حشمتالله فلاحتپیشه، کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به اختلافات به وجود آمده بین اوباما و نتانیاهو، و تشدید آن در جریان مذاکرات هستهای با ایران در قالب گروه 1+5 گفت: این اختلافات جدی است و نخستوزیر رژیم صهیونیستی تلاش میکند در کنار این اختلافنظر دو وظیفه انتخاباتی را دنبال کند.
وی با اشاره به انتخابات 26 اسفند رژیم صهیونیستی گفت: نقد اصلی به کابینه نتانیاهو ضعف و مشکلات اقتصادی است که نتانیاهو نتوانسته راه حلی برای آن پیدا کند؛ از همین رو تلاش میکند با فرافکنی، موضوع انتخابات را به بحث ایران و امنیت و بقای رژیم صهیونیستی منتقل کند.
فلاحتپیشه همچنین گفت: انتخاباتی دیگری نیز پیش روست که این بار در ایالات متحده برگزار خواهد شد و نتانیاهو تلاش خواهد کرد طرح دیگری از اوباما را به شکست بکشاند و در این مسیر با جمهوریخواهان همسو شده است؛ حزبی که در کنگره فضا را برای سخنرانی نتانیاهو مهیا کردند.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، اوباما نیز میداند که بخش اعظم اقدامات نتانیاهو انتخاباتی است و شکست در سیاستهای خود را به معنای از دست دادن فرصتهای تازه میداند.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: آنچه به عنوان دلیل شکست اوباما و حزبش در انتخابات میاندورهای کنگره مطرح میشود، طرحهای شکستخورده و انجامنشده دولت اوباماست؛ بنابراین اوباما نمیخواهد طرح دیپلماسی با ایران نیز به یک طرح شکستخورده تبدیل شود.
وی افزود: نتانیاهو در حالی که سعی میکند ذهنیت مقامات آمریکا را بر روی مسئله ایران به عنوان تهدیدی برای منافع حیاتی و منافع مبتنی بر بقای آمریکا متمرکز کند، اوباما تلاش میکند جمهوری اسلامی را تهدیدی برای منافع ایران معرفی نکند و ضمن تأکید بر تداوم سیاستهای ایالات متحده بر دشمنی با ایران، اما نوع روشی که نتانیاهو در زمان بوش اعمال میشود را نپذیرد.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه ایالات متحده نتانیاهو را به عنوان یک اهرم فشار مد نظر قرار داده است، گفت: امریکا تلاش خواهد کرد هزینه توافق را ایران بپردازد تا نتانیاهو بیش از این موضعگیری نکند.
فلاحتپیشه تصریح کرد: نتانیاهو میداند که اظهاراتش دروغ است؛ زمانی که مسئله 190 هزار دستگاه سانتریفیوژ ایران را مطرح میکند، یک دروغ بزرگ میگوید؛ همینطور زمانی که مسئله حمایت ایران از تروریسم را مطرح کرد، یک دروغ بزرگ بود.
وی در مورد تأثیر سخنان نتانیاهو بر روند مذاکرات گفت: باید به این مسئله توجه داشت که هم لابی صهیونیستها و هم تهدید کنگره در روند مذاکرات و نتیجه آن بیتأثیر نیست؛ البته اوباما رسماً اعلام کرد که از ناحیه اظهارات نتانیاهو نگران نیست، چرا که در کنگره حرف تازهای مطرح نکرد؛ بلکه نگرانیاش از کنگره است چرا که ممکن است در آینده مصوباتی داشته باشد که مذاکرات را نابود کند.
این کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: من معتقدم اگر کنگره وارد فاز مقابله با توافق احتمالی شود، این توافق روز به روز دورتر خواهد شد و یا اگر توافقی صورت گیرد، عدم اجرای مفاد توافقنامه منجر به شکست توافق خواهد شد؛ اما اگر توافق بهگونهای شکل بگیرد که دولت آمریکا به عنوان یک سیاست ملی توافق را مورد پشتیبانی گروههای مختلف قرار دهد و طرفدارانی برای خود جمع کند، امکان رسیدن و اجرای توافق و منع مداخله طرفهای مداخلهگر بیشتر میشود.
وی با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب بر یکمرحلهای شدن توافق ایران با گروه 1+5 گفت: تجمیع مباحث مطرح شده طی 12 سال مذاکره هستهای و تجربه عملکرد ناقص در قبال توافقنامه ژنو 3 در طول بیش از یک سال گذشته، باعث شد که رهبر معظم انقلاب چنین موضعی را اتخاذ کنند.
فلاحتپیشه افزود: بر این اساس نباید توافقی شکل بگیرد که کلیات آن مطرح شود اما در اجرای جزئیات پاسبان ناظری برای گذاشته شود، اما در سوی دیگر هیچ ضمانت اجرایی برای طرفهای غربی در شکستن تحریمها و دیگر تعهدات آنها وجود نداشته باشد.
وی با بیان اینکه اگر توافق به صورت کامل صورت نگیرد، کشته شدن بیشتر زمان را شاهد خواهیم بود، گفت: آمریکا دیگر فرصتی برای کشتن زمان ندارند، چرا که هم فضای انتخاباتی را پیش رو دارد و هم با مشکلات دیگری در عرصه رقابت ابرقدرتها در دنیا مواجه است؛ با توجه به مباحثی که آمریکا در داخل و خارج با آن درگیر شده، از جمله مسئله تروریسم و زیرسؤال رفتن راهبرد خاورمیانه بزرگ، کشته شدن بیشتر زمان در مذاکرات به ضرر آنهاست.
این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: طرفهای غربی میدانند که اگر حداقل تا پایان فروردین توافقی صورت نگیرد، ایران نیز عملاً میز مذاکره را شُل خواهد کرد.