کد خبر: 2719381
تاریخ انتشار : ۲۷ دی ۱۳۹۳ - ۱۶:۰۱
در «افق» مطرح شد؛

حمایت‌های قانونی از قاریان، حافظان و مدرسان قرآن آری یا خیر!

گروه فعالیت‌های قرآنی: در برنامه امروز «افق» رادیو قرآن، درباره وجود حمایت‌‌های قانونی و عدم وجود این حمایت‌ها بحث و تبادل نظر صورت گرفت.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) برنامه این هفته «افق» با حضور احمد ابوالقاسمی قاری بین‌المللی قرآن کریم و اجرای و کارشناسی محمدرضا پورمعین به بررسی حمایت‌های قانونی از قاریان، حافظان و مدرسان قرآن کریم پرداخت.
در ابتدای این برنامه محمدرضا پورمعین کارشناس‌ ـ مجری «افق» با بیان اینکه اولین حمایتی که ما قرآنیان خواستار آن هستیم حمایت معنوی است و انتظار دوم یک انتظار اجتماعی، فرهنگی و قانونی است که قانون حمایت کند و گاهی اوقات برخی حمایت‌ها نیز می‌توانند تخصصی و علمی باشند، از احمد ابوالقاسمی قاری بین‌المللی قرآن خواست تا مطالبی را در جهت لزوم حمایت‌ از قرآنیان بیان کند.
ابوالقاسمی در ابتدای سخنان خود اظهار کرد: طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرآن یک طرح حمایتی از قاریان و مدرسان قرآن است و اگر هم حمایت مادی از قاریان و مدرسان قرآن نداشته باشد و حداقل بعد از گذشت مدت زمانی، مشخص می‌کند چه کسانی در زمینه قرائت و تدریس قرآن تخصص دارند و چه کسانی باید بیش از اینها کار کنند تا بتوانند مدرک تخصصی قرائت دریافت کنند.
ابوالقاسمی افزود: در قالب این طرح می‌توانیم با کسانی که توانایی تدریس قرآن را داشته و مدرک تخصصی قرائت و تدریس قرآن دریافت کرده‌اند آشنا شده و از این افراد در زمینه‌های مختلف آموزشی و تدریس قرآن استفاده کنیم.

طرح اعطای مدرک به قاریان انگیزه فعالیت‌های قرآنی را تقویت می‌کند
این قاری بین‌المللی قرآن عنوان کرد: همچنین در قالب طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرائت قرآن، قاریان و مدرسانی که به دلیل کم‌تجربه بودن و ضعف در برخی حوزه‌ها موفق به دریافت مدرک تخصصی نشوند، متوجه خواهند شد که در چه مواردی ضعف دارند و می‌توانند به رفع نقاط ضعف خود بپردازند و در این حوزه رشد کنند.
وی یادآور شد: در مجموع هرچند طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرآن، طرح حمایتی از نظر مادی نیست اما همین که موجب ایجاد انگیزه بیشتر در قاریان و مدرسان قرآن برای ادامه فعالیت می‌شود و موجب می‌شود تا آمار مشخصی از قاریان و مدرسان قرآن داشته باشیم، خوب است.
احمد ابوالقاسمی گفت: بسیاری از حمایت‌ها توسط جامعه قرآنی که جامعه مخاطب این حمایت‌ها هستند به هیچ عنوان شناخته شده نیست.  بنده نسبت به خیلی از حمایت‌ها اطلاع‌ ندارم و همین بحث اطلاع‌رسانی این حمایت‌ها از قرآنیان‌ نیازمند حمایت است و باید نسبت به اطلاع‌رسانی این حمایت‌ها هم اقدامات بیشتری صورت گیرد تا جامعه قرآنی از این حمایت‌ها اطلاع پیدا کنند.
در این بخش سیدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن میهمان افق بود که درباره حمایت از قاریان و مدرسان قرآن کریم گفت: بحث حمایت‌های مادی و معنوی از عناصر و فعالان قرآنی در یک نظام اسلامی که بر مبنای انقلاب عظیم فرهنگی صورت گرفته و هدف آن هم مراجعت و بازگشت به قرآن و ترویج فرهنگ قرآن نه تنها در ایران بلکه در پهنه جهان است یک مسئله ضروری و اجتناب‌ناپذیر است.

قرآنیان نیازمند حمایت مادی، معنوی و قانونی هستند
وی افزود: اگر از عناصر قرآنی و فعالان قرآنی در تمامی عرصه‌های قرآنی توقع تمدن‌سازی داشته باشیم که بتوانند ارزش‌های قرآنی را در جامعه ترویج کنند باید از آنها حمایت کنیم که البته این حمایت‌ها هم باید حمایت معنوی باشد تا بتواند ایجاد انگیزه‌ای باشد، هم باید حمایت‌های حقوقی و قانونی باشد و هم باید حمایت‌های مادی و پشتیبانی‌های سخت‌افزاری باشد.
سرابی در ادامه گفت: دولت و مجلس شورای اسلامی در جهت حمایت از قاریان و مدرسان قرآن اهتمام دارند و قوانین خوبی در این زمینه تصویب شده است که این واقعیت غیرقابل انکار است و حجم خوبی هم داشته است اما این حجم از حمایت‌های مصوب ما را به هدف نهایی نمی‌رساند و ما برای توسعه در این حوزه نیازمند حمایت‌های جدی‌تری هستیم.
وی افزود: امروز در سطح جهان محور مبارزه با اسلام و قرآن‌ستیزی خیلی فعال است و سرمایه‌گذاری زیادی در این حوزه می‌شود؛ یک کاریکاتوریست اگر به قرآن و پیامبر اکرم(ص) حمایت می‌کند مورد حمایت‌های مادی و معنوی از سوی دشمنان قرار می‌گیرد.

بیشترین تأسف برای کسانی است که پاک‌ترین انسان جهان را نشناخته‌اند

سرابی در این بخش از برنامه با اشاره به توهینی که از سوی نشریه فرانسوی به ساحت پیامبر اکرم(ص) صورت گرفته است، گفت: قلوب مسلمانان از این توهین جریحه‌دار است اما ما بیشتر برای خود آن افراد تأسف می‌خوریم که در مملکت‌هایی هستند که ادعای پیشرفت آنها جهان را برداشته است اما انسان‌هایی هستند که از نظر فکری و فرهنگی به قدری عقب‌افتاده هستند که خودشان را در چنین منجلابی فرو می‌برند. بیشترین تأسف ما برای آن انسان‌ها است که پاکترین انسان جهان را نشناخته و از روی جهالت توهین می‌کنند.
در این بخش از برنامه افق، مهدی قره‌شیخلو رئیس سازمان دارالقرآن الکریم و قاری بین‌المللی قرآن میهمان تلفنی افق بود که در پاسخ به پرسش محمدرضا پورمعین، مبنی بر جابجایی سازمان دارالقرآن الکریم از خیابان خواجه نصیر طوسی به خیابان رشت، گفت: زیر سایه قرآن و کمک‌هایی که حجت‌الاسلام والمسلمین خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی داشت، هم‌اکنون در ساختمان جدید سازمان دارالقرآن الکریم که در خیابان رشت واقع شده است، مستقر شده‌ایم؛ چهارسالی بود که درگیر ساخت این مجموعه بودیم که خوشبختانه کار ساخت آن به پایان رسیده است و بخش‌هایی از آن مانده است که باید تکمیل شود.

راهبردی بودن قرآن را در حمایت از قرآنیان مورد توجه قرار دهیم
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم در این بخش از سخنان خود درباره بحث حمایت از قاریان، حافظان و مدرسان قرآن کریم، گفت: برای اینکه نسبت به هر موضوعی، میزان اهمیت آن را نشان دهیم لازم است حمایت‌هایی را در بخش‌های مختلف از آن موضوع داشته باشیم؛ موضوع قرآن و جامعه قرآنی نیز از موضوعات مهم و تأثیرگذاری است که رهبر معظم انقلاب نیز در سخنرانی خود بارها فرمودند «کار قرآن یک کار راهبردی است»؛ با توجه به راهبردی بودن کار قرآنی که از سوی مقام معظم رهبری نیز به آن تأکید شده است باید حمایت‌های لازم از قرآنیان وجود داشته باشد.
قره‌شیخلو در ادامه گفت: یکی از اقدامات حمایتی که می‌تواند از جامعه قرآنی صورت گیرد توجه ویژه به اعتبارات قرآنی است که البته رد این زمینه هنوز به نقطه ایده‌ال نرسیده‌ایم؛ بخش دیگر کمک به کسانی است که این کار راهبردی را انجام می‌دهند.
وی افزود: در طول بیش از سه دهه بعد از انقلاب اسلامی قوانینی را در جهت حمایت از فعالان قرآنی داشته‌ایم اما زمانی که با بخش‌های دیگر قیاس می‌کنیم به نظر می‌رسد هنوز جایگاه مطلوب خود را پیدا نکرده‌ایم و باید قوانین حمایتی بیشتری در این زمینه ایجاد شود.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم در ادامه عنوان کرد:: شاید یکی از دلایلی که موجب شده حمایت‌های لازم از جامعه قرآنی وجود نداشته باشد به سازمان‌های قرآنی مربوط شود و ما در سازمان‌های قرآنی نتوانسته‌ایم آنطور که باید اهمیت این موضوع را نشان دهیم و بر آن تأکید داشته باشیم.
وی اظهار کرد: جامعه قرآنی جامعه‌ی است که با قرآن مأنوس است و نجابت خاصی دارد و خود این جامعه افرادی هستند که در مقابل کاری که انجام می‌دهند توقع خاصی ندارند، اما متولیان باید نسبت به این موضوع توجه داشته باشند زیرا اگر بخواهیم فرهنگ قرآنی در جامعه گسترش پیدا کند باید الگوسازی در این حوزه داشته باشیم.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم ادامه داد: در این حوزه اگر به فرمایشات رهبر معظم انقلاب خوب توجه کنیم؛ ایشان در مقطعی فرمودند «قهرمانان قرآنی را تکریم کنیم»؛ ما در سازمان دارالقرآن در قالب همایش تکریم چهره‌های قرآنی د از قرآنیان و کسانی که در مسابقات جهانی افتخارآفرینی می‌کنند تکریم می‌کنیم و این امر می‌تواند الگوسازی در جامعه داشته باشد.

آغاز ثبت‌ نام دهمین دوره طرح ارزیابی حافظان از اسفندماه
وی با اشاره به طرح اعطای مدرک به حافظان قرآن که ثبت نام دهمین دوره آن از اسفندماه آغاز می‌شود، گفت: تاکنون 10 درصد از کسانی که در این طرح شرکت کرده‌اند موفق به دریافت مدرک تخصصی حفظ شده‌اند. ما باید تلاش داشته باشیم حفظ قرآن را در کشور کیفی کنیم و همچنین آموزش‌های لازم را بدهیم.
قره‌شیخلو عنوان کرد: خیلی از مخاطبان ما در طرح اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن، بانوان هستند که این بانوان اکثرا در حسن حفظ خوب هستند اما در تجوید و صوت و لحن خوب نیستند که باید بر روی این زمینه‌ها کار کنیم تا بتوانیم سطح آنها را بالا ببریم.
وی در ادامه اضافه کرد: باید امکاناتی داشته باشیم که بتوانیم برای داوطلبان، برنامه‌های آموزشی داشته باشیم؛ اگر تسهیلات خوبی که جنبه تشویقی داشته باشد و نوجوانان و جوانان را به سمت برنامه‌های قرآنی جذب کند داشته باشیم کمک زیادی به توسعه فعالیت‌های قرآنی می‌شود. اگر فرمایشات مقام معظم رهبری را جدی بگیریم و مسئولان هم امکانات لازم در اختیار دستگاه‌های قرآنی بگذارند وضعیت ما بهتر از این خواهد شد.

بودجه قرآنی افزایش اما بودجه سازمان دارالقرآن کاهش داشته است
در این بخش از برنامه افق، محمدرضا پورمعین درباره بودجه سازمان دارالقرآن الکریم سوال کرد که مهدی قره‌شیخلو، گفت: درصد بودجه ما نسبت به دو سال گذشته کمتر شده است، هرچند که درصد بودجه قرآنی بیشتر شده است اما بودجه سازمان دارالقرآن الکریم کمتر شده است.
در بخش پایانی این برنامه، احمد ابوالقاسمی دارنده مدرک درجه یک قرائت و مدرسی قرآن کریم، گفت: سال 91 در طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرآن کریم شرکت کرده و مدرک درجه یک را به صورت مجزا در قرائت و مدرسی قرآن دریافت کرده‌ام.
وی ادامه داد: همیشه هنر در جامعه مرفهین رشد کرده است و کسی که مشغول روزمرگی می‌شود، نمی‌تواند رشد کند؛ آن سالی که در مسابقات بین‌المللی قرآن مالزی رتبه اول را به دست آوردم تنها سالی بود که به تمام قاریانی که در مسابقات بین‌المللی رتبه اول کسب کرده بودند یک واحد آپارتمان اهدا شد و همان آپارتمان خیلی به من کمک کرد. همان واحد آپارتمان که به من هدیه دادند موجب شد تا مشفله فکری برای خانه‌دار شدن نداشته باشم و خیلی تأثیرگذار بود؛ هزینه‌ای که آن سال دولت کرد من ده‌ها برابر آن را به جامعه برگرداندم.

captcha