کد خبر: 2954317
تاریخ انتشار : ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۶
در اختتامیه کتاب سال دانشگاهی تأکید شد:

لزوم تقویت نگاه فرهنگی در انتشارات دانشگاه تهران/ شمارگان اندک، مطلوب دانشگاه نیست

گروه ادب: معاون پژوهشی و رئیس پژوهشگاه دانشگاه تهران بر لزوم تقویت رویکرد تولید ثروت ملی و فرهنگ در انتشارات دانشگاه تهران تأکید کرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، آئین تقدیر از بیست و سومین جشنواره کتاب سال دانشگاهی صبح دوشنبه، 18 اسفندماه در تالار دهشور پردیس علوم دانشگاه تهران برگزار شد.

در ابتدای این مراسم ایرج اله‌دادی، مدیرکل خدمات پژوهشی و انتشارات دانشگاه تهران با ارائه گزارشی از روند داوری کتاب‌ها گفت: روند جمع‌آوری کتاب‌ها پس از بیست و دومین جشنواره کتاب سال دانشگاهی و از اسفند 92 آغاز شد و دبیرخانه، کتاب‌ها را تا پاییز 93 تحویل گرفت که از مجموع 1300 اثر، 420 اثر در مرحله نخست انتخاب و برای داوری به داوران ارسال شد که در این راستا 653 داور از سراسر کشور که اغلب دارای رتبه استادی هستند، داوری آثار را برعهده گرفتند.

وی افزود: از میان آثار یاد شده 19 اثر به عنوان برگزیده و شایسته تقدیر انتخاب شدند؛ در حالی که در سال گذشته برگزیده‌ای وجود نداشت که این موضوع وجه تمایز اساسی این دوره با دوره گذشته محسوب می‌شود.

اله‌دادی در ادامه به کاهش شمارگان کتاب در دانشگاه تهران اشاره و عنوان کرد: 30 درصد تولید کتاب دانشگاه تهران زیر 5 هزار نسخه است و عمده کتاب‌ها با شمارگان هزار تا 2 هزار نسخه به چاپ می‌رسند که برای دانشگاه تهران مطلوب نیست.

وی با اشاره به وضعیت اسفبار کتابخوانی در ایران تصریح کرد: آمریکایی‌ها 20 دقیقه در شبانه‌روز، انگلیسی‌ها 55 دقیقه و ژاپنی‌ها 90 دقیقه مطالعه می‌کنند که این رقم در ایران از 2 تا 18 دقیقه متفاوت بوده و در نوسان است که شایسته کشورمان نیست. از سوی دیگر مردم ایسلند در سال 40 کتاب می‌خوانند که بعد از فنلاد با 47 کتاب در سال، بیشترین مردم کتابخوان در دنیا محسوب می‌شوند.

اله‌دادی درباره آمار چاپ کتاب در مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران طی سال‌های اخیر بیان کرد: یکی از گروه‌های مهمی که آمار نشر آن پایین است گروه علوم انسانی است که در سال جاری 23 عنوان ترجمه و 26 عنوان تألیف داشته که این تعداد برای این گروه بسیار پایین است.

معصومی: اساسنامه انتشارات دانشگاه تهران در حال بازنگری است

ناصر معصومی، معاون پژوهشی و رئیس پژوهشگاه دانشگاه تهران در ادامه گفت: شورای سیاستگذاری انتشارات دانشگاه تهران جایگاه ویژه‌ای در این دانشگاه دارد و به نظر می‌رسد عنوان مؤسسه انتشارات بر عنوان اداره کل خدمات پژوهشی ارجح‌تر است.

وی افزود: در همه شوراهای دانشگاه تهران این نگاه و رویکرد وجود دارد که بهترین و متعهد‌ترین افراد انتخاب شوند. همچنین عقلانیت و شفافیت در آن بروز و ظهور یابد و کتابی که مجوز نشر آن صادر می‌شود یا نمی‌شود، همراه با شفافیت باشد و کتاب گنج‌نامه نیز بر همین اساس منتشر شد که امروز شاهد رونمایی آن هستیم.

معصومی با اشاره به اهمیت و جایگاه نگارش کتاب بیان کرد: آنچه نگارش می‌یابد از روح و ذهن و اندیشه فرد ناشی می‌شود و می‌توان هر کلمه آن را معجزه‌ای دانست که از قلم اساتید تبلور می‌یابد.

وی تصریح کرد: سه عامل مهم زبان، علم و فناوری و مهاجرت در تکامل انسان‌ها نقش اساسی دارند که می‌توان آنها را سه ضلع یک مثلث دانست که در فرهنگ و هویت جامعه اثرگذار است؛ چرا که هر سه آنها در همه شئون و رفتار ما در جامعه نفوذ یافته است.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران با تأکید بر نشر مجازی کتاب عنوان کرد: کتاب به صرف یک جلد، کتاب نیست و می‌تواند به صورت مجازی نیز منتشر شود که ابعاد اقتصادی زیادی را در پی خواهد داشت و در این راستا اساسنامه انتشارات در حال بازنگری است و رویکرد آن نه به عنوان بنگاه اقتصادی، بلکه به عنوان مؤسسه‌ای اثرگذار در تولید ثروت ملی و تقویت فرهنگ خواهد بود.

در ادامه این مراسم از برگزیدگان و شایستگان تقدیر بیست و سومین جشنواره کتاب سال دانشگاهی تجلیل و کتاب‌های رباعی‌های خیام و گنجنامه با حضور رئیس دانشگاه تهران رونمایی شد.

گزارش تصویری بیست و سومین جشنواره کتاب سال دانشگاهی را اینجا ببینید!

captcha