به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، «موسوعة الشهید الثانی» شامل 55 اثر از آثار شهید ثانی در موضوعات فقهی، رسائل و آثار دیگر است که در طول 10 سال شناسایی، گردآوری و تصحیح و برای اولین بار منتشر شده و در سیودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در بخش دین رشته فقه و اصول برگزیده شده است.
در این اثر از نسخههای نفیسی در تصحیح و تحقیق رسالهها و کتابها استفاده شده که برخی از آنها به دستخط خود شهید ثانی نگاشته شده است. یکی دیگر از ویژگیهای این اثر مقدمه آن است که به شرح حال شهید ثانی و آنچه در تاریخ آمده اختصاص دارد و مجلد آخر موسوعه نیز به فهرستهای جامع آن اختصاص پیدا کرده است و در آغاز تمام مجلدها یک راهنما چاپ شده که در آن، تمام آثاری که در این موسوعه چاپ شده، گنجانده شده است.
مجلدهای این موسوعه بدین ترتیب است:
مقدمه: مقدمه این اثر در یک جلد با عنوان «المدخل الشهید الثانی حیاته و آثاره» است که به همت مؤسسه کتابشناسی شیعه تهیه و تدوین شده است و در آینده نزدیک منتشر خواهد شد.
جزء اول: منیة المرید
جزء دوم(2 – 6): الرسائل که شامل تصحیح این رسالههاست؛ کشف الربیة؛ مسکن الفواد؛ التنبیهات العلیة، البدایة؛ الرعایة الحال البدایة فی علم الدرایة؛
جزء سوم(7 – 30): الرسائل که شامل تصحیح رسالههای زیر است؛ تخفیف العباد فی بیان احوال الاجتهاد، تقلید المیت، العدالة، ماء البئر، تیقن الطهارة و الحدث و الشک فی السابق منها، النیة، صلاةالجمعه، الحث علی صلاة الجمعة، خصائص یوم الجمعة، نتایج الافکار فی بیان حکم المقیمین فی الاسفار و ....
جزء چهارم(31- 43): الرسائل که شامل تصحیح رسالههای زیر است: تفسیر آیه البسملة، الاسطنبولیة فی الواجبات العینیة، الاقتصاد و الارشاد الی طریق الاجتهاد، وصیة نافعة، شرح حدیث «الدنیا مزرعة الاخرة»، تحقیق الاجماع فی زمن الغیبة، مخالفة الشیخ الطوسی رحمةالله لاجماعات نفسه، ترجمه الشهید بقلمه الشریف و ....
جزء پنجم(44): تمهید القواعد
جزء ششم تا نهم(45): الروضة البهیه فی شرح اللمعة الدمشقیة
جزء دهم و یازدهم(46): روض الجنان فی شرح ارشاد الاذهان
جزء دوازدهم(47- 49): المقاصد العلیة و حاشیتا الالفیة
جزء سیزدهم(50): الفوائد الملیة
جزء چهاردهم(51 – 52): حاشیة شرائع الاسلام و حاشیة المختصر النافع
جزء پانزدهم(53): حاشیة القواعد(فواعد القواعد)
جزء شانزدهم(54): حاشیة ارشاد الاذهان
جزء هفدهم تا بیست و هشتم(55): مسالک الافهام الی تنقیح شرائع الاسلام
جزء بیست و نهم: فهارس
معرفی مصحح:
علی اوسط عبدالعلیزاده مشهور به ناطقی در سال 1332 در روستای خروه(خسرویه) از توابع شهرستان قوچان زاده شد. تحصیلات ابتدایی و آموزش قرآن را در زادگاه خود گذراند، در سال 1347 با تأسیس مدرسه علمیه فاروج وارد حوزه علمیه شد.
جامع المقدمات و بخشی از البهجة المرضیة(سیوطی) را در محضر حجتالاسلام شیخ فضلالله شوشتری(ره) فرا گرفت. سپس برای مدت کوتاهی به مشهد مهاجرت کرد و از محضر استاد حجت هاشمی و ادیب نیشابوری بهره برد. با توجه به اوضاع نامناسب حوزه مشهد به حوزه علمیه قم مهاجرت کرد و در مدرسه علمیه آیتالله العظمی گلپایگانی(ره) ادامه دروس ادبیات عرب و منطق را پی گرفت.
سپس دروس عمومی حوزه را فرا گرفت و در دروس سطح فقه و اصول، کتابهای معالم الاصول و الرسائل الجدیدة و ... را آموخت. با تأسیس مدرسه سعادت به آنجا نقل مکان کرد و دروس مکاسب و کفایة الاصول را فرا گرفت.
این مصحح که عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی است، سالهاست مسئولیت مرکز احیای آثار متون را برعهده دارد. برخی از آثار وی عبارت است از:
تصحیح:
1- اربعون حدیثاً از شیخ حسین بن عبدالصمد پدر شیخ بهایی، نشریه میراث حدیث شیعه، دفتر دوم.
2- تفسیر آیةالکرسی از صدرالدین محمد بن ابی الصفا الحسینی، نشریه آفاق نور، پاییز و زمستان 1388، ش 10.
3 - رسائل فی تفسیر الفاتحة، مجموعه من المحققین، بوستان کتاب، 1427 ق، 2 جلد
4- رساله فی تحقیق اقامة الحدود از شفتی، بوستان کتاب، 1380.
5- العقد النید و الفرید فی فائل المیرالمؤمنین(ع) و اهل بیت النبی از محمد بن حسن قمی، دارالحدیث، 1381.
تألیف:
1- کتابشناسی تفسیر الصفی از ملامحسن فیض کاشانی، نشریه بینات، 1377، ش 4.
2- فهرست نسخههای خطی، مرکز مطالعات و تحقیقات، 2 جلد.
3- داریة الحدیث در بحارالانوار برای کنگره بزرگداشت علامه مجلسی.