به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری چهارمین جشنواره «شعر انقلاب» امروز، 8 دی با حضور علیرضا قزوه، مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری و علی داوودی، دبیر هنری این جشنواره و مدیر دفتر شعر برگزار شد.
علی داوودی در این نشست با بیان اینکه جشنواره شعر انقلاب هماکنون شناخته شده است، اظهار کرد: هر موضوعی اعم از تاریخی، شخصیتها، دفاع مقدس، شعر آئینی و مذهبی با نگاه انقلاب و بیداری اسلامی با شعر انقلاب مرتبط هستند.
وی افزود: شعر انقلاب بعد از گذشت چهار دهه از پیروزی انقلاب در حالی تجلی یافتن است. گاهی سؤال میشود که چرا شرکت کنندگان همیشه افراد یکسانی هستند که در دورههای گذشته نیز شرکت میکردند؟ در پاسخ باید گفت که آیا لازم است که هر سال شاهد چهرههای جدید باشیم؟
داوودی با طرح این سؤال که شاعر باید پس از یک سال درخشش، افول کند، ادامه داد: البته این به معنی آن نیست که در چهارمین دوره نیز همان چهرههای قبلی حضور یافتهاند، بلکه شاهد حضور افراد جدیدی در این دوره بودهایم.
وی گفت: اینکه فردی در هر جشنواره شعری شرکت میکند و رتبه کسب میکند، مطلوب است و نشان دهنده قوت جشنواره مورد نظر است. اینکه آثاری که در دیگر جشنوارهها ارائه شدهاند به این جشنواره نیز ارسال میشوند نیز جایی از شبهه و مشکل ندارد، زیرا انقلاب با همه موضوعات دیگر جشنوارهها همچون بسیج، آئینی، دفاع مقدس و ... اشتراکاتی دارد.
جشنواره محل دیدار و بحث و طرح مسائل جدید است
داوودی حضور شاعران در اغلب جشنوارهها را نشاندهنده توانمندی شاعران جوان نسل حاضر دانست و افزود: البته باید توجه داشت که نگاه مادی به مقوله فرهنگ داشتن اشتباه است و شاعران نباید به صرف گرفتن جایزه در جشنوارهها شرکت کنند.
وی با اشتباه برشمردن این موضوع از سوی شاعرانی که به این منظور در جشنواره شرکت میکنند، اظهار کرد: جشنواره باید محل دیدار و بحث و ارائه موضوعات و اتفاقاتی باشد که در حوزه شعر مطرح هستند.
داوودی همچنین اظهار امیدواری کرد که مشکل سیستم رتبهبندی جشنواره برطرف شود تا علاوه بر برگزیدگان بتوان به همه افرادی که آثار مطلوبی ارائه کرده بودند، جوایزی اهدا کرد.
وی با اشاره به برگزاری این دوره از جشنواره در استان سیستان و بلوچستان، افزود: تهران از نظر برگزاری برنامههای فرهنگی اشباع شده است و برگزاری این جشنوارهها در سطح ملی از ضرورتها به شمار میرود.
داوودی با بیان اینکه سیستان و بلوچستان حق بزرگی بر گردن زبان فارسی دارد، یادآور شد: این جشنواره همزمان با هفته وحدت و با برنامههایی چون شب شعر، کارگاه، تقدیر همچون سنوات گذشته از چهره شاخص انقلابی برپا خواهد شد.
شمار آثار ارسال شده
دبیر هنری این جشنواره افزود: همچنین علاوه بر شاعر شاخص کشورمان، از دو شاعر بومی به نامهای سرحدی و بیجارزهی تقدیر به عمل میآید.
داوودی درباره آمار آثار رسیده به این جشنواره گفت: 575 اثر از 171 نفر به دبیرخانه این جشنواره رسیده است. در بخش مجموعه شعر، 75 اثر رسیده است که 32 عنوان از آن سنتی و 42 عنوان نیمایی بودهاند.
وی با اشاره به بخش تکاثر بیان کرد: در این بخش 469 اثر که 284 عنوان آن سنتی و 185 عنوان نیمایی و نو بودهاند دریافت شده است. در بخش پژوهش نیز 23 اثر شامل 15 مقاله و هشت کتاب دریافت کردیم.
داوودی با اشاره به هشت اثر بومی شرکت داده شده در جشنواره، افزود: 114 نفر از شرکت کنندگان مرد و 57 نفر زن بودهاند که آثار بانوان در مقایسه با دهههای گذشته قابل قیاس نبود.
وی به تقدیر از عباس باقری به عنوان شاعر شاخص کشوری اشاره کرد و گفت: وی بیش از سه دهه فعالیت ادبی داشته و شاعرانی را در این حوزه تربیت کرده است و تاثیر بسیاری در ادبیات منطقه گذاشته.
داوودی همچنین درباره تجلیل از بیجارزهی و سرحدی اظهار کرد: دو شاعر بومی، یکی سیستانیزبان و دیگری بلوچزبان هستند. موسی بیدج، سعید بیابانکی، یوسفعلی میرشکاک، ناصر فیض، مصطفی محدثی خراسانی و ... از جمله شاعرانی هستند که در اختتامیه حضور دارند.
یافتن سلمانها و قیصرهای جوان شعر انقلاب
قزوه نیز در این مراسم با بیان اینکه جشنواره «شعر انقلاب» گامی برای شناسایی چهرههای گمنام است، یادآور شد: کسانی که در جشنوارهها مقام میآورند همیشه بهترینهای کشور نیستند. در این حوزه باید همه افراد دیده شوند.
قزوه، جشنواره شعر انقلاب را معرف ادبیات انقلاب اسلامی برشمرد و گفت: این جشنواره باید بتواند با شاخصههای خود، سبک ادبیات اسلامی را ترویج و معرفی کند.
بنابر تأکید قزوه، جشنواره شعر انقلاب به منظور شناسایی و بیرون کشیدن سلمانها و قیصرهای جوان از استانها برگزار میشود تا به درخشش آنان کمک کند و این شاعران بتوانند در حوزه شعر انقلاب قلم بزنند و آثارشان را به چاپ برسانند.
جشنوارههای 300، 400 ساله
وی با بیان اینکه این جشنواره باید بتواند چهرههای گمنام را به حق خود برساند، اظهار کرد: باید با ایجاد فضای سالم و دانش موجود باید به مدیریت فضای شعری حوزهها پرداخت.
قزوه با تأکید بر لزوم شناسایی شاعران توانمند، از اینکه هیچ جشنوارهای در کشورمان برگزار نمیشود که چهلمین دوره خود را تجربه کند، گفت: هیچ جشنوارهای در دوران پیش از انقلاب در حوزه ادبیات برگزار نمیشد. باید جشنوارههایی 300، 400 ساله داشته باشیم.
وی بر مستمر بودن جشنوارهها و مردمی بودن آنها تأکید کرد و افزود: نباید وضعیت برگزاری جشنواره به این شکل باشد که پس از چند دوره برگزاری بگویند که بودجه نداشتیم، به همین دلیل برگزار نمیکنیم.
قزوه همچنین یادآور شد: جشنوارهها باید هدفمند برگزار شده و استانها نیز باید در برگزاری آنها به کار گرفته شوند. باید به شناسایی چهرههای جدید بپردازیم. این جشنواره نوعی مانور ادبی در حوزه شعر است.
وی با اشاره به فرمایش رهبر معظم انقلاب بر این مبنا که «در هر بعدی هزینه میکنید ممکن است جواب نگیرید، ولی در حوزه ادبیات جواب میگیرید»، افزود: باید راهی را پیش بگیریم که ادبیات انقلاب صادر شود و جای خود را باز کند.