به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نشست خبری هفتمین جشنواره داستان انقلاب اسلامی(جایزه امیرحسین فردی) پیش از ظهر امروز، 11 اسفند با حضور حسین فتاحی، دبیر هنری جشنواره و ساسان ناطق، مدیر کارگاه قصه و رمان در سالن شماره دو تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.
حسین فتاحی، دبیر هنری این جشنواره در ابتدای این نشست طی سخنانی گفت: مهمترین هدف از راهاندازی این جشنواره از آغاز تاکنون، خلق آثار بیشتری در قالب داستان کوتاه، بلند و رمان با مضمون انقلاب اسلامی و کشف استعدادهای جوان در آن بوده که همواره فراخوان جشنواره به آن تأکید داشته است.
ارسال 383 اثر به دبیرخانه جشنواره
وی اظهار کرد: در فراخوان دوره هفتم جشنواره موضوعات را گستردهتر دیدیم تا شاهد تنوع بیشتری از نظر نوع زوایه دید به موضوع رویدادهای انقلاب اسلامی باشیم که خوشبختانه امسال 383 اثر از 238 هنرمند نویسنده به دفتر جشنواره ارسال شد.
فتاحی تصریح کرد: از این تعداد آثار بخش داستان کوتاه کودکان 81 اثر، بخش رمان نوجوان 18 اثر، بخش داستان کوتاه بزرگسالان 225 اثر و بخش رمان بزرگسال 59 اثر را به خود اختصاص دادند که در مرحله بازخوانی و بررسی اولیه از 81 اثر بخش داستان کوتاه کودکان 13 اثر، از 18 اثر بخش رمان نوجوان 7 اثر، از 225 اثر بخش داستان کوتاه بزرگسالان 40 اثر و از 59 اثر بخش رمان بزرگسال 12 اثر به مرحله داوری نهایی راه پیدا کردند که نشان از حساسیت و دقت نظر بازخوانان جشنواره در ارزیابی اولیه آثار دارد.
دبیر هنری هفتمین جشنواره داستان انقلاب اسلامی در ادامه گفت: نکته حائز اهمیت اینکه در این دوره از جشنواره شاهد حضور رمانهای بهتر و هنرمندانهتری از سوی نویسندگان بودیم، به شکلی که هم در بخش رمان نوجوان و هم در حوزه رمان بزرگسال نفرات برگزیده اول تا سوم داریم که این امر مسبوق به سابقه نیست.
وجود نگاه و زوایه دید تازه در آثار این دوره از جشنواره
فتاحی افزود: یکی از ویژگیهای بارز آثار ارسال شده به این دوره از جشنواره تنوع نگاه دید نویسندگان بود؛ نگاه و زوایه دید تازهای که به رویدادهای انقلاب اسلامی وجود داشت و در مجموع کارهای خوب و مثبتی به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که نویدبخش آیندهای درخشان در حوزه داستاننویسی انقلاب است.
وی با اشاره به اینکه هیئت اجرایی و داوری ادوار گوناگون جشنواره داستان انقلاب طی این سالها زحمات زیادی برای رونق و ارتقای کیفی این جشنواره کشیدهاند، تأکید کرد: نکتهای که باید یادآور شوم این است که متأسفانه با وجود این پیشرفت و ارتقای کیفی که هم در آثار ارسالی و هم در ساختار اجرایی جشنواره با آن روبرو هستیم. اما به هر حال این جشنواره سالی یک بار اتفاق میافتد و حوزه هنری برنامه خاصی برای ایجاد ارتباط مؤثر و مستمر با شرکتکنندگان در این جشنواره و حتی برگزیدگان آن ندارد که البته این موضوع را بارها با مدیران حوزه هنری در میان گذاشتهام.
فتاحی افزود: ما در زمینه داستاننویسی به ویژه داستاننویسی با موضوع انقلاب نیاز به اجتماعاتی متشکل از نویسندگان خوشذوق و جوان داریم که در قالب برنامههایی همچون برگزاری اردو و جلسات ادبی به تبادلنظر و افکار با یکدیگر بپردازند و اگر این اتفاق نیفتد به نظر من تمامی زحماتی که در حوزه داستاننویسی انقلاب در قالب این جشنواره و سایر رویدادهای فرهنگی کشیده میشود، به نوعی بینتیجه باقی میماند.
تعویق در برگزاری اختتامیه این جشنواره به دلیل تداخل با اختتامیه جشنواره شعر فجر
وی در پایان با اشاره به اینکه اختتامیه جشنواره که ابتدا قرار بود 16 اسفند برگزار شود به دلیل تداخل با اختتامیه جشنواره شعر فجر، 17 اسفند برگزار میشود، عنوان کرد: نکته دیگری که باید مورد توجه مسئولان حوزه هنری و مدیریت مرکز آفرینشهای ادبی حوزه قرار گیرد این است که فرایند چاپ و نشر آثار برگزیده جشنواره را تسهیل کنند تا در زمانی مفید، بهرهبرداری اساسی از این آثار به عمل آمده و با کارهای مستمر نظارتی که روی عملکرد نویسندگان برگزیده این جشنواره میشود، زمینه برای بروز شکوفایی ادبی در آینده نزدیک در حوزه داستان انقلاب فراهم آید.
سخنران دیگر این نشست ساسان ناطق، مدیر کارگاه قصه و رمان مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری بود و در ابتدای سخنان خود گفت: برگزاری هفت دوره از جشنواره داستان انقلاب قطعاً این جشنواره را به جایگاهی رسانده است که با توجه به تجارب گذشته به نقاط ضعف خود واقف شده و هم تواناییهای خود را در برگزاری هر چه بهتر جشنواره سنجیدهایم و با این رهتوشه میتوان برنامهریزی برای برگزاری هر چه بهتر ادوار آینده جشنواره را در دستور کار قرار داد.
برنامه جامعی برای برگزیدگان جشنواره داریم
وی ادامه داد: کارگاه قصه و رمان براساس وظیفه ذاتی خود برنامههای جامعی را برای برگزیدگان این جشنواره تدارک دیده است تا با پشتوانه مؤثر و مطلوب، چرخه خلق آثار بدیع و متعهدانه در حوزه داستان انقلاب تداوم یابد.
ناطق تصریح کرد: بر این اساس از آنجا که اعتقاد به این امر وجود دارد که استعدادهای فرهنگی و هنری بیشتر از پایتخت در شهرستانها شکوفا میشوند و پس از آن به پیکره فرهنگی و هنری پایتخت میپیوندند، بنابراین با برگزاری کارگاههایی که در 5 استان کشور شروع خواهد شد، بیش از پیش به ارتقای سطح کیفی و ساختار محتوایی آثار اهتمام ورزیدهایم.
مدیر کارگاه قصه و رمان مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری گفت: البته برای رسیدن به نقطه ایدهآل در این بخش علاوه بر تأکید بر نکات فنی و برطرف کردن ایرادات و اشکالات علاقهمندان از رهگذر برپایی کارگاههای مختلف به تأمین اعتبارات کافی نیاز داریم تا حمایت مادی و معنوی معقولی از رویدادهای ادبی به ویژه جشنواره داستان انقلاب به عمل آید.
لزوم تسریع چاپ و نشر آثار برگزیدگان از سوی «سوره مهر»
وی با اشاره به اینکه برگزاری جلسات نقد و بررسی آثار ادبی و رمان با تکیه بر برگزیدگان هر دوره از جشنواره داستان انقلاب همچنان استمرار خواهد داشت، تأکید کرد: انتشارات سوره مهر باید در امر کارشناسی آثار برگزیدگان این جشنواره تعجیل کرده و پروسه بلندمدت چاپ و نشر آثار را تسریع بخشد؛ چرا که فرایند زمانبری که اکنون شاهد آن هستیم موجب دلسردی نویسندگان برگزیده میشود و ممکن است آنها از سالهای آینده جریانها و رویدادهای ادبی دیگر را برای شرکت ترجیح دهند.
ناطق در پایان با اشاره به اینکه بنا به قول دبیر اجرایی جشنواره قرار است چاپ 4 اثر برگزیده جشنواره گذشته در اختتامیه این جشنواره رونمایی شود، گفت: امیدواریم با اقدامات تکمیلی از جمله تخصصی شدن مطالب فصلنامه ادبیات داستانی، بنمایههای علمی و فنی داستاننویسی در کشور به ویژه در حوزه داستان انقلاب تقویت شود.