مجتبی خمسه، نویسنده و کارگردان تئاتر کودک و نوجوان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: سنین کودکی و نوجوانی توأم با رشد و بالندگی جسمی و روحی بچههاست و همان طور که خوراک مناسب در تقویت جسم و اندامهای آنها نقش دارد، برخی خوراکهای روحی و روانی در قالب آموزش و اکتساب باید به کودکان و نوجوانان داده شود.
وی ادامه داد: با دقت در احوالات کودک و نوجوان و به ویژه کودکان با این موضوع مواجه میشویم که آنها بیشتر راغب هستند آموزشها و اکتسابات زندگی خود را از طریق تصویر، عملکرد و گویش به دست بیاورند، راهی مؤثر که آنها را در راه کشف و شهود ناشناختههای پیرامونشان موفق میکند. بدون آنکه مواجه با کلام و نصیحتی مستقیم باشند و به این دلیل است که کودکان در این سنین به دیدن آثار انیمیشن، خریداری و در اختیار گرفتن کتابهای مصور داستانی علاقه بسیار نشان میدهند.
این کارگردان تئاتر کودک و نوجوان تصریح کرد: با این پیشفرض میتوان به این نتیجه رسید که تمسک به هنرهای دیداری و شنیداری همچون هنر نمایش میتواند در بیان غیرمستقیم بسیاری از مهارتهای زندگی که قادر است کودک و نوجوان را برای آیندهای موفق و تأثیرگذار مسلح کند، نقش تعیینکنندهای دارد.
خمسه در ادامه گفت: حال که صحبت در مورد سبک زندگی براساس معیارها و باورهای ایرانی و اسلامی است باید به این نکته اشاره کنم که هنرمندان تئاتر کودک و نوجوان میتوانند با استفاده از احادیث و مبانی اخلاق و حکمت اسلامی و آمیختگی آن با صور و قالبهای فانتزی که بیشتر به دنیا و تصورات کودک و نوجوان نزدیک است، سعی در القاء و آموزش مجموعهای از مفاهیم دینی و ارزشی که برای زندگی آینده آنها مؤثر است کنند.
وی افزود: فضای فانتزی این امکان را به هنرمند تئاتر کودک و نوجوان میدهد که کودک را نسبت به بسیاری از مفاهیم حقیقی در زندگی خود که شاید در بدو امر چنین فرض شود که بیان آن مناسب این سنین نیست واقف کند؛ مفاهیمی همچون مرگ که میتوان از طریق فانتزی و تخیل، ماهیت آن را برای کودک باورپذیر کرد. هر چند که بزرگسالان نیز از واقعیت وجودی دنیای پس از مرگ نیز بیخبر هستند و در این مورد نیز موضعی مشترک با کودکان دارند و دنیای پس از مرگ را نیز تخیل میکنند.
نویسنده نمایشنامه «پهلوان کچل» تأکید کرد: در تولید محصولات فرهنگی و هنری ویژه کودک و نوجوان و از جمله آنها نمایش باید به موضوعی توجه جدی شود و آن اینکه به هیچ عنوان نباید به آنها دروغ گفته شود؛ چرا که تأثیرات منفی این عمل در زندگی آینده آنها تأثیر سوء و منفی خود را خواهد گذاشت، حتی در مورد مسائلی که بزرگسالان هم اشراف کافی به آن ندارند، همچون دنیای پس از مرگ با فرض به خدمت درآوردن روایت فانتزی نباید بیانی غیرواقع داشت و بر آن اصرار کرد که چنین چیزی صحت دارد، بلکه تنها مجاز هستیم به این مفهوم در حد تصورات کودکان بپردازیم و از آن فراتر نرویم.
خمسه در پایان افزود: بازگویی حقایق زندگی به کودکان و نوجوانان به زبان نمایش همچون تزریق میکروب ضعیف شدهای است که نام آن را واکسن میگذاریم و اعتقاد داریم که فرد را در برابر بیماری مصون میکند تا در آینده و در سنین بزرگسالی فرزندانمان در مواجهه با واقعیات تلخ و شیرین زندگی، مصمم و راسخ، بهترین رفتار را از خود نشان داده و تصمیم عقلانی اختیار کنند.