کد خبر: 2757536
تاریخ انتشار : ۰۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۱
در خطبه‌های جمعه هامبورگ؛

رابطه اخلاق و استیفای حقوق انسان‌ها تبیین شد

شعب خارجی: آیت‌الله رمضانی در خطبه‌های نماز جمعه مرکز اسلامی هامبورگ گفت: رابطه اخلاق و استیفای حقوق انسان‌ها از اهمیت خاصی برخوردار است و به همین جهت است که پیامبران الهی به عنوان مصلحان جامعه بشری برای توسعه مکارم و محاسن اخلاق آمده تا جامعه به رشد فراگیر و پایدار نائل شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) شعبه اروپا، آیت‌الله رمضانی در ادامه خطبه‌های نماز جمعه دیروز، سوم بهمن‌ماه گفت: امروزه بسیاری از دانشمندان از اخلاق و معنویت می‌گویند و ضرورت آن را گوشزد می‌‌کنند.

همچنین قوانین مختلفی درباره انسان و حقوق شهروندی در موضوعات گوناگون تدوین شده است؛ ازجمله می­‌توان به اعلامیه جهانی حقوق بشر و کنوانسیون‌های متعدد در موضوعات گوناگون مانند زنان و کودکان و یا قوانین مربوط به محیط زیست و منع تولید سلاح­‌های کشتار جمعی و یا سلاح­‌های اتمی اشاره کرد؛ همه این قوانین به این دلیل تصویب شده­‌اند که بشر درامنیت، آسایش و آرامش زندگی کند و طعم محبت، دوستی، صلح و هم زیستی مسالمت آمیز را با وجود فرهنگ­‌های مختلف چشیده و تجربه کند.

وی تصریح کرد: اما متاسفانه بازهم در دنیای امروز، بسیاری از انسان­‌ها به دلیل فقر و گرسنگی می‌میرند و بسیاری از مردم دنیا زیر خط فقر زندگی می‌کنند و امور روزانه خود را نمی‌توانند اداره ‌کنند؛ با این‌که شعار عدالت، عقلانیت و معنویت بسیار سر داده می­‌شود، اما ثروت و قدرت به شکل عادلانه توزیع نشده است. از طرف دیگر ستم­‌ها و ظلم­‌ها به هر عنوانی در دنیای امروز بیداد می‌کند و به ارزش­‌های انسانی و جایگاه کرامت انسان صدمه وارد شده است.

خطیب جمعه هامبورگ تأکید کرد: این واقعیات تلخ حیات بشری توسط عالمان ادیان و پیروان آنها، مکر‌ر مطرح می‌شود؛ با اینکه کنفرانس‌های زیادی برای جلوگیری از مشکلات جامعه بشری در دنیا برگزارشده و می‌شود و حتی راه­کارهای لازم نیزارائه می‌‌شوند، اما متأسفانه شکاف طبقاتی و حاکمیت زر و زور و تزویرهر روز به اشکال خاص ظهور و بروز بیشتری می‌کند و واقعاً باید چاره‌ای اندیشید و بشریت را از همه مشکلات نجات داد؛ زیرا از یک طرف بشر امروز بیش از هر زمان دیگری به آرامش و امنیت نیاز دارد و از طرف دیگر خطرات بیشترازهمیشه جامعه بشری را تهدید می‌‌کند؛ بنابراین در این زمان نیاز به اخلاق و معنویت از همه بیشتر است. به همین جهت برخی از اندیشمندان غربی مانند «هانس کونگ» ایده اخلاق جهانی را مطرح کرده و معتقدند که به واسطه فقر، ظلم، ستم و عدم توزیع قدرت و ثروت، جامعه بشری با بحران مواجه است و با اینکه قوانین حقوق بشر در همه زمینه‌ها وجود دارد، اما مشکل جدی در اجرای این قوانین است.

وی ادامه داد: پس باید انسان‌ها را با هم تفاوت در فرهنگ با یکدیگر آشتی داد و برای رسیدن به این صلح باید صلح بین ادیان را دنبال کرد و صاحبان ادیان را محترم شمرد؛ پس نباید به حقوق دیگران تجاوز کرد و هیچ کس حق ندارد حق حیات را از دیگری سلب کند.

آیت الله رمضانی تأکید کرد: از اصول اخلاق جهانی، پایبندی به یک فرهنگ یگانه و یکپارچه و یک نظام عادلانه اقتصادی و نیز پایبندی به زندگی توأم با راستگویی و فرهنگ توأم با حقوق برابر و مشارکت میان مردان و زنان است؛برای تحقق این اصول باید وجدان‌ها را متحول ساخت و باید به همه آموخت که شأن و منزلت انسان بسیار مهم است.

وی در پایان گفت: نتیجه مطالبی که بیان شد آن است که اخلاق در ضمانت اجرای حقوق بشر نقش اساسی و مهمی را ایفا می‌کند و به همین جهت است که اخلاق را زیر بنای حقوق دانسته‌اند؛ زیرا اخلاق نتیجه یک دوره تمرین انجام رفتار صحیح بر اساس اصول ارزش‌های انسانی است و آدمیان تلاش می‌کنند زمانی که اخلاقی شدند حقوق یکدیگر را رعایت کنند.

captcha