کد خبر: 2878036
تاریخ انتشار : ۰۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۵
در نشست خبری مسابقات سراسری قرآن تشریح شد؛

قضاوت ۴۵ داور در رقابت ۶ روزه ۴۷۰ متسابق

گروه فعالیت‌های قرآنی: رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف در نشست خبری سی‌وهفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن با اشاره به حضور ۴۵ داور در این مسابقات،‌ گفت: ‌۴۷۰ شرکت‌کننده از روز ششم تا یازدهم اسفند، رقابت قرآنی خود را برگزار خواهند کرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)،‌ نشست خبری سی‌وهفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کشور، ‌صبح امروز، دوم اسفند با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه و با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در ابتدای این نشست با اشاره به اینکه این سازمان یک نهاد فرهنگی است،‌ گفت: ‌پایه و اساس فعالیت‌های فرهنگی،‌ فعالیت‌های قرآنی است؛ چرا که در کشوری قرار داریم که برای جاری کردن احکام قرآن انقلاب بزرگی را شکل داد و شعار آن نیز قرآنی شدن جامعه بود.
وی افزود:‌ باید تلاش کنیم تا زیرساخت‌های لازم را فراهم کرده تا در عرصه آموزش عمومی،‌ آموزش عالی و پژوهش و تبلیغ و ترویج قرآن کریم فعالیت‌های بیشتری شکل بگیرد. برگزاری مسابقات قرآن باعث شده تا زمینه‌ها برای فعالیت‌های قرآنی در عرصه‌های دیگر شکل بگیرد.

نقش مسابقات در توسعه فعالیت‌های قرآنی
حسینی در ادامه ضمن بیان تاریخچه‌ای از این مسابقات،‌ تصریح کرد: مسابقات سراسری قرآن کریم از سال 1360 به همت نظام جمهوری اسلامی ایران و با اهتمام سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار شده است. برگزاری این مسابقات توانسته است نقش مهم و مؤثری در توسعه و گسترش فعالیت‌های قرآنی داشته باشد. این رقابت‌ها باعث شد تا مراکز با جدیت فعالیت‌های خود را دنبال کنند و  برخی فعالیت‌های پژوهشی که شکل گرفته است ناظر بر رشته‌های مسابقات قرآن است.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار کرد:‌ مسابقات سراسری قرآن کریم امروز تنها یک مسابقات قرائت و حفظ قرآن کریم نیست؛ چرا که در رشته‌های دیگر نیز مخاطبان زیادی را جذب کرده است. امروز شاهد هستیم که در حاشیه مسابقات انواع برنامه‌های آموزشی، نمایشگاهی و نشست‌ در جریان است.
وی در ادامه بار دیگر بر اثرگذار بودن این مسابقات در جامعه در ادوار گذشته اشاره و بیان کرد: برگزاری این مسابقات در به حرکت در آوردن چرخ فعالیت‌های دیگر در عرصه قرآنی اثرگذار بوده است،‌ اما با همه اینها تاکنون نتوانسته‌ایم بیشترین بهره را از برگزاری این مسابقات ببریم.

حضور یک میلیون و 900 هزار شرکت کننده در مرحله مقدماتی
حسینی با بیان اینکه این مسابقات از روز ششم تا 11 اسفندماه برگزار می‌شود، ‌گفت: قبل از آغاز مرحله کشوری این مسابقات،‌ مراحل شهرستانی و استانی نیز برگزار شده است. سی و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم در دو بخش بانوان و آقایان برگزار می‌شود، ‌در مرحله شهرستانی این مسابقات نزدیک به یک میلیون و 900 هزار  نفر حضور داشته‌اند،‌ اگرچه این مسابقات رقابتی در بین نخبگان قرآنی است،‌ اما اوقاف تلاش دارد تا به عنوان متولی رسمی‌ترین مسابقات قرآن در کشور با گسترش رشته‌ها مشارکت عموم را در این مسابقات داشته باشد تا از این زمینه مساعد بتوانیم استفاده حداکثری را ببریم.

برگزاری 1920 رقابت در مرحله مقدماتی
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه به افزایش رشته‌های این مسابقات در دوره آینده اشاره کرد و افزود: این افزایش رشته‌ها برای حضور بیشتر و گسترده‌تر عموم مردم در این مسابقات است. همانطور که گفته شد و با توجه به همه این اقدامات در مرحله شهرستانی یک میلیون و 900 هزار نفر شرکت داشته‌اند که این تعداد شرکت‌کننده در حدود 1920 مسابقه در 386 شهرستان رقابت قرآنی خود را برگزار کرده‌اند.
وی در ادامه در مورد مرحله استانی نیز بیان کرد: مرحله استانی نیز بستر برگزاری 280 مسابقه در 31 استان کشور بوده است که با حضور شش هزار نفر برگزار شده است. رقابت‌ها در مرحله شهرستانی شامل رشته‌هایی همچون حفظ یک جزء، حفظ دو و نیم جزء،‌ حفظ پنج جزء،‌ حفظ 10 جزء،‌ حفظ 20 جزء،‌ حفظ کل قرآن کریم قرائت تحقیق،‌ ترتیل،‌ مفاهیم قرآن کریم و فرازخوانی بوده است. مرحله استانی نیز در رشته‌هایی همچون حفظ 10 جزء،‌ حفظ 20 جزء،‌ حفظ کل قرآن کریم،‌ قرائت تحقیق،‌ قرائت ترتیل‌،‌ مفاهیم قرآن کریم و فرازخوانی برگزار شده است.


حسینی در ادامه با بیان اینکه قرار بود تا رشته قرائت از حفظ پنج جزء قرآن کریم نیز در سی و هفتمین دوره برگزار شود،‌ تصریح کرد:‌ قرار بود تا این مسابقات در مرحله کشوری برگزار شود اما با توجه به اینکه آیین‌نامه آن دیر به استان‌ها ابلاغ شد، ‌تنها 12 استان مسابقات را در این رشته برگزار و 12 برگزیده را برای حضور در مرحله کشوری معرفی کردند،‌ کمیته فنی مسابقات نیز تصمیم گرفت برای اینکه حقی از این افراد از بین نرود،‌ حضور آنها در سال آینده مد نظر داشته باشد.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار کرد: این دوره از مسابقات به اهتمام استانداری آذربایجان شرقی و به ویژه اداره کل اوقاف و امور خیریه این استان برگزار می‌شود. ریاست ستاد عالی مسابقات در استان‌ها بر عهده استاندار استان میزبان است و در نتیجه تمام تلاش خود را برای بسیج امکانات و استفاده حداکثری از ظرفیت‌ها را فراهم خواهند کرد.

فعالیت‌های جانبی مسابقات
وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود در نشست خبری سی و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم،‌ به آغاز فعالیت‌های جانبی این مسابقات از دهه فجر اشاره و اظهار کرد: حدود 200 محفل نورانی انس با قرآن کریم با در حاشیه این مسابقات برگزار می‌شود که این محافل از دهه فجر امسال آغاز شده است و تا روز پایانی مسابقات ادامه خواهد داشت. از امروز نیز «احمد شحات احمد سید» قاری برجسته مصری برای تلاوت در این محافل حضور خواهد یافت.

رقابت 470 شرکت‌کننده
حسینی در مورد محل برگزاری مسابقات در دو بخش بانوان و آقایان اظهار کرد: محل برگزاری مسابقات در بخش آقایان مصلای بزرگ امام خمینی(ره) تبریز و بخش بانوان نیز در مجتمع پتروشیمی تبریز خواهد بود. در این دوره از مسابقات 470 شرکت‌کننده حضور دارند که 220 نفر از آنها را بانوان و 250 نفر را نیز آقایان تشکیل خواهد داد که در رشته‌های حفظ 20 جزء،‌ حفظ کل قرآن کریم،‌ قرائت تحقیق،‌ قرائت ترتیل و مفاهیم قرآن کریم به رقابت می‌پردازند.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه همچنین خاطرنشان کرد:  در این دوره از مسابقات 45 داور در بخش بانوان و آقایان داوری مسابقات را برعهده دارند که در بخش آقایان 25 و در بخش بانوان 20 داور به امر قضاوت مشغول خواهند بود که همه آنها از چهره‌های قرآنی برتر هستند و در سطح فنی بالایی قرار دارند. در هر بخش سرپرست هیئت داوران و ناظرانی در نظر گرفته شده است تا شرکت‌کننده‌ها را کمک کنند،‌ ضمن اینکه اساتید راهنما نیز برای متسابقان در نظر گفته شده است،‌ در این دوره توجه ویژه‌ای با اساتید راهنما شده است و بر تعداد اساتید راهنما افزوده شده است.

رشد 20 درصدی سطح جوایز
وی همچنین در مورد جوایز این دوره از رقابت‌ها و با تأکید بر این که در هر رشته پنج نفر تجلیل خواهند شد،‌ بیان کرد: افزایش جوایز مسابقات به نسبت سال گذشته با 20 درصد رشد همراه بوده است. با توجه به منویات مقام معظم رهبری در زمینه تلاوت معناگرا یکی از جوایزی که امسال اهدا خواهد شد،‌ بهترین تلاوت معناگرا خواهد بود،‌ علاوه بر آن به بهترین صوت و لحن،‌ بهترین تجوید، ‌بهترین وقف و ابتدا و نیز بهترین تلاوت از نگاه مردم جوایزی اهدا خواهد شد.
حسینی خاطرنشان کرد: با هماهنگی رادیو قرآن و شبکه قرآن و معارف سیما مقرر شده بود تا برترین فرازهای تلاوت شده روزانه توسط شرکت‌کنندگان توسط مردم انتخاب و از طریق سامانه‌های مختلف اعلام شود تا مردم نمره‌های خود را به بهترین تلاوت،‌ بهترین حسن حفظ  و ... اعلام کنند.
رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت:‌ یکی از توجهات ویژه ما توجه به امر آموزش بوده است،‌ با توجه به حضور داوران،‌ اساتید،‌ پیشکسوتان و چهره‌های قرآنی در استان آذربایجان شرقی بهترین فرصت برای اینکه بتوانیم از ابعاد فنی بهره‌مند شویم فراهم شده است که نتیجه این بهره‌مندی برگزاری روزانه ده‌ها کارگاه و نشست آموزشی است که بسیاری از آنها برای عموم مردم است.

تغییر نحوه انتخاب برگزیدگان از دوره آینده
وی در ادامه صحبت‌های خود در نشست خبری سی و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم،‌ افزود: برگزاری رقابت‌هایی با این وسعت که تمهیدات و مقدمات فراوان و بسیار زیادی را می‌طلبد در نهایت منجر به معرفی نفرات برتری می‌شود که یک نفر در هر رشته رتبه اول را کسب می‌کند و این کسب رتبه، گاهی نیز با حداقل اختلاف بوده است. این امر موضوعی است که سال‌ها کارشناسان و  کمیته فنی را به خود مشغول کرده است تا شیوه انتخاب برگزیدگان در این مسابقات تغییر یابد.
حسینی تصریح کرد: برای این کار به یک نتیجه مطلوب رسیده‌ایم و شیوه جدید انتخاب برگزیدگان در مسابقات به تصویب بسیار نزدیک شده است و با توجه به نزدیکی به مسابقات در سی و هفتمین دوره، اجرای آن را به سال آینده موکول خواهیم کرد. از سال آینده انتخاب نفرات برگزیده توصیفی خواهد بود،‌ به این معنی که برگزیدگان در سه گروه عالی، ‌ممتاز و خوب دسته‌بندی و معرفی خواهند شد. در این زمینه زیرساخت‌های لازم باید فراهم شود؛ چرا که امتیازهایی که برای نفرات برتر در نظر گرفته می‌شود نیاز به تأیید در مراکزی همچون مجلس،‌ شورای توسعه فرهنگ قرآنی و ... دارد و این هماهنگی‌ها حداقل یک سال زمان خواهد برد.


رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به اینکه در شیوه جدید انتخاب برگزیدگان اعزام‌ها به رقابت‌های بین‌المللی نیز دستخوش تغییر خواهد شد،‌ گفت: زمانی که انتخاب برگزیدگان تغییر یابد،‌‌ اعزام‌ها نیز تغییر خواهد یافت. برای اعزام برگزیدگان به رقابت‌های بین‌المللی و از جمله مسابقات ایران و مصر یک دوره آموزشی برگزار شده و پس از آن مشخص می‌شود کدام شرکت‌کننده در چه مسابقه‌ای حضور یابد.

در ادامه این نشست خبری مجیدی‌مهر،‌ مسئول کمیته فنی سی‌وهفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم در پاسخ به سؤالی در مورد نحوه انتخاب سهمیه استان‌ها برای حضور در مرحله کشوری مسابقات،‌ گفت:‌ برای این کار جدولی تعریف شده است که سهمیه هر استان براساس آیتم‌های آن جدول در نظر گرفته می‌شود. در این جدول استان‌‌ها به چهار گروه تقسیم شده‌اند.
وی افزود: در زمان برگزاری مسابقات استانی ناظرانی را با عنوان سرپرست هیئت داوران به استان‌‌ها اعزام کردیم که چک‌لیستی از روند برگزاری مسابقات ارائه داده‌اند و این چک‌لیست در میزان سهمیه استان‌ها اثرگذار بوده است. ضمن اینکه کسب رتبه توسط نماینده هر استان در مرحله کشوی در تعداد سهمیه‌های آن استان نیز اثر گذار است.

همایش‌های حاشیه‌ای مسابقات
در بخش دیگری از این نشست خبری حجت‌‌الاسلام سیدمصطفی حسینی،‌ به برنامه‌ها و همایش‌های جانبی این دوره از مسابقات اشاره کرد و گفت: در کنار این مسابقات چند همایش با عناوین «علامه طباطبایی و قرآن»، «شهریار و قرآن» و همایش «سبک زندگی قرآنی» برگزار می‌شود. همچنین در این ایام برنامه تلویزیونی آفتاب شرقی از محل برگزاری مسابقات پخش خواهد شد و تلاش می‌کنیم تا تلاوت‌های اذانگاهی سیما از محل برگزاری مسابقات باشد.

برپایی نمایشگاه جانبی
حسینی در ادامه با اشاره به برپایی نمایشگاه قرآن در حاشیه این مسابقات،‌ افزود:  در این نمایشگاه غرفه‌های کتب قرآنی،‌ نرم‌افزارهای قرآنی و سایر محصولات قرآنی برای عموم مردم عرضه خواهد شد. ضمن اینکه در این نمایشگاه میز مشاوره قرآنی نیز در نظر گرفته شده است.
وی در پایان در مورد کیفیت برگزاری مراسم افتتاحیه و اختتامیه بیان کرد: برای حضور مسئولان قوا در مراسم اختتامیه و افتتاحیه مکاتباتی صورت گرفته است و هنوز پاسخ قطعی از سوی آنها داده نشده است.

گزارش تصویری نشست خبری مدیر امور قرآنی سازمان اوقاف

captcha