ادامه در مورد جدی بودن بحث حذف برخی رشتهها از بخش عترت جشنواره ملی، میگوید: تا جایی که من مطلع هستم مقرر شده است تا بررسی بیشتری در این زمینه صورت بگیرد و بعد در مورد حذف این رشتهها اعلام نظر شود، هنوز تصمیمی در این مورد گرفته نشده است اما زمزمهها و بحثهایی در این مورد مطرح است که موافقان و مخالفانی دارد.
حسین همتی: هیچ رشتهای از جشنواره حذف نمیشود
برای کسب اطلاعات بیشتر با حسین همتی که به عنوان دبیر مجمع مشورتی شورای هماهنگی فعالیتهای قرآن و عترت در دانشگاهها فعالیت میکند و تا چند وقت اخیر هم رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت بود، تماس گرفته شد. وی در سخنان خود نه تنها سخنی از حذف رشتهها به میان نمیآورد بلکه از اضافه شدن دو رشته دیگر سخن میگوید.
همتی با بیان اینکه بحث حذف رشتههایی از جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور در جلسات گذشته مجمع مشورتی شورا که بسیار طولانی هم بود، نبوده است، میگوید: در این جلسات بحثهایی در مورد برخی رشتهها صورت گرفت که بیشتر مبنی بر آمادگی کامل برای برگزاری آنها و نیز فراهم بودن زیرساختهای لازم، بود.
وی در ادامه میافزاید: براساس برخی اتفاقات در سالهای گذشته بحث در مورد فراهم شدن زیرساختهای لازم مطرح شد، به عنوان مثال در مورد رشته مداحی مسائلی در مورد شیوههای داوری و .. مطرح شد. بنابر این در این جلسات هیچ تصمیمی مبنی بر اینکه رشتهای از بخش عترت در جشنواره حذف شود وجود نداشته است.
همتی در مورد حضور بخش عترت در جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور و دستاوردهایی که این حضور میتوان داشته باشد میگوید: هدف از برگزاری جشنواره فضاسازی فرهنگی و قرآنی در دانشگاهها و سوق دادن دانشجویان به سمت این نوع فعالیتها است، هر چقدر رشتهها و فعالیتها بیشتر باشد قشر بیشتری از دانشجویان را در بر خواهد گرفت. در حال حاضر نیز با وجود هیئتهای مذهبی در دانشگاهها و نیز کانونهای مهدویت، برای اینکه این هیئات و کانونها را در جشنواره قرآن و عترت درگیر کنیم سعی کردهایم تا حرکت به سمتی باشد که هر کانونی که فعالیت میکند سمت و سوی برنامههایش به طرف فعالیتهای قرآنی سوق پیدا کند.
اضافه شدن دو رشته به جشنواره ملی
همتی همچنین میگوید: به عنوان مثال ما با گنجاندن رشتههایی ادبی، هنری، نرمافزاری و وبلاگنویسی در جشنواره سعی کردهایم تا فعالیتهای کانونهای فعال در این حوزهها را رنگ و بوی قرآنی بدهیم. در بحث عترت نیز به همین ترتیب است و کانونهای فعال در این حوزه را نیز با گنجاندن رشتههای بخش عترت در جشنواره ملی درگیر مسابقات قرآن کردهایم.
دبیر مجمع مشورتی شورای هماهنگی فعالیتهای قرآن و عترت دانشگاههای کشور در ادامه خبر از اضافه شدن برخی رشتههای دیگر به جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور میدهد و میافزاید: اضافه شدن دو رشته «نقد و بررسی کتاب» و «تلخیص کتاب» در بخش پژوهشی به جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان اضافه شده است.
نمیخواهیم جشنواره ملی کپی مسابقات قرآن اوقاف باشد
همتی با تأکید بر اینکه هدف کاهش رشتههای جشنواره ملی دانشجویان نبوده است، بیان میکند: انتظاری که از جامعه دانشگاهی در مسابقات قرآن به نسبت سایر جوامع که مسابقات قرآن دارند، متفاوت است، سعی میکنیم رشتهها را به سمت رشتههای دانشگاهیتر حرکت دهیم و قصد نداریم تا جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان یک کپی از مسابقات قرآن سازمان اوقاف باشد، بلکه رشتهها و محتوای این مسابقات باید کاملاً متفاوت باشد.
وی در ادامه بیان میدارد: در جلسات این شورا تصویب شد تا یک کمیته محتوایی تشکیل شود تا منابع سالهای آینده را از هم اکنون تدوین کند.
سلیمان عباسی: بحث در مورد برخی رشتههای بخش عترت در دست بررسی است
سلیمان عباسی، مدیر کل برنامهریزی فرهنگی و اجتماعی دانشگاه جامع علمی کاربردی که از طرف این دانشگاه در جلسات شورای هماهنگی فعالیتهای قرآن و عترت دانشگاهها حضور مییابد، نیز در مورد مطرح شدن بحث حذف یا عدم حذف برخی از رشتههای بخش عترت در جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور با بیان اینکه این مسئله در دست بررسی است خبرنگار ایکنا را برای کسب اطلاعات بیشتر به مسئولان نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها ارجاع میدهد.
وی البته میگوید: اینکه بررسی برخی رشتهها در هر جشنوارهای مطرح شود یک امر منطقی است و در جلسات مختلف آسیبشناسی مفصلی از رشتهها صورت میگیرد تا اگر رشتهای کارکرد اصلی خود را نداشته باشد، حذف و یا تقویت شود.
هدف بخش عترت، ترویج فرهنگ اهل بیت(ع) در بین دانشجویان
وی در ادامه در پاسخ به این سؤال که رشتههای بخش عترت در جشنواره ملی، تاکنون چه کارکردهایی داشته است، میگوید: برای بحث جشنوارههای قرآنی در چنین سطحی، باید یک فکری اساسی صورت بگیرد و آن تأثیرگذاری که باید اتفاق بیفتد مورد سنجش قرار بگیرد. هدف از اضافه کردن بخش عترت به جشنواره، ترویج فرهنگ اهل بیت(ع) در بین دانشجویان بوده است که باید اتفاق بیفتد.
عباسی در ادامه با بیان اینکه این امر یک نیاز است که باید به آن رسیدگی شود، در پاسخ به این سؤال که مسابقات بخش عترت تاکنون توانستهاند این نیاز را برآورده کنند یا خیر؟ میگوید: هم میتوان گفت بله و هم خیر، در این مسابقات سعی شده است تا هدف تنها برتریجویی و برتریطلبی نباشد و اخلاقی که مد نظر است اتفاق بیفتد. ما افرادی را دیدهایم که با اینکه استحقاق کسب رتبه را داشتهاند، هیچ گونه اعتراضی را نداشتهاند که ما به دنبال مطرح کردن این اخلاق در مسابقات هستیم و از سوی دیگر افرادی را نیز داشتهایم که با اینکه رتبه اول داشته است اما به نمره خودش اعتراض داشته است.
بیتالله عزتی: حذف نه؛ تغییر بله
بیتالله عزتی، مسئول برگزاری مسابقات قرآن در دانشگاه آزاد اسلامی است و از طرف این دانشگاه در جلسات شورای هماهنگی فعالیتهای قرآن و عترت دانشگاهها حضور مییابد، از وی در مورد مطرح شدن بحث حذف برخی رشتههای عترت در جلسه شورا که سؤال میکنیم، میگوید: به هیچ عنوان قصد حذف رشتهای وجود ندارد، شاید برخی رشتهها دچار تغییرات شود، اما از جشنواره حذف نمیشود. به عنوان مثال در دوره گذشته در دکلمهخوانی تغییراتی به وجود آوردیم اما آن را حذف نکردیم.
وی در خصوص ارائه اطلاعات بیشتر از صحت و سقم حذف برخی رشتهها از جشنواره و یا تغییرات احتمالی میگوید: صحبتهایی در این خصوص در شورا مطرح شده اما هنوز چیزی قطعی نشده است و به محض اینکه قطعی شود از طریق دبیر و یا رئیس شورا اطلاعرسانی خواهد شد.
عزتی در پایان با تأکید بر اینکه در نهایت هیچ رشتهای حذف نخواهد شد، بیان میدارد: اگر برخی رشتهها همسوی با هم باشند باید دچار تغییراتی شوند، مانند رشتههای ترجمه و تفسیر که همسو هستند. برخی رشتهها ممکن است براساس نیاز روز کم و یا زیاد شوند.
آنچه که از صحبتهای برخی از اعضای شورای هماهنگی فعالیتهای قرآن و عترت دانشگاهها برمیآید این است که حذف برخی رشتهها در جلسات شورا مطرح شده است اما تا زمانی که تصمیم قطعی در مورد آن گرفته نشود، هیچ چیز مشخص نیست.
در انتظار ...
باید روزهای آینده را به انتظار نشست و دید همجواری مسابقات قرآن و عترت تنها سه دوره دوام میآورد و از این پس صدای مداحیها و سخنرانیهای شورانگیز دانشجویان در جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان را خواهیم شنید یا نه؟ برای اطلاع از سرنوشت این رشتهها باید چشم به درهای سالن جلسات نهاد نماینگی ولی فقیه در دانشگاهها، دوخت.