به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)، همایش ملی «به شهادت سکوت؛ اشغال ایران و کشتار مردم در جنگ جهانی اول» به همت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران و با همکاری موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، گروه تاریخ دانشگاه تهران، مؤسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی، مرکز اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی، مرکز اسناد کتابخانه ملی جمهوری اسلامی، دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران و دفتر ادبیات انقلاب حوزه هنری، اردیبهشت ماه 1394 در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار می شود.
دکتر موسی حقانی دبیر علمی همایش ملی به شهادت سکوت ضمن اشاره به برگزاری این همایش در نیمه اردیبهشت ماه 1394 ضرورت برگزاری چنین همایشی را اینگونه بیان کرد: تاریخ عرصه عبرت آموزی است وهرچه آشنایی یک ملت باتاریخ خود بیشتر باشد توانمندی های آن درمواجهه بامسائل پیش روی آینده بیشترخواهدشد. درتاریخ ایران یکی ازعرصه های بسیارمهم، دخالت ها و سیاست های تخریبی انگلستان در کشور ماست که نیازبه بازبینی آن با توجه به تداوم این سیاست های تخریبی کاملاً احساس می شود. تلاش برای برپایی این همایش دقیقاً درهمین راستا صورت می گیرد.
وی در ادامه با اشاره به برگزاری همایش هایی با این زمینه موضوعی در گذشته، وجه تمایز این همایش را تلاش برای معرفی آثار جدید علمی و تحقیقات مکتی براسناد در کنار بیان ناگفته های تاریخی دانست.
وی در این زمینه افزود: تأکید ما برارائه آثارجدید، غیرتکراری، دارای نوآوری و نیزمستند است. همین که بتوانیم برعمق مطالعات این حوزه بیافزاییم خود گامی به جلو است. مضافاً این امسال در یکصدمین سالگرد جنگ جهانی اول و اشغال ایران هستیم. ماجرایی که به واسطه سیاست های مخرب انگلیس به یک نسل کشی درایران منجرشد و می توانست در صورت موفقیت آن سیاست ها به نابودی ایران منجر شود. در این همایش تلاش داریم به شکل مستند به مخاطب ایرانی بگوییم سیاست های انگلیس در دو سده اخیر مبتنی بر تضعیف و نابودی ایران بوده است. همچنین این دولت مصمم به جلوگیری از پیشرفت و توسعه ایران بوده و به عنوان یکی از موانع جدی توسعه ایران در کنار دیگرعوامل محسوب می شود.
رئیس موسسه تاریخ معاصر ایران در رابطه با نشست تخصصی ای که 11 آذر ماه توسط هیئت اجرایی همایش برگزار شد، افزود: درنشست تخصصی آذرماه تلاش ما بر این بود که الگویی ازرویکردهای پژوهشی مدنظر مسئولان همایش را در معرض استفاده و قضاوت مخاطبان قرار دهیم. همچنین اهمیت موضوع را یک باردیگر به مخاطبین یادآور شویم. درآن پیش نشست طرح موضوع نسل کشی در خلال قحطی بزرگ نیزمطرح شد و دیدگاه های مختلف مطرح و مورد ارزیابی قرار گرفت.
این استاد دانشگاه مخاطبان همایش «به شهادت سکوت» را تمام مردم ایران دانست؛ چرا که همه آنها از سیاست های انگلستان آسیب دیده اند اما نسل جوان، محققان و کارگزاران نظام که در حوزه های مختلف به ویژه مناسبات سیاسی و اقتصادی فعالیت دارند را به طور خاص مد نظر مجریان همایش دانست.
وی همچنین افزود: محقق ایرانی و مسئولان می بایست در جریان سیاست های تخریبی انگلستان قراربگیرند.سیاست هایی که همچنان ادامه دارد و توسعه و پیشرفت ایران را هدف گرفته است.
دکتر حقانی در رابطه با ضوابط پذیرش مقالات در همایش توضیح داد: رعایت ضوابط علمی و پژوهشی از یک سو و نوآوری و مستندبودن مقالات به ویژه بهره برداری از اسناد ملاک های اصلی ما در بررسی و گزینش مقالات است. در این بین تاریخ محلی و ذکر مداخلات انگلیس در مناطق مختلف ایران هم یکی از ملاک های اولویت قائل شدن برای انتخاب مقالات است.
