غلامرضا شاهمیوه، داور مسابقات بینالمللی قرآن، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در مورد فعالیتهای قرآنی صورت گرفته در سال 93 و خلاءهایی که در این زمینه وجود داشته است، گفت: به طور کلی، مهمترین دغدغهای که در بحث فعالیتهای قرآنی در کشور وجود دارد روندی است که بتواند کل فعالیتهای قرآنی را منتهی به نهادینه شدن فرهنگ قرآنی در جامعه کند.
وی افزود: با اینکه در عرصه فعالیتهای قرآنی حافظ، مدرس و قاری قرآن کریم زیاد تربیت میشود اما همه اینها الزاماً به اینکه اخلاق و فرهنگ قرآنی در جامعه حاکم شود، کمکی نکرده است و منجر به این امر نشده است. اینکه چه فعالیتهایی باید در عقبه این کار انجام شود، بحثی است که به صورت یک چالش جدی در مقابل قرآنیهای جامعه و مسئولان ذیربط وجود دارد.
تأکید بر استفاده از زبان هنر برای گسترش فرهنگ قرآنی
این فعال قرآنی کشورمان با بیان اینکه استفاده از هنر و ابزارهای هنری مثل سینما میتواند چنین روندی در جامعه را افزایش دهد، اظهار کرد: زمانی که دو قصه قرآنی به شکل فیلم و سریال ساخته شد، مردم با مضامین و مفاهیم قرآنی آشنا شده و آن را لمس کردند.
قرآنی کردن فعالیتهای هنری یا هنری کردن فعالیتهای قرآنی؟
شاهمیوه با تأکید بر اینکه اثرگذاری فعالیتهای قرآنی بر فرهنگ عامه با استفاده از زبان هنر نیاز اصلی است، یادآور شد: این امر باید جزئی از اولویتهای قرآنی دستگاهها و نهادها قرار بگیرد. به اعتقاد من باید از گسترش عرضی فعالیتهای قرآنی همچون زیاد کردن مسابقات قرآنی و ... جلوگیری کرد.
چارهاندیشی برای ورود ارزشهای قرآنی به متن جامعه
این استاد علم قرائت قرآن کریم با اشاره به اینکه برگزاری مسابقات و دورههای آموزشی مختلف نیز در جای خود لازم و ارزشمند است، گفت: باید چارهای اندیشیده شود تا این ارزشهای قرآنی وارد بستر و متن جامعه و در روش، منش و تربیت مردم مشاهده شود.
اولویتهای قرآنی سال جدید
وی در ادامه این گفتوگو در مورد مهمترین اولویتهای قرآنی سال 1394 نیز بیان کرد: زمانی که بیان فعالیتهای قرآنی به زبان هنر برای گسترش فرهنگ قرآنی را در اولویت کار قرار دهیم، یک سری فعالیتها و مقدماتی برای این کار باید فراهم و طراحی شود که به نظر من باید این مقدمات در سال جدید فراهم شود. برگزاری جشنوارههای فیلم کوتاه و انیمیشن و حتی موضوعات قرآنی در قالب نمایشنامه باید بسیار بیشتر باشد.
شاهمیوه افزود: به اعتقاد من وزارت ارشاد به عنوان اولین نهاد متولی در این زمینه با جهتدهی به فعالیتها و جشنوارههایی که هم اینک در کشور برگزار میشود، میتواند گامی در راستای استفاده از زبان هنر در جهت گسترش فرهنگ قرآنی بردارد.
یک آرزوی قرآنی
این داور مسابقات بینالمللی قرآن همچنین در مورد مهمترین آرزوی قرآنی خود بیان کرد: آرزوی من این است که همه قاریان و حافظان قرآنی و همه فعالان این عرصه به معنای واقعی کلمه متخلق به اخلاق قرآنی باشند، اینکه فقط یک عنوانی را تحت عنوان قاری، مدرس، استاد و یا داور قرآنی یدک بکشند، کافی نیست.
وی با اشاره به اینکه باید متخلق بودن به اخلاق قرآنی را در رفتار و اخلاق فعالان قرآنی ببینیم، خاطرنشان کرد: متأسفانه بسیاری از قراء در حال حاضر و همچنین سایر قرآنآموزانی که در سطح کشور داریم از لحاظ اخلاقی هدف را گم کردهاند و حضور در مسابقات و کسب رتبه تنها هدف آنها شده است. رسیدن به منافع مادی برایشان اولویت شده است.
بداخلاقیها ناشی از گم کردن اهداف است
شاهمیوه در پایان عنوان کرد: به خاطر اینکه هدف اصلی گم شده است، برخی مواقع بداخلاقیها و بیاحترامیهایی در سطح جامعه به خصوص در زمان برگزاری مسابقات قرآن دیده میشود که امیدوارم در سالهای آینده این مشکل از بین برود و شاهد روزی باشیم که همه قرآنآموزان در یک رقابت سالم و بدون هیچ گونه بداخلاقی و بیاحترامی شرکت کنند و توجه خود را از روی انگیزههای مادی بردارند.