به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) پنجمین نشست هماندیشی معاونان و مدیران همکاریهای علمی بینالمللی دانشگاهها، مؤسسات پژوهشی و فناوری کشور امروز، پنجم بهمن در تالار علامه امینی دانشگاه تهران با حضور محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، محمود نیلی احمدآبادی، سرپرست دانشگاه تهران، دیوید اوسو پاشاویلی، رئیس مجلس گرجستان و جمعی از مدیران همکاریهای بینالمللی دانشگاهها برگزار شد.
برنامه با قرائت آیات قرآن و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران کار خود را آغاز کرد.
محمود نیلی احمد آبادی، سرپرست دانشگاه در ابتدای برنامه با بیان خیر مقدم به حاضران گفت: پیشینه دانشگاه تهران به تأسیس دارالفنون بر میگردد. دانشگاهها با توجه به یک تجربه بینالمللی شکل گرفتهاند و این تجربه میتواند سرمایه و تجربهای برای پربارتر شدن دانشگاهها باشد.
وی افزود: این دانشگاه دارای 9 پردیس مرکزی است. 60 درصد از فضای فیزیکی اطراف نیز تملک شده و امیدواریم بتوانیم ادامه فضاها را تملک کنیم و طرح ساماندهی دانشگاه تهران بهزودی اجرا شود. علوه بر این پردیسها در شهرهای دیگر نیز دانشگاه تهران، پردیسهای متعددی دارد.
نیلی اظهار کرد: دانشگاه تهران دارای 46 دانشکده است. همچنین تعدد عضویت دانشگاه تهران را در مجامع بینالمللی داریم. اخیراً عضویت در اتحادیه AUAP را در دانشگاه تهران داشتهایم.
وضعیت تفاهمنامههای امضا شده
وی با بیان اینکه متأسفانه بسیاری از توافقنامههایی که امضا شد، کمتر شکل عملی به خود گرفته است، ابراز کرد: 2150 عضو هیئت علمی، 384 استاد و 551 دانشیار در این دانشگاه مشغول هستند. از نظر رتبهبندی، ISC اعلام کرد که رتبه اول را بین دانشگاههای جهان اسلام دارد.
سرپرست دانشگاه تهران گفت: این دانشگاه دارای رتبه 300 تا 500 میان دانشگاههای دنیاست. وضعیت بهتری داریم، اما این رتبه ناشی از عدم ارتباط مناسب با مجامع بینالمللی است. 30 درصد تولیدات علمی در قالب همکاریهای بینالمللی شکل گرفته است. از امکانات اطلاعرسانی خوبی برخوردار هستیم. همچنین در این دانشگاه بیش از یک میلیون عنوان کتاب و نسخ خطی وجود دارد.
وی ادامه داد: در سال 93 دانشجویان متقاضی تحصیل در ایران 1582 نفر از کشورهای مختلف بودهاند. 297 نفر پذیرفته شدند که 80 درصد غیر بورسیه و 20 درصد بورسیه هستند. از افغانستان، عراق و پاکستان بیشترین تقاضاها را داشتهایم. همچنین بیشترین تقاضاها به ترتیب برای ارشد، دکتری و بعد کارشناسی بوده است. بیشترین تقاضا برای دانشکده حقوق و ادبیات و بعد کشاورزی و هنر جهان بوده است.
نیلی ضمن اشاره به این مطلب که برنامههای بینالمللی همواره مورد توجه بوده است، گفت: دانش، حوزه جغرافیایی نمیشناسد. نمیتوان گفت دانشگاه بدون ارتباط علمی، فعالیت خودش را انجام دهد. هرچه پذیرش دانشجویان خارجی را افزایش دهیم و هر چه ارتباط علمی اساتید ما و اساتید خارج از کشور شکل بهتری بگیرد میتوانیم بگوییم ارتباط بینالمللی خوبی داریم.
وی با اشاره به زیرساختهای لازم برای همکاریهای بینالمللی، اظهار کرد: این نیاز به زیرساختهایی دارد که اولین آن عقد تفاهمنامه است. دانشگاه تهران دو تجربه موفق در این زمینه دارد؛ یکی آییننامهای به نان اساتید وابسته که در آن هر عضو هیئت علمی دارای رتبه استادی و دانشیاری که دارای استانداردهای علمی است میتواند عضو وابسته دانشگاه تهران شود و از همه مزایا به غیر از حقوق برخوردار شود. این امکان فراهم شده که پایاننامههاغی مشترکی را با اساتید وابسته در دانشگاه تهران داشته باشند.
نیلی افزود: دومین تجربه، تجربه برگزاری دورههای مشترک است. این امکان را میدهد که ارتباطات بینالمللی خود را گسترش دهیم و فعالیتهای دانشگاهی را شکل دهیم. بخش فعالیتهای بینالمللی منوط به توجه مسئولان ارشد است. سفارتخانهها بخشی از فعالیت خودشان را در این عرصه متمرکز کنند. تسهیل شرایط از طریق آییننامهها و دستورالعملها نیز مورد دیگر است.
وی در پایان گفت: این یک موضوع ملی است که متعلق به یک دانشگاه خاص نیست. اگر به شکل ملی در کشور پشتیبانی شود. ظرفیت دانشگاهها با توجه به رتبه علمی ایران بسیار مورد توجه قرار خواهد گرفت.