حجتالاسلام والمسلمین حمید مشهدی آقایی، سخنگو و معاون هماهنگی مرکز رسیدگی به امور مساجد در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در پاسخ به این سؤال که چرا در برخی از مناطق مغازهها و واحدهای تجاری تا جلوی در مساجد ساخته شده و از مسجد فقط یک درب دیده میشود، گفت: یکی از موضوعهایی که ذهن ما را هم به خود مشغول کرده و به عنوان یک پدیده نامطلوب در ساختوساز مساجد به خصوص در یکی دو دهه اخیر مشاهده میکنیم ساخت و ساز در حوالی مساجد است.
2 اتفاق نامناسب
وی از نگرانی هیئت امنا و امامان جماعت مساجد برای تأمین نیازهای مالی مساجد سخن گفت و عنوان کرد: با هدف تأمین استقلال مالی مساجد سعی میشود فعالیتهای اقتصادی از جمله ساخت و ساز واحدهای تجاری و مسکونی در کنار مساجد در دستور کار قرار داشته باشد اما در همین راستا دو اتفاق نامناسب رخ داده است؛ اول اینکه حد و حدود این کار معلوم نشده و نکته دوم هم اینکه سنخیت و تناسب این واحدها با مساجد رعایت نشده است.
مغازهها آرامش خاطر را از مساجد میگیرند
حجتالاسلام آقایی با اشاره به اینکه گاهی دیده میشود کل دیوار یک مسجد به واحدهای تجاری تبدیل شده و بسیاری از این واحدهای تجاری هم سنخیتی با فضای مسجد ندارند، عنوان کرد: همین عوامل موجب شده به جای اینکه فضای مساجد ما از نظر فیزیکی آرام بخش باشد، بیشتر موجب تکدر خاطر شود.
وی در ادامه عنوان کرد: پس اصل اینکه مساجد باید به یک خودکفایی از لحاظ اقتصادی دست یابند را قبول داریم اما راه خوبی برای این قضیه پیش نگرفتهایم و حتی بسیاری از مراجع در مورد این مسئله دیدگاه مخالف دارند و حتی عنوان کردهاند که برپا کردن اینگونه مغازها در مساجد جایز نیست.
سخنگوی مرکز رسیدگی به امور مساجد در خصوص اقداماتی که این مرکز برای ممانعت از تداوم این اقدام انجام میدهد، گفت: اتفاقی که اکنون رخ داده و ما امیدواریم به قانون تبدیل شود این است که در تهران صحبتهایی با شهرداران مناطق صورت گرفته و مقرر شده است که از این پس مساجدی با این رویه ساخته نشود.
وی ادامه داد: البته تبدیل به رویه شدن این مسئله زمانبر است اما دغدغه آن به وجود آمده و کار آغاز شده است به نحوی که میتوان گفت طی یکی دو سال اخیر کمتر شاهد این پدیده هستیم؛ البته مرکز ناظرانی هم برای نظارت بر ساخت مساجد و ممانعت از ساخت واحدهای تجاری نامتناسب با مساجد به محل ساخت مساجد اعزام میکند.
دولت به مساجد زمین اهدا کند
حجتالاسلام آقایی با تأکید بر اینکه تحقق این برنامه به یک پیشنیاز احتیاج است، اظهار کرد: باید بپذیریم که نباید انتظار داشت دولت خرج مساجد را به صورت دائم و مستمر بدهد اما باید به مساجد کمک و مساعدت کند، بر همین اساس مسئولان شهرداریها و وزارت شهرسازی میتواند زمینهایی را به مساجد اهدا کنند تا واحدهای تجاری تأمین کننده نیاز مالی مساجد نه نزدیک مساجد بلکه دورتر از آن ساخته شود.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد: در ساخت و سازهایی که طی سه سال اخیر به نتیجه خواهد رسید شاهد وجود این پدیده نامطلوب نباشیم.