آرش معیریان، کارگردان سینما در حاشیه برگزاری سی و سومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره انتقاداتی که از جشنواره فجر میشود، اظهار کرد: این روزها نقدهای مختلفی از طرف برخی رسانهها مطرح میشود مبنی بر این که جشنواره فجر محلی برای نمایش فیلمهایی شده است که در آن ارزشهای دینی به سخره گرفته میشود. این نقد به عقیده من کاملاً غیرمنصفانه و حتی میتوان گفت مغرضانه است، چون اگر این گونه نبود، این همه کارهای خوبی که در جشنواره فجر به نمایش درآمد تخطئه نمیشد و تنها به واسطه چند فیلم، کل جشنواره زیر سؤال نمیرفت.
وی افزود: البته من منکر این نیستم که در جشنواره فیلمهای ضعیف وجود دارد، چون این تصور نگاهی باطل است و در همه رویدادهای سینمایی ممکن است کارهای خوب یا بد وجود داشته باشد، اما اینکه در فیلمی به صورت آگاهانه این خواست وجود داشته باشد که ارزشهای دینی زیر سؤال رود را به هیچ وجه قبول ندارم، چون فیلمسازان کشورم را میشناسم و میدانم که همه آنها به مضامین دینی کشورمان معتقد و متعهد هستند.
این فیلمساز در بخش دیگری از سخنان خود در نگاه به سبک زندگی ایرانی و اسلامی در فیلمهای جشنواره گفت: وقتی میخواهیم درباره این موضوع سخن بگوییم ابتدا باید این امر را مشخص کنیم که تعریف ما از این عنوان چیست، چون تعاریف مختلف، برداشتهای گوناگونی را طلب میکند. برای همین شاید از نگاهی دیگر، برخی فیلمهای جشنواره به سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی نگاهی دقیق داشته باشند و گروهی دیگر متصور باشند که نگاه به این حوزه بر پایه اصول صحیحی استوار نباشد. در این میان اگر بخواهیم برداشتی منصفانه داشته باشیم باید گفت که مگر میشود فیلمسازان ما در این حوزه مخالف خواست و نیازهای مردم عمل کنند، در حالی که خود نیز با این سبک زندگی پرورش یافتهاند و هیچ گاه برخلاف آن عمل نخواهند کرد.
وی درباره جایگاه حجاب در فیلمهای سینمایی اظهار کرد: من بیش از 30 سال است که در جشنواره فجر حضور پیدا کردهام، اما در فیلمهای سینمایی چیزی غیر از آنچه که در اجتماع وجود دارد را ندیدهام، یعنی هر آنچه که در فیلمهای سینمایی وجود دارد بازتابی از جامعه است؛ بنابراین هر پوششی را که در فیلمهای سینمایی میبینیم باید اصل آن را در جامعه بیابیم، بر این اساس نباید به بهانه اینکه سینما آینه تمامنمای جامعه خود است آن را بکوبیم.
معیریان در بخش دیگری از سخنان خود درباره فیلمهای ارزشی و دفاع مقدسی جشنواره هم چنین توضیح داد: در فجر امسال ما شاهد 6 فیلم هستیم که به موضوع دفاع مقدس به شکلی مستقیم توجه داشته و در فیلمهای دیگر هم موضوعات دینی و قرآنی به شکل غیرمستقیم مورد توجه قرار گرفته است. بهترین مثال برای این ادعا فیلم «چهارشنبه 19 اردیبهشت» است که در آن بسیاری از آموزههای دینی و قرآنی به شکل مستتر مورد توجه قرار گرفته است.
وی در پاسخ به سؤال پایانی مبنی بر اینکه حضور روحانیت را در جشنواره چگونه ارزیابی میکند، گفت: ارتباط خوب حوزه و سینما میتواند برای هر دو بخش بسیار مفید و مثمرثمر باشد، به شرطی که هر دو، نگاههای مثبتی به هم داشته باشند و با پسزمینه منفی به یکدیگر نگاه نکنند.