محورهای همایش به شرح زیر است:
محور اول:
مقایسه مقاطع مختلف تاریخ ایران در مواجهه با تهدیدات بزرگ ملی و تبیین علل قدرت امروزی کشور.
مقایسه رویکرد مردم و دولت ایران در مقابله با جنگ تحمیلی و جنگ جهانی اول.
مقایسه رویکرد مردم و دولت ایران در مقابله با تحریم و قحطی حاصل از جنگ جهانی اول و تحریمهای تحمیلی از ابتدای انقلاب اسلامی تا به حال.
بازشناسی علل قدرت یابی ایران در مواجهه با تهدید های نرم و سخت وارده در مطالعه دو مقطع تاریخی جنگ جهانی اول و سال های پس از انقلاب اسلامی.
محور دوم:
نتایج سیاسی تاریخی حاصل از اشغال ایران در جنگ جهانی اول در بعد داخلی و منطقه ای.
مطالعه چگونگی روی کار آمدن رجالی چون وثوق الدوله عاقد قرارداد 1919، در کلیه ولایات ایران.
مطالعه مراحل اشغال ایران تا خروج نیروهای بیگانه و کودتای سیاه.
مطالعه چگونگی تغییر دولت و سپس سلطنت در ایران پس از اشغال.
مطالعه نقش تحولات حاصل از جنگ جهانی اول و قحطی در سرانجام نهضت مشروطیت ایران.
مطالعه آثار منطقه ای و جهانی اشغال و کشتار مردم ایران در جنگ جهانی اول.
محور سوم:
بازشناسی جامع علل کشتار بزرگ مردم ایران در جنگ جهانی اول.
زمینه های داخلی ایجاد قحطی؛ حکام وقت، نا امنی، احتکار، خشکسالی و سایر موارد.
اقدامات قشون انگلستان و روسیه؛ همچون خرید وسیع غلات و آذوقه، صادرات غلات، تحریم واردات آذوقه به ایران، عدم استرداد عایدات فروش نفت، عدم استرداد عایدات گمرکات و سایر موارد.
نقش قراردادهای موجود و منعقد شده بین ایران و کشورهای اشغالگر در تضعیف ایران و تشدید نا امنی و قحطی.
نقش هرج و مرج و اغتششات در دامن زدن به قحطی و تثبیت قدرت استعماری انگلستان.
نقش شبکه مزدوران دول استعمارگر و حکام دست نشانده در تشدید وقایع.
محور چهارم:
مطالعه ابعاد، وسعت و میزان فراگیری جنگ، کشتار و قحطی.
چگونگی اشغال خاک ایران توسط قدرت های وقت.
میزان گسترش قحطی، دامنه زمانی و تبعات آن در استانهای مختلف کشور.
چگونگی قدرت یابی پلیس جنوب و حضور نظامی انگلستان در ایران.
محور پنجم:
مطالعه اقدامات اصلاحی حکومت و نیروهای داخلی و علل عدم نتیجه دادن آنها.
مطالعه نقش روحانیت در بسیج مردم و اقدامات خیریه.
مطالعه اقدامات میرزا کوچک خان جنگلی و حکومت جنگل.
مطالعه اقدامات کابینه ها برای مقابله با اشغال ایران.
مطالعه اقدامات نهادهای خیریه تشکیل شده یا موجود برای مقابله با قحطی.
محور ششم:
مطالعه ابعاد حقوقی اشغال ایران و کشتار حاصل از آن.
مطالعه پرونده ناتمام شکایت ایران به ژنو
مطالعه چگونگی از سرگیری پیگیری حقوق از دست رفته مردم ایران در جنگ جهانی اول
مطالعه میزان غرامت پرداختی به دول آسیب دیده در جنگ جهانی اول و محاسبه سهم پرداخت نشده ایران
محور هفتم:
مطالعات اسنادی و مدارک آرشیوی موجود در رابطه با کلیه محورها.
مطالعه در رابطه با صحت و اعتبار اسناد منتشره در رابطه با وقایع جنگ جهانی اول در ایران.
یادآور می شود، آخرین مهلت ارسال چکیده مقالات به این همایش 28 بهمن ماه و اصل مقالات 28 اسفند ماه است. مقلات برگزیده ضمن تقدیر در همایش در نشریات معتبر علمی چاپ میشوند. علاقه مندان می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت همایش http://shahadatehsokout.ir مراجعه کنند.