کد خبر: 3176809
تاریخ انتشار : ۳۱ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۷
حجت‌الاسلام لطفیان سرگزی:

خودمراقبتی و مهربانی؛ پایه‌های استحکام سلامت

کانون خبرنگاران نبأ: سلامت پلی است که بر دو ستون استوار شده است؛ اول خود مراقبتی و دوم مهربانی: خود مراقبتی یعنی کشف نیازهای ضروری خود و یافتن راه‌های برای تامین آنها و مهربانی یعنی درک ارتباط خود با همه دنیا و وفادار ماندن به خود.

به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، کارگاه آموزشی «خود مراقبتی و مهربانی از دیدگاه رساله حقوق امام سجاد(ع) با رویکرد حلقه لایتناهی سلامت و زندگی» با سخنرانی حجت‌الاسلام احمد لطفیان سرگزی، امام جمعه و استاد دانشگاه آزاد و پیام نور برگزار شد.

وی در این کارگاه با معرفی کتاب مقدس و نورانی صحفیه سجادیه و رساله حقوق امام سجاد افزود: سلامت پلی است که بر دو ستون استوار شده و استحکام این دو ستون برای برقراری پل سلامت بین دنیای درون و بیرون ضرورت دارد. اول خود مراقبتی و دوم مهربانی: خود مراقبتی یعنی کشف نیازهای ضروری خود و یافتن راه‌های برای تامین آنها و مهربانی یعنی درک ارتباط خود با همه دنیا و وفادار ماندن به خود، خاصه در شرایط سخت سلامت یک روند پویاست و تهدیدهای زندگی را به فرصت تبدیل می‌کند و انگیزه‌ای است برای جستجو کردن، تجربه کردن، فرا گرفتن، اعتماد کردن، مهربانی به خودمان ، زندگی کامل، زندگی‌ای است که احساسات و عواطف در آن نقش پررنگی دارند.

امام جمعه نیک شهر افزود: تنفس، حواس پنج‌گانه، نوع تغذیه، تحرک، احساسات، تفکر، کار و تفریح، برقرای ارتباط، سلامت جنسی و یافتن معنای زندگی « لذّت زندگی در لحظه اکنون» را به ما می‌چشاند، لذت عبور از داشتن به بودن، تجربه اتصال به وجودی فراتر تجربه‌ای که هم الهام بخش عشق است. هم الهام بخش خود مسئولین، در ارتباط لحن صدا، شیوه انتخاب کلمات، تغییرات چهره، لباس‌هایی که پوشیده‌اید و مدلی که موهای‌تان را شانه کرده‌اید، همگی معنادار هستند و بخشی از وجود شما را آشکار می‌کنند گاهی این پیام‌های زیر جلدی آن قدر زیادند که متن پیام‌های شما در لابلای آنها گم می‌شود و طرح و نقشه‌ای برای پیدا کردن آن لازم است.

وی در ادامه افزود: برای یافتن معنای زندگی دنبال پرسش‌های بنیادین باشید اینکه من کیستم؟ چرا به دنیا آمدم؟ پس از مرگ به کجا می‌روم؟ از زندگی چه می‌خواهم؟ حقیقت چیست؟ واقعیت چیست؟ سلامت فقط به معنای بیمار نبودن نیست. بعضی هیچ علامت آشکار‌ی از یک بیماری مشخص ندارند ولی می‌توان خستگی، اضطراب، استرس افسردگی و عدم رضایت را در رفتار آنها مشاهده کرد.

لطفیان سرگزی ادامه داد: بهترین برنامه عملیاتی برای ارتقای سلامت روان احساسات تان را بشناسید و بروز بدهید. برای کارهای که خوب از پس آنها بر می‌آیید زمان بیشتری اختصاص بدهید. داوطلب امور خیر شوید و به تجربه دیگران کمک کنید. پیاده روی باعث امیدوار شدن به آینده  می‌شود.

وی در ادامه گفت: برای ارتقای سلامت(بهبود خلق و خو، کاهش استرس، پیشگیری از پوکی استخوان و بیماری‌های قلبی عروقی) فکر کنید. مثل ایستادن به جای نشستن موقع مکالمه تلفنی، انجام حرکات کششی هنگام تماشای تلویزیون، راه رفتن در سالن با استفاده از پله به جای آسانسور کوهنوردی، هر چیزی که ممکن است نظم برنامه‌تان را مختل کند شناسایی کنید. تهدیدهای زندگی را به فرصت تبدیل کنید و از نماز که رابطه انسان با خداست و مایه صفای روح و پاکی دل و پیدایش روح تقوا و تربیت انسان و پرهیز از گناهان هست یاری بطلبید. برای زندگی در ساحل آرامش آرام‌سازی روح و روان از بدبینی و کینه‌جو بودن این است که از هر نوع قضاوت و پیش‌داوری نیست به خود و دیگران دست بردارید. برچسب زنی به دیگران سبب ناآرامی و دل‌آشوبی و اضطراب می‌شود. به خواست خدا و معیشت اهلی معتقد باشیم.

لطفیان سرگزی افزود: انسان‌های معتقد آرامش بیشتری دارند. آن‌ها می‌دانند که هر چند باید تمام تلاش‌شان را برای بدست آوردن داشته باشند اما همیشه اتفاقاتی خارج از توان ما انسانهاست و باید دل به پشت ابرها داد و رضایت به خواسته‌ یک قدرت نامتناهی که می‌تواند آرامش عجیبی را به همراه داشته باشد موفقیت به زمان، تلاش، پشتکار و صبر نیاز دارد. تنها یک نفر مسئول کیفیت زندگی شماست، آن شخص خود شمائید.

وی در ادامه گفت: ما یاد گرفته‌ایم همیشه دیگران را به سرزنش کنیم، والدین، رئیس، دوستان، رسانه‌ها، همکاران، تعصیلات، طرز برخورد رئیس، عدم حمایت، نبود سیستم ارباب رجوع، همسر، آب و هوا، اقتصاد، بی‌پولی و ... و هیچ وقت مشکل واقعی یعنی خودمان را نمی‌بینیم.

استاد دانشگاه آزاد و پیام نور افزود: برای نتوانستنی‌ها و نشدن‌ها دلیل نتراشید و تقصیر را گردن شرایط بیرونی نیندازید. بسیاری هستند که بر این عوامل محدود کننده غلبه می‌کنند