به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، احمد حاجیشریف، معاون چاپ و نشر قرآن سازمان دارالقرآن در آیین پایانی اولین مسابقه سراسری حفظ و قرائت قرآن ویژه نابینایان و کمبینایان که امروز، هفتم اسفندماه در سرای محله زرگنده برگزار شد به سخنرانی پرداخت و گفت: سازمان دارالقرآن الکریم حوزه شاخص قرآنی سازمان تبلیغات اسلامی است که فعالیتهای مختلفی را به ویژه در زمینه آموزش، تبلیغ و ترویج قرآن انجام میدهد.
وی ادامه داد: از دیگر وظایف این سازمان صدور مجور برای مؤسسات مردمی که تمایل به فعالیتهای قرآنی دارند همچنین امر نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم است.
حاجیشریف با تأکید بر اینکه قبل از پیروزی انقلاب نظارتی بر چاپ قرآن نبوده است، عنوان کرد: طی بررسیهایی که انجام شده متوجه شدیم که در آن زمان هیچ قرآنی نبوده است که چاپ شود اما غلطی در آن نباشد اما به برکت انقلاب اسلامی و پس از پیروی انقلاب این مسئولیت برعهده سازمان تبلیغات اسلامی نهاده شد.
معاون چاپ و نشر قرآن سازمان دارالقرآن الکریم بیان کرد: از سال 64 هر ناشر و دستگاهی که بخواهد قرآن را چاپ کند باید با مراجعه به سازمان دارالقرآن مجوز چاپ دریافت کند که در انتهای تمامی قرآنها است. حتی پس از چاپ ناشران حق توزیع قرآنها را ندارند تا دوباره با مراجعه به سازمان دارالقرآن جواز توزیع دریافت کنند.
بُعد خوشنویسی قرآنهای ایران برتر از تمامی کشورها
حاجیشریف اضافه کرد: قرآنهایی که تاکنون در کشور چاپ شده است از لحاظ بُعد خوشنویسی، کتابت، علامتگذاری، تذهیب، تجوید و قطع دارای تحول بسیار زیادی است که در دنیا کشوری نیست که چنین تنوع کتابت و علامتگذاری به ویژه بُعد خوشنویسی، بهتر از کتابت قرآنهای ایرانی که چاپ شده است، باشد.
معاون چاپ و نشر قرآن سازمان دارالقرآن الکریم تصریح کرد: یکی از آنها چاپ قرآن به خط بریل برای روشندلان کشور است و آنچه که من مطلع هستم تاکنون پنج مرکز اقدام به چاپ قرآن به خط بریل کردهاند.
وی افزود: یکی از آنها که مجوز از سازمان دارالقرآن الکریم دریافت کردهاند، مؤسسه انتشاراتی «ندای بشری» است که قرآنشان بدون غلط است. همچنین مرکز دیگری که در اصفهان است با مسئولیت «سیدمرتضی نیکزاد» که این کار را انجام دادهاند. دو مرکز دیگر هم اقدام به انتشار قرآن به خط بریل کردهاند که هنوز 30 جزء کامل نیست.
توجه ویژه مسئولان به فعالیتهای قرآنی روشندلان
حاجیشریف ابراز امیدواری کرد: مسئولان نظام به این مسئله توجه بیشتر کنند تا روشندلان در سراسر کشور هر کدام یک دوره کامل قرآن به خط بریل داشته باشند تا بتوانند آیاتی از قرآن را به راحتی تلاوت کنند.
وی تصریح کرد: البته در اکثر کلانشهرها قرآن به خط بریل در اختیارشان است اما در برخی از شهرها به ویژه روستاییان این امکان در اختیارشان نیست که امیدواریم با همت مسئولان این امر محقق شود.
معاون چاپ و نشر قرآن سازمان دارالقرآن الکریم با اشاره به کاری که طی چند سال گذشته مرکز رودکی برای روشندلان کرده است، اظهار کرد: طی کارشناسی که انجام داده شد که قرآن را به گونهای کتابت کنند تا خواندنش برای روشندلان راحتتر باشد چنانکه برخی از حروف در قرآن خوانده نمیشوند مثل الف در «قالوا» که طی کار تخصصی که انجام داده بودند جهت دریافت مجوز چاپ به سازمان مراجعه کرده بوند.
وی ادامه داد: این طرح را به شورای نظارت بردیم که در نتیجه برخی مخالف و بعضی موافق چاپ این قرآن بودند که به نتیجه نرسیدیم و برای چاپ این کتاب از مراجع عظام استفتاء کردیم تا بدانیم انجام این امر صحیح است یا خیر که در این زمینه آیات عظام سیستانی، مکارمشیرازی و مجتبیتهرانی پاسخ دادند بدون اشکال است و مانعی ندارد.
حاجیشریف افزود: همچنین سایر مراجع عظام همچون گلپایگانی، نوریهمدانی و مرحوم بهجت پاسخ دادند که به هیچ وجه جایز نیست حروف حذف شود که با سه پاسخ مثبت و سه پاسخ منفی روبرو شدیم و در ادامه طی پیگریهایی که از دفتر مقام معظم رهبری(دامت برکاته) انجام دادیم ایشان فرمودند: نباید الف جمع از کلام حذف شود چون جزو کلام است مثلا در «قالوا» همچنین درباره نگارش «هذه» به صورت «هاذا» پرسیده بودیم که ایشان فرمودند صلاح نیست این کار انجام شود که اجازه چاپ داده نشد.
رشد مطلوب قراء و حفاظ نابینایان در مسابقات قرآنی کشوری و استانی
معاون چاپ و نشر قرآن سازمان دارالقرآن الکریم ادامه داد: الحمدلله اخیراً رشد بسیار خوبی بین قراء و حافظان روشندل در کشور به وجود آمده است و سالهای گذشته در مسابقات قرآنی استانی و کشوری نفرات برتر را خیلی کمتر میدیدیم تا از میان نابینایان باشند ولی اخیراً شاهد حضور پررنگ این افراد هستیم.
وی با اشاره به مسابقات کشوری تلاوت که هفته گذشته برگزار شده بود، اظهار کرد: سعید علیاکبری از استان قزوین رتبه اول آورده بود و در بخش بانوان سما بابایی، رتبه سوم رشته حفظ را کسب کرده است.