کد خبر: 2926874
تاریخ انتشار : ۱۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۶:۳۹
معاون فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات:

باقی ماندن آثار بانوان قرآن‌پژوه به زبان فارسی مهم‌ترین کاستی این حوزه است

گروه فعالیت‌های قرآنی: یکی از مهم‌ترین کاستی‌ها در فعالیت قرآنی بانوان، باقی ماندن آثار بانوان قرآن‌پژوه به زبان فارسی و عدم استفاده از این آثار در حوزه بین‌الملل است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) محمدحسین هاشمی، معاون فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در آستانه برگزاری دوازدهمین همایش بین‌المللی بانوان قرآن‌پژوه یادداشتی را درباره این همایش به نگارش درآورده که متن این یادداشت بدین شرح است:
ابتکار برگزاری همایش بین‌المللی قرآن‌پژوه ابتکار بسیار خوبی بود چرا که در بعد ملی آن، بانوان ایرانی که به نحوی در مسائل قرآنی، تحقیق و پژوهش و... کارهای قرآنی انجام داده‌اند هم از نظر کمی و هم از نظر کیفی چه در دانشگاه‌ها و چه در مراکز آموزشی قابل توجه هستند و هرچند که در گذشته خیلی مورد توجه همایش‌ها و اجتماعات قرآنی نبوده‌اند اما با این ابتکار، توجه بیشتری نیز نسبت به بانوان قرآنی صورت گرفته است.
بانوانی که در کشور به فعالیت‌های قرآنی می‌پردازند زیاد هستند و کارهای ارزشمندی را نیز انجام داده‌اند که بسیاری از این پژوهش‌ها نیز منتشر شده است و این اقدام شایسته مؤسسه معارف اسلامی امام رضا(ع) در واقع نقش پررنگ بانوان در زمینه پژوهش‌ها و مطالعات قرآنی را بیشتر نشان می‌دهد؛ طی 11 دوره برگزاری همایش بین‌المللی بانوان قرآن‌پژوه شاهد دستاوردهای خوبی از طریق این همایش بوده‌ایم و برگزارکنندگان همایش تاحدودی در رسیدن به اهداف خود موفق بوده و توانسته‌اند جمع زیادی از بانوان قرآنی را در سطح کشور معرفی کنند.
در بُعد بین‌المللی نیز تعداد قابل توجهی از شخصیت‌های علمی و فرهنگی و بانوان جهان اسلام که به مسائل قرآنی توجه دارند همایش بین‌المللی بانوان قرآن‌پژوه را فرصتی می‌دانند برای آشنایی با بانوان قرآن‌پژوه دیگر کشورها از جمله ایران؛ طی 11 دوره گذشته تعداد زیادی از بانوان قرآنی جهان اسلام به ایران دعوت شده‌اند و همین امر به نوعی یک اطلاع‌رسانی در سطح جهان اسلام است تا به جهان اسلام نشان دهد که در ایران امروز، جمع قابل توجهی از بانوان به امر قرآن توجه داشته و در رشته‌های مختلف قرآنی تخصص دارند.
در حالی که همایش بین‌المللی بانوان قرآن‌‌پژوه طی سال‌های گذشته دستاوردهای خوبی داشته است اما در بحث ایجاد تعامل بین بانوان قرآنی ایران و جهان اسلام که باید از طریق این همایش صورت گیرد هنوز به اهداف نهایی خود نرسیده‌ایم و تعداد بانوانی که هرساله از طریق این همایش به ایران دعوت می‌شود از هشت نفر هم تجاوز نکرده است اما تلاش داریم بر تعداد بانوان قرآنی که دیگر کشورها برای شرکت در این همایش به ایران دعوت می‌شوند، بیفزاییم تا تعامل بهتری بین بانوان قرآن‌پژوه ایرانی و جهان اسلام ایجاد شود.
روند انتخاب و دعوت از بانوان قرآن‌پژوه دیگر کشورها توسط رایزنی‌های فرهنگی ما صورت می‌گیرد به این صورت که فراخوانی در جمع بانوان قرآن‌پژوه هر کشور اعلام می‌شود و پس از بررسی رایزنی‌ها و تحقیق و تفحص بین بانوانی که بیشترین انتشارات و فعالیت‌های تحقیقی و پژوهشی را داشته‌اند انتخاب و برای شرکت در همایش بین‌الملللی بانوان قرآ‌ن‌پژوه دعوت می‌شوند.
هرچند که بانوان قرآن‌پژوه طی سال‌های گذشته فعالیت‌های قرآنی خوبی داشته‌اند اما در انجام این فعالیت‌ها، کاستی‌هایی نیز وجود دارد که به نظر می‌رسد اولین کاستی در این فعالیت‌ها، بحث زبان است. اکثر فعالیت‌ها در کشور ما، نه فقط در حوزه بانوان قرآن‌پژوه بلکه در دیگر کارهای پژوهشی، تفسیر قرآن و ... به زبان فارسی هستند و به همین دلیل نیز این آثار در جهان اسلام کمتر راه پیدا کرده‌اند در حالی که اگر این آثار پژوهشی و علمی ترجمه می‌شد بازخوردهای بیشتری در سطح جهان اسلام داشت؛ باید جدیتی در امر ترجمه آثار و مقالات پژوهشی حوزه قرآن وجود داشته باشد.
در کشورمان اندیشمندان خوبی داریم که در حوزه قرآنی نیز آثار ارزشمند و منحصر به فردی را خلق  کرده‌اند اما این آثار همچنان به زبان فارسی است؛ آثار بانوان قرآن‌پژوه که طی سال‌های گذشته تألیف شده نیز هنوز به زبان فارسی است و تاکنون راهی برای حضور در عرصه بین‌المل نداشته است که این کاستی باید با توجه بیشتر دست‌اندرکاران این حوزه رفع شود.
مشکل دیگری که در عرصه فعالیت‌های قرآنی بانوان به چشم می‌خورد عدم حضور بانوان قرآن‌پژوه در حوزه بین‌الملل است؛ ما در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی سعی داشته‌ایم چهره‌های سرشناس از میان بانوان قرآن‌پژوه را انتخاب و به دیگر کشورها اعزام کنیم تا در همایش‌های علمی، سمینارها و نمایشگاه‌های بین‌المللی جهان اسلام حضور داشته باشند اما تاکنون به خاطر مشکلات مالی و ارزی موفق به این کار نشده‌ایم.
آنچه که درباره نحوه برگزاری همایش بین‌المللی بانوان‌ قرآ‌ن‌پژوه باید گفته شود این است که با توجه به برگزاری این همایش در تهران، به نظر می‌رسد بیشتر بانوانی که در این همایش تکریم می‌شوند از استان تهران هستند و بانوان قرآن‌پژوه در استان‌ها، شهرستان‌ها و مناطق محروم کمتر مورد توجه این همایش قرار می‌گیرند و به نظر می‌رسد این کار در آینده و در سطح ملی باید با اقتدار بیشتری دنبال شود تا بانوان در تمامی نقاط کشور فرصت حضور در آن را داشته باشند.
در بخش بین‌الملل این همایش نیز پیشنهاد داریم بودجه قابل توجهی نسبت به این حوزه اختصاص پیدا کند تا هم در اعزام بانوان قرآن‌پژوه به خارج از کشور و دعوت از بانوان قرآن‌پژوه دیگر کشورها به ایران مشکلی نداشته باشیم.
شکل‌گیری دبیرخانه فعال و دائمی همایش بین‌المللی بانوان قرآن‌پژوه از دیگر اقداماتی است که باید در جهت اثرگذاری هر چه بیشتر این همایش دنبال شود تا در طول سال ارتقاط و همکاری متقابلی بین قرآن‌پژوهشان در سطح ملی و جهان اسلام به وجود آید و این ارتباط به صورت مستمر باشد تا همایش هر چه بهتر به اهداف از پیش تعیین شده خود دست پیدا کند.

captcha