به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری چهارمین جشنواره فیلم کوتاه مستقل با حضور مهدی یاراحمدی دبیر جشنواره، مونا زاهد مدیر اجرایی، محمدرضا اصلانی فیلمساز و یزدان عشیری مدیر روابط عمومی جشنواره امروز 20 دیماه در خانه هنرمندان برگزار شد.
در ابتدای این جلسه عشیری ضمن تبریک سالروز میلاد حضرت رسول(ص) اظهار کرد: این جشنواره با شعار «زیباترین رؤیاهایت را به یاد بیاور» برگزار میشود. درباره معنای این شعار هم میتوان ارزیابیهای مختلفی داشت، اما منظور ما به طور ویژه این است که با زبان سینما و فیلم کوتاه ارزشهای اسلامی و انسانی را به مخاطبان منتقل کنیم.
وی افزود: این جشنواره برای برگزارکنندگانش به هیچوجه نردبان برای بالا رفتن نیست، بلکه در این حوزه کسانی کار میکنند که نقطه اوج را سینمای مستند دانسته و به آن عشق میورزند، اما همانگونه که از نام جشنواره مشخص است، سعی دارند این کار را به شکلی مستقل انجام دهند. برای رسیدن به موفقیت، جشنواره سعی دارد از تمام توان سینمای مستند بهره گیرد، برای همین همانطور که در فراخوان اعلام شد، این رویداد دست یاری و همکاری به سوی هر کس که دغدغه سینمای مستند را دارد، دراز میکند.
پس از سخنان عشیری، یارمحمدی دبیر جشنواره هم با بیان اینکه این رویداد با حمایت پایگاه حمایت از فیلمهای کوتاه مستقل برگزار میشود، بیان کرد: متأسفانه در سال اخیر سینمای مستند و مستقل آسیب فراوانی دیده است؛ به این معنا که تحت عنوان نشان دادن آسیبها، بهرهای از جهان پیرامون ما در سینما ترسیم میشود که در آن جنگ و فقر نمود بارز است، اما در این رویداد همانگونه که در شعارش آمده نگاهی همراه با امید به موضوعات مختلف دارد. این ویژگی که من از آن به عنوان امتیاز نام میبرم، به هیچ وجه به معنای کمتوجهی به کاستیها نیست، بلکه اگر قرار است کمبودی ترسیم شود، برای آن راهکار هم ارائه شود.
وی افزود: جا دارد در این جلسه از دو گروه تشکر ویژه داشته باشم. ابتدا از کسانی تشکر کنم که به ما کمک نکردند، چون این کار آنها، کمک کرد که جشنواره ویژگی مستقل خود را حفظ کند. دوم از کسانی تشکر میکنم که بدون چشمداشت و توقع به ما یاری رساندند تا سینمای مستند در شکل مستقل خود تنها نماند. این جشنواره از 23 دیماه در خانه هنرمندان با نمایش آثار کار خود را آغاز خواهد کرد و در 25 دیماه نیز با برگزاری آیین اختتامیه برگزیدگان این دوره شناخته خواهند شد.
این مستندساز ادامه داد: در این رویداد سینمایی که کنار پرداختن به موضوعات اجتماعی نگاهی ویژه به موضوعاتی چون آیینهای مذهبی و سبک زندگی اسلامی ایرانی خواهیم داشت، همچنین با برگزاری کارگاههای مختلف به جایگاه موضوعات مطرح شده بیشتر خواهیم پرداخت. در ضمن در این کارگاهها بررسی خواهد شد که تنها به واسطه نشان دادن برخی آیینها نمیتوان کاری را دینی نامید.
دبیر جشنواره در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: پایگاه حمایت از فیلم کوتاه مستقل در راستای حمایت از فیلمسازان مستقل ایرانی، برای تأمین منابع مالی و ایجاد کارآفرینی و احیای چرخه تولید و عرضه فیلمهای ارزشمند کوتاه و مستند در عرصههای بینالمللی اقدام به افتتاح «گنجینه آثار اهدایی هنرمندان پایگاه حمایت از فیلم کوتاه مستقل» میکند. این گنجینه جهت استفاده از شهرت، سابقه و محبوبیت هنرمندان و پیشکسوتان داوطلب و علاقهمند، جهت ارائه هدایای شخصی و دست نوشتههای ارزشمند آنها به این پایگاه به منظور فروش و استفاده از آنها در حمایت از فیلمسازان مستقل فیلمهای کوتاه و مستند طراحی و تعریف شده است.
مدیر پایگاه حمایت از فیلم کوتاه مستقل تصریح کرد: این طرح یک طرح بدیع و تازه نیست و استفاده از این ایده در کشورها و جوامع دیگر و با هدف حمایت از امور خیریه، فعالیتهای انساندوستانه، صلح، دوستی و سلامت، حفاظت از محیط زیست، بورسیههای تحصیلی و کشف استعدادهای خاص و ... مورد استفاده واقع شده است. با این توضیح هر فردی که از شهرت، محبوبیت و حسن نام در عرصههای متفاوت هنری، فرهنگی، ورزشی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی برخوردار باشد و گرفتن هدیهای از او ارزشمند باشد، میتواند به این صندوق هدیه اهدا کند.
وی به توضیح فوق اضافه کرد: در راستای توضیح فوق، بیژن کامکار، نوازنده و خواننده ایرانی و عضو گروه کامکارها، با هدف حمایت از گنجینه آثار اهدایی هنرمندان در راستای حمایت از فیلمسازان مستقل، لباس عرس خود را هدیه داد، همچنین قشنگ کامکار، نوازندهٔ سه تار و ویلن و از اعضای گروه کامکارها اولین ساز زندگیاش را به گنجینه آثار اهدایی هنرمندان هدیه داد.
در بخش دیگری از این مراسم مونا زاهد نیز در سخنانی بیان کرد: سال قبل نزدیک به 1000 فیلم در جشنواره حضور داشت، همین تعداد بالا سبب شد تا هیئت داوران زمانی 5 ماهه را برای دیدن تمامی کارها صرف برای همین در جشنواره امسال تعداد کارها کمتر شد تا داوران بتوانند با تمرکز بیشتری کار را ببینند. برای همین در این دوره 404 فیلم مستند برای حضور در جشنواره اعلام آمادگی کردند که از این تعداد 17 فیلم مستند، 32 فیلم داستانی، 13 تجربی، 9 انیمیشن، 9 ویدیو آرت، 33 فیلم در بخش دریچه و 44 پوستر تعداد کل آثار حاضر را تشکیل میدهد.
وی ادامه داد: هیئت داوران این جشنواره شامل محمد آفریده ، مصطفی آل احمد، لقمان خالدی و روانبخش صادقی میشوند. در ضمن در این رویداد سینمایی از محمدرضا اصلانی سینماگر با تجربهای که در سینمای داستانی و مستند از بزرگان هستند هم تجلیل به عمل خواهد آمد.
در این نشست، اصلانی هم به عنوان فیلمسازی که از وی در جشنواره تقدیر شده است، گفت: خوشحالم که در اینچنین رویدادی از من تشکر میشود، زیرا همانگونه که از عنوان این جشنواره مشخص است رویکرد این جشنواره مستقل است و وابستگی به هیچ جا ندارد. این امتیاز برای یک جشنواره سینمایی یک امتیاز بسیار مهم است.
این کارگردان در پایان این جلسه بیان کرد: منظورم از وابستگی سفارشی بودن و سفارشی ساختن است، والا سفارش به خودی خود امری ناپسند در سینما نیست، بلکه برای سینمای مستند ضروری نیز است. در انتهای سخنانم باید بگویم که سینمای رسالت دارد که دولت را متوجه کمبودهای جامعه کند، اما اگر نقصانی را مطرح میکند در کنار آن به داشتهها و راهکارها هم اشاره داشته باشد.