به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مرحله کشوری نهمین دوره جشنواره قرآنی «مدهامتان» تا چند روز آینده در استان خوزستان آغاز خواهد شد و 250 شرکتکننده در رشتههای مختلف رقابت چهارروزهای را برگزار خواهند کرد تا برترین نفرات قرآنی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد در سال 1393 مشخص شوند.
اما رقابتهای مرحله استانی این مسابقات که نفرات برگزیده آن به مرحله کشوری راه مییابند از مهرماه امسال در استانهای مختلف آغاز شده و بستر برخی حواشی بوده است.
ثابت ماندن جوایز طی چهار سال
یکی از برگزیدگان مرحله استانی این جشنواره طی گفتوگویی بیان کرد: سه سال است که در مسابقات مدهامتان استان فارس شرکت کرده و هر سال نیز موفق به کسب رتبه میشوم. جوایز رتبههای برتر این مسابقات در سال 1390 جایزه نقدی به مبلغ 50 هزار تومان بوده است و بعد از گذشت چهار سال هنوز هم جایزه نفرات برتر همان مبلغ چهار سال قبل است.
اختلاف 6 برابری جوایز در استانهای مختلف
این شرکتکننده در مسابقات قرآن مدهامتان استان فارس میافزاید: نکته جالب ماجرا اینجا است که سقف این مبلغ در استان هرمزگان که یکی از استانهای همجوار استان فارس است، نزدیک به 300 هزار تومان بوده است.
برای اثبات این مدعا با نفر اول رشته قرائت نهمین دوره مسابقات قرآن مدهامتان در مرحله استانی و در استان هرمزگان تماس گرفته شد. یوسف جعفرزاده جایزهای که برای کسب رتبه اول دریافت کرده است، 280 هزار تومان عنوان کرد.
آییننامه در مورد سطح جوایز چه میگوید؟
حال این سؤال مطرح میشود که آیا در آییننامه جشنواره قرآنی مدهامتان به سقف و کف جوایز در مراحل مختلف و از جمله استانی اشارهای نشده است تا اختلافی به این فاحشی در سطح جوایز بین دو استان همجوار دیده نشود؟ قطعاً اختلاف معنادار بین جوایز یک مرحله در دو استان متفاوت، میتواند چالشهای زیادی را برای شرکتکنندگان در این مسابقات به دنبال داشته باشد.
حواشی دیگر
شرکتکننده استان فارس اما گلایهها و انتقادات خود را محدود به این نمیداند و میافزاید: از سال 1390 که در مسابقات استانی حائز رتبه بودهام هزینه ایاب و ذهابی که پرداخت میشده است، براساس مسافرت با اتوبوس بوده در صورتی که نمایندههای دیگر استانها هزینه مسافرتشان براساس سفر با هواپیما محاسبه شده است.
یکی دیگر از شرکتکنندگان این استان، برخوردهای سطحی و نامناسب مسئولان برگزارکننده مسابقات در استان فارس را یکی دیگر از انتقاداتی میداند که به این مسابقات وارد است و میگوید: علاوه بر این برخورد سطحی در سالهایی که در مسابقات حضور مییافتم بسیاری از هزینههای ایاب و ذهاب و ... را خودمان پرداخت میکردیم.
پیگری از مسئولان جشنواره
برای آگاهی از چند و چون این موضوع و اینکه چه جوابی مسئولان این جشنواره میتوانند داشته باشند، همچنین این موضوع که در آییننامه مسابقات به جوایز برگزیدگان اشاره شده است یا خیر؟ گفتوگویی با مجتبی میرزایینسب، دبیر اجرایی جشنوارههای ستاد عالی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور داشتهایم، وی بروز چنین مشکلاتی را ناشی از نقصانی میداند که در آییننامه وجود دارد و در ادامه میافزاید: ما باید از حوزه ستادی، رقمی را به صورت مشترک برای همه استانها جهت اهدا جوایز به نفرات برتر در نظر بگیریم که چنین چیزی در آییننامه مسابقات در نظر گرفته نشده است.
مجتبی میرزایینسب: اعتبارت استانی متفاوت است
وی بیان میدارد: البته باید در جریان بود که براساس اعتباراتی که دریافت میشود، به میزان تعداد شرکتکنندهها و فعالیتها در هر استانی متفاوت خواهد بود، این بحث در سال آینده، حتماً لحاظ خواهد شد تا حداقلهایی برای این کار در نظر گرفته شود. بسیاری از استانها منابع و اعتبارات استانی دارند، مسئولان دبیرخانهها باید برای اهدای جوایز در مرحله استانی مبالغ بیشتری را در نظر بگیرند؛ چرا که دست آنها در این زمینه باز است.
سطح پائین جوایز قابل قبول نیست
دبیر اجرایی جشنوارههای ستاد عالی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور با تأکید بر اینکه اهدای 50 هزار تومان به برگزیدگان مرحله استانی در برخی استانها قابل قبول نیست، اظهار میکند: هیچ ابلاغی از سوی دبیرخانه کشوری مسابقات در زمینه اهدای جوایز مرحله استانی صورت نگرفته است و دست استانها برای اهدای جوایز باز بوده است.
مشخص شدن سقف و کف جوایز در سال آینده
میرزایینسب در پایان تأکید میکند: در سال آینده، استانها را موظف خواهیم کرد که بخش مشخصی از بودجهای که در اختیار میگیرند، برای جوایز برگزیدگان در نظر بگیرند. البته استانی که اعتبارات خوبی خواهد داشت میتواند به مبلغ پیشنهادی ما اضافه کند.
پاسخ مسئولان استانی/ بودجه پائین
اما پاسخ مسئولان استانی برای این حاشیهها چیست؟ دهقانی، مسئول بخش فرهنگی دبیرخانه ستاد عالی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد استان فارس با تأیید اینکه جوایز نفرات برتر مرحله استانی این مسابقات 50 هزار تومان بوده است، میگوید: اینکه سطح جوایز به نسبت چهار سال قبل هیچ تغییری نداشته دلایل مختلفی داشته است که پائین بودن بودجه دریافتی تنها یکی از این دلایل است.
تقسیم جوایز بین بانوان و آقایان
وی برگزاری مسابقات قرآن در بخش بانوان برای اولین بار را یکی دیگر از دلایل پائین بودن سطح جوایز عنوان میکند و میافزاید: امسال استان فارس و چند استان دیگر برای اولین بار جشنواره قرآنی مدهامتان را در بخش بانوان نیز برگزار کردند. بخشی از بودجه جوایزی که در نظر گرفته شده بود به برگزیدگان بخش بانوان اختصاص داده شد.
مسئول بخش فرهنگی دبیرخانه ستاد عالی کانونهای مساجد استان فارس تصریح میکند: در این دوره از منابع استانی نیز استفاده کردهایم اما با این وجود نتوانستیم سطح جوایز نفرات برتر را افزایش دهیم. امسال برای تمام شرکتکنندهها در مسابقات یک هدیه نقدی جزئی در نظر گرفته بودیم و با توجه به تعداد زیاد شرکتکنندهها، مبلغی برای افزایش جوایز نفرات برتر باقی نماند. علاوه بر این هزینههای ایاب و ذهاب شرکتکنندگان از مناطق مختلف استان را نیز پرداخت کردیم و عملاً دست ما برای جوایز برگزیدگان خالی ماند.
افزایش جوایز در سال آینده
دهقانی در ادامه با تأکید بر اینکه در آییننامه مسابقات هیچ اشارهای به میزان جوایز در مراحل مختلف نشده است، بیان میدارد: قطعاً در سال آینده این رقم را افزیش خواهیم داد و آسیبشناسی این مسائل صورت گرفته است. ما همه تلاش خودمان را برای افزایش سطح جوایز انجام دادیم که بنا به دلایلی که گفته شد این امر محقق نشد.
وی در ادامه در پاسخ به برخوردهای نامناسب برخی عوامل برگزاری مسابقات با شرکتکنندگان میگوید: این آمادگی وجود دارد که شماره شرکت کنندگان در مسابقات را در اختیار همه قرار دهیم تا در مورد برخوردها صحبت کنند، به هیچ وجه چنین چیزی نبوده است و من به شدت تکذیب میکنم.
یادآور میشود، سال گذشته جشنواره قرآنی مدهامتان به دلیل کمبود بودجه در مرحله کشوری برگزار نشد.