اولیای آموزشی و تربیتی، تلاش کردهاند تا نیازهای عمومی و تخصصی هر شهروند را در قالب دروس عمومی و تخصصی مدارس و دانشگاهها بگنجانند تا او را برای زندگی مفید در جامعه آماده کنند. به همین منظور انبوهی از درسها و به دنبال آن کتابها را در برنامه تحصیلی آنها قرارداده و اساتیدی را برای تدریس تربیت کردهاند.
اما تاکنون یک برنامه جامع برای آموزش و شناخت حلالها و حرامها بهطور سیستماتیک در این برنامه حداقل 16ساله (از ابتدایی تا پایان کارشناسی) شاهد نبودهایم و لذا در گفتگو با دانشآموزان و دانشجویان فارغالتحصیل از مدارس و دانشگاهها، دیده شده که حتی بعضی از مسائل اولیه را نمیدانند. مثلا در یک نظر سنجی در مورد خرگوش، بیش از 50 درصد از حرام بودن آن مطلع نبودند و نمیدانستند اگر در زمین بازی موجب واردشدن جراحت به بازیکنان شدند ضمانش چیست و جویدن آدامسهای وارداتی محتوی ژلاتین از کشورهای غیرمسلمان جایز نیست.
در رشتههای صنایع غذایی واحد درسی مبانی حلال و حرام در خوراکیها نداریم
دانشجویان حتی نمیدانستند درگیر شدن در وامهای بانکی با قراردادها و پرفورماهای (پیش فاکتور) صوری در کسب و کار حلال نیست. ما حتی هنوز در رشتههای صنایع غذایی، به اندازه دو واحد درس در مورد مبانی حلال و حرام در خوراکیها نداریم و حتی در گرایشهای ارشد همین رشته، گرایشی به نام حلال نداریم و دانشجویان برای تحصیل در این گرایش باید به مالزی بروند که سالهاست چنین گرایشی را در ارشد و دکترا در مرکز تحقیقات حلال ایجاد کرده است.
امروز که از طریق قاچاق، بسیاری از محصولات خارجی در دکه هر فروشگاهی قابل رؤیت است، تنها این آموزشهاست که میتواند برای انتخاب نکردن این خوراکیها به فرزندان ما کمک کند. حتی بسیاری از دانشجویان ما که برای ادامه تحصیل به کشورهای غیر مسلمان میروند از آموزش نحوه زندگی روزمره حلال خود در این محیطها بیاطلاع هستند و نوعا به دلیل نبود آشنایی، جذب محیط شده و مثل بقیه غیرمسلمانان زندگی میکنند.
آداب زندگی مسلمانی به دروس دانشگاهی اضافه شود
طبیعتا در دروس دانشسراها و مراکز تربیت معلم باید این دروس آموزش داده شود تا آنها بتوانند این نسل را در ایجاد یک زندگی پاک و حلال بر اساس رضایت الهی آماده کنند و به دروس عمومی دانشگاهها نیز یک درس خاص با عنوان آداب زندگی مسلمانی یا «حلال لایف استایل» اضافه شود.
تأخیر سی و چند ساله از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه پرسش برانگیز است و هرچه زودتر میبایست اقدامی از سوی آنان انجام شود.
عبدالحسینفخاری دبیرکلموسسهحلالجهانی