به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، غلامعلی حداد عادل، رئیس بنیاد دایرة المعارف اسلامی امروز، جمعه، 19 دی ماه در مراسم تکریم شخصیتهای تقریبی که در مرکز همایشهای صدا و سیما برگزار شد، با بیان اینکه مسئله وحدت بین مذاهب اسلامی از آغاز اسلام در متن قرآن، حدیث و سیره پیامبر اسلام(ص) بوده است، گفت: در هر دوره از ظهور اسلام، نگرانی از اختلاف و تفرقه وجود داشته و خطاب صریحی که در قرآن آمده حکایت از آن دارد که از روز نخست اسلام موضوع وحدت اهمیت داشته و در مورد ایجاد تفرقه نگرانی هایی وجود داشته است.
وی افزود: علمای اسلام در طول قرنها هر یک به نحوی تلاش کردند که مانع گسترش تفرقه شوند اما در دو سه قرن اخیر که قدرت استعماری فزونی گرفته و جهان اسلام دچار ضعف و انحطاط شده، موج جدیدی و حرکت تازهای برای ایجاد وحدت پیدا شد و قهرمانان تازهای در این میدان پدید آمدند.
مشاور عالی مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: در گذشته، قبل از تجدد و استعمار غربی در کشورهای اسلامی عامل تفرقه از درون کشورهای اسلامی بود و خود مسلمانان با یکدیگر اختلاف داشتند اما در دو سه قرن گذشته علاوه بر تفرقه، دست دشمن و بیگانگان نیز به آن اضافه شد.
حداد عادل گفت: در دوران جدید در مقابل این تفرقه مضاعفی که از درون و بیرون کیان عالم اسلام را تهدید میکرد، شخصیتهای برجستهای پیدا شدند که در این راه سراسر عمر خود را جهادگونه سپری کردند.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ایران با بیان اینکه مذهب مانند نیروی طبیعت است که اگر درست استفاده شود، مؤثر بوده و در غیر این صورت مخرب خواهد بود، اظهار کرد: در انقلاب اسلامی همان عاملی که باعث پیروزی شد، عامل بقای جمهوری اسلامی شد و در برابر این همه فشار، تهدید و تحریم ایستادگی کرد؛ این مسئله نمونه واقعی از نیرومندی امت اسلامی بر پایه وحدت دینی است.
رئیس بنیاد دایرة المعارف اسلامی با اشاره به برگزاری مستمر کنفرانس وحدت اسلامی گفت: این جلسه سال هاست که برگزار می شود اما هیچگاه علما به اندازه امسال نگران تفرقه در عالم اسلام نبوده اند؛ چرا که امروز مذهب در مقابل مذهب قرار گرفته است.
مشاور عالی مقام معظم رهبری گفت: مذهب نیرویی قوی است که اگر به دو نیمه تبدیل شود هر یک از آنها قادر هستند نیمه دیگر را فلج کنند؛ این نیرویی برای تضعیف عالم اسلام است که امروز به کار گرفته شده است.
وی خاطرنشان کرد: ما همواره درباره وحدت امت اسلامی بر پایه اشتراک در عقاید سخن گفتهایم؛ میگوییم مسلمانان قرآن، پیامبر و قبله واحد دارند و اعتقاداتشان به یکدیگر نزدیک است اما بنده میخواهم توجه شما را به دو جنبه دیگر در مورد مسئله وحدت جلب کنم.
رئیس بنیاد دایرة المعارف اسلامی ادامه داد: یکی از این مسائل توجه به واقعیات جهان اسلام است؛ وحدت یک آرمان مقدس است، اما این آرمان مقدس را باید با توجه به واقعیات جستجو کرد و آنها را در کنار آرمان وحدت ملحوظ کرد.
حداد عادل تصریح کرد: اینکه مسلمانها از نژادهای مختلف و شعوب و قبایل متفاوت هستند، یک واقعیت است؛ اینکه مسلمانها هر یک تاریخ و فرهنگ خاصی دارند، یک واقعیت است؛ اینکه جهان اسلام از نظر جغرافیایی یکدست نیست و هر منطقهای اقتضائات اجتماعی و فرهنگی خود را دارد، نیز یک واقعیت است.
وی گفت: واقعیتها را باید شناخت تا با آنهایی که تغییرناپذیر است مراعات کرد و برای واقعیتهایی که ناپسند اما قابل تغییر هستند، برنامهریزی کرده و نسبت به آنها صبر و حوصله به خرج داد.
رئیس بنیاد دایرة المعارف اسلامی همچنین با تأکید بر اینکه دعوت به وحدت در جهان اسلام باید بر پایه دردهای مشترک باشد، گفت: به جای بحثهای مفصل در مورد اختلافات تاریخی در رابطه با گرفتاریهای معاصر جهان اسلام بحث شود.
حداد عادل افزود: امروز شیعیان و اهل سنت مشکلات و دشمنان مشترک دارند و از نظر اقتصادی عقب افتاده هستند و جایگاه مناسبی در جهان ندارد.
وی با اشاره به سنگاندازیهای کشورهای غربی نسبت به ملتهای مسلمان گفت: زمانی که کشور کوچکی مانند بوسنی در اروپا که میخواست به عنوان کشوری مسلمان خود را معرفی کند، استکبار جهانی مانع این کار شد و با تشکیل کنفرانسی نتیجه را مطابق میل خودشان تمام کردند در حالی که کشورهای اسلامی نتوانستند کاری از پیش ببرند.
رئیس بنیاد دایرة المعارف اسلامی همچنین با بیان اینکه جهان اسلام از نظر سیاسی فاقد نقشآفرینی است، گفت: رژیم صهیونیستی بیش از 60 سال است که مانند خنجری بر پیکر امت اسلامی فرو رفته در حالی که مسلمانان به دلیل اختلافات خود نتوانسته اند با اقدامات این رژیم مقابله کنند.
حداد عادل خاطرنشان کرد: کشورهای اروپایی با تمام اختلافات و درگیریهای تاریخی که داشتند توانستند اتحادیه کشورهای اروپا را تشکیل دهند اما کشورهای اسلامی هرچند که این درگیریهای تاریخی را نداشته اند، دچار اختلاف شدهاند.
وی این اختلافات را مولود توطئههای دشمنان اسلام عنوان کرد و گفت: حوادثی که این روزها در فرانسه به وجود آمده قابل پیشبینی بود؛ در طول سالهای گذشته هر بار که با مقامات اروپایی که به تروریستها در سوریه، عراق و لبنان کمک میکردند، دیدار میکردیم، به آنها میگفتیم که مراقب باشند و بدانند میکروبی که وارد جهان اسلام کردهاند خودشان را نیز مبتلا خواهد کرد.
حداد عادل افزود: تروریستهایی که پرورش یافته و زاده دشمنان اسلام هستند امروز در مرکز پاریس ناامنی ایجاد کردهاند و در آینده بلای عالمگیری خواهند شد؛ گرچه تشکیل این گروهها برای ضربه زدن به امت اسلامی ایجاد شده اما کسانی که آن را ایجاد کردهاند از این خطر مصون نخواهند بود.