به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نشست خبری سی و سومین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» پیش از ظهر امروز سهشنبه 23 دی با حضور اردشیر صالحپور، دبیر این دوره از جشنواره در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
اردشیر صالحپور در این نشست ابتدا به چرایی برگزاری جشنواره «تئاتر فجر» اشاره کرد و گفت: این جشنواره همهساله همگام با جشنهای پیروزی انقلاب اسلامی برگزار میشود که امسال سی و سومین دوره آن از اول تا 12 بهمن با حضور پرشور هنرمندان پیشکسوت و جوان تئاتر برگزار خواهد شد.
وی ادامه داد: در شعار امسال جشنواره که در فراخوان نیز آن را مطرح کردیم سعی شده است به سوی تحقق تئاتر ملی گام برداریم و باید همینجا به عرض برسانم که مفهوم فراگیر این دوره از جشنواره فرهنگ ایرانی و تئاتر ملی است که براین اساس رویکرد آن را نیز بر ایران فرهنگی، هویت شرقی و تئاتر ملل مسلمان استوار کردیم.
شعار سال، محور اصلی سی و سومین جشنواره «تئاتر فجر»
دبیر سی و سومین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» تصریح کرد: محورهای مورد تأکید این جشنواره که در روند برگزاری به آن تأکید داشتهایم نیز توجه ویژه به اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی، سبک زندگی ایرانی و اسلامی، ارزشها و دستاوردهای انقلاب اسلامی، وفاق ملی و انسجام اسلامی، بهرهگیری از فرهنگ ایرانی و اسلامی به منظور پیشرفت اقتصادی، کیان خانواده و کرامت انسانی است.
صالحپور با اشاره به اینکه جشنواره «تئاتر فجر» عالیترین تریبون تئاتر کشور است گفت: در خانواده تئاتر همواره نوعی وفاق و همدلی وجود داشته است و با وجود آنکه بیننده تئاتر تنها تجلیات یک اثر تولیدی را روی صحنه تئاتر میبیند اما اگر اتحاد و تعاون میان همه اجزا و ارکان تئاتر در پشت صحنه وجود نداشته باشد تئاتری محقق نخواهد شد.
وی «تئاتر فجر» را در عرصههای بینالمللی فرهنگ و هنر دارای مقام و مرتبهای والا دانست و گفت: ارزیابی و معیار سنجش کیفیت تئاتر کشور به ویترین آن یعنی «تئاتر فجر» وابسته است که امسال بهرغم همه کمبودها تلاش شد تا همچنان مشارکت حداکثری هنرمندان تئاتر را در این رویداد بزرگ شاهد باشیم که البته خوشبختانه هنرمندان هم به این فراخوان لبیک گفتند و مشکلات مانع از آن نشد که هنرمندان تئاتر صحنه را خالی کنند.
این کارشناس و مدرس تئاتر در ادامه گفت: جشنواره امسال از نظر کمی و کیفی در سطح بالا و فوق العاده ای برگزار خواهد شد که به عنوان نمونه باید به عرض برسانم که تنها در بخش تازههای تئاتر جشنواره 548 تقاضا به دبیرخانه جشنواره واصل شد که البته از این میان 12 گروه به مرحله نهایی راه یافتند اما این دلیل آن نیست که سایر آثار از کیفیت نازلی برخوردار بوده باشند.
مدرسه، روزنامه و تئاتر موجب ترقی و تمدن جوامع بشری است
وی در ادامه سخنان خود اشاره تاریخی به نخستین روزنامه تخصصی تئاتر که 110 سال پیش توسط فردی به نام میررضا طباطبایی نائینی به چاپ میرسید کرد و گفت: وی در آن زمان مدرسه، روزنامه و تئاتر را موجب ترقی و تمدن جوامع بشری خوانده است و لذا ما علاوه بر هنرمندان و فعالان تئاتر به اهمیت کار روزنامهنگاران و خبرنگاران در اعتلای تئاتر کشور واقفیم.
صالحپور در ادامه به بخشهای این دوره از جشنواره «تئاتر فجر» پرداخت و گفت: نسل نوی جشنواره (تجربه های نو)به هنرمندان سی ساله به عنوان سرمایههای تئاتر ایران اختصاص دارد، در بخش برگزیدگان مناطق 17 اثر داریم که حاصل و خروجی برگزاری 32 جشنواره استانی و 4 جشنواره منطقهای است، در بخش تازه ها(چشم انداز تئاتر ایران) 12 اثر به مرحله نهایی جشنواره راه پیدا کردند و اما بخش خیابانی به عنوان بخشی تأثیرگذار در تئاتر بعد از انقلاب اسلامی که توانست تعامل سازندهای با مردم و مخاطبان خود برقرار کند نیز آخرین دستاوردهای در مرعض دید تماشاگران قرار خواهد گرفت.
ضعف در حوزه نمایشنامهنویسی باید مرتفع شود
وی تأکید کرد: با وجود آنکه در حوزههایی همچون کارگردانی، بازیگری و طراحی صحنه تئاتر در طی این سالها جهشهای خوبی داشتیم اما همچنان حوزه نمایشنامه نویسی از جمله نقاط ضعف تئاتر کشور ماست که با برگزاری بخش تولید متون و یا مسابقه نمایشنامهنویسی سعی در برطرف کردن این ضعف و اهمیت بخشی به آن را داریم.
دبیر سی و سومین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» ادامه داد: با ایجاد بخش مرور، قصد داریم تا مخاطبان جشنواره «تئاتر فجر» را با تلاشهای صورت گرفته در طول یک سال کاری تئاتر کشور آشنا کنیم همچنان که بخشی را هم به آثار میهمان جشنواره اختصاص داده ایم.
مشارکت قابل توجه گروههای خارجی با وجود کسری بودجه
صالحپور افزود: در عرصه بینالمللی اقدامات خوبی هم از سوی هنرمندان تئاتر و هم از سوی مسئولان برای ایجاد ارتباط مفید میان هنرمندان ایرانی و خارجی به عمل آمده است که البته امسال با توجه به کمبود بودجه نتوانستیم مشارکت حداکثری آثار خارجی را در این دوره از جشنواره داشته باشیم با این وجود آثاری از کشورهای لهستان، ارمنستان، گرجستان، آلمان، فرانسه، کویت، روسیه، عمان، عراق، نروژ(کار مشترک با ایران)،ایتالیا(کار مشترک با ایران) را خواهیم داشت.
وی در ادامه گفت: بخش دیگر این دوره از جشنواره رادیوتئاتر است، بخش دیگری را نیز به عکاسی تئاتر اختصاص داده ایم و علاوه بر بخش پوستر که کتاب آن به زودی همراه با کتاب عکس چاپ و منتشر خواهد شد، بخش را برای نخستین بار در جشنواره طراحی کردیم که نام آن «انگاره عکس»(فتودرام) نام دارد.
دبیر سی و یکمین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» ادامه داد: این دوره از جشنواره چند کارگاه آموزشی نیز خواهد داشت که کارگاه آموزشی بازیگر خلاق توسط علیرضا کوشکجلالی، کارگاه آموزشی متاموفیس از آلمان، کارگاه آموزشی عروسکی و ابتکارات اجسام از بلژیک، کارگاه دراماتورژی آثار کلاسیک از نروژ و کارگاه از نمایشنامه تا صحنهآرایی از ایتالیا از جمله آنهاست.
برگزاری سمینار مؤلفههای تئاتر کشورهای اسلامی در جشنواره
این منتقد و کارشناس تئاتر تصریح کرد: در این دوره از جشنواره شاهد برگزاری چندین سمینار خواهیم بود که از جمله مهمترین آنها میتوان به سمینار مؤلفههای تئاتر کشورهای اسلامی اشاره کرد که مبتنی بر سه نمایشنامه از کشورهای مسلمان خواهد بود در ضمن در پی برگزاری موفق همایش تجلیل از شهدای تئاتر تحت عنوان ملکوتیان صحنه که به تازکی در اردبیل شاهد آن بودیم، از 4 شهید عرصه تئاتر نیز در سی و سومین جشنواره تئاتر فجر تجلیل به عمل خواهد آمد.
صالحپور در پایان گفت: برنامههای این دوره از جشنواره را در بخش اجرای آثار به دو شکل تدارک دیدهایم یکی به شرط اضافه شدن پردیس خاوران به ظرفیتهای نمایشی جشنواره و دیگری بدون آن ضمن آنکه علاقهمندان تئاتر در این جشنواره شاهد تولد یک سالن نمایشی جدید در خیابان فلسطین با ظرفیت 125 تماشاگر خواهند بود.
یادآور میشود، سی و سومین جشنواره بین المللی «تئاتر فجر» اول تا 12 بهمن به دبیری اردشیر صالحپور برگزار خواهد شد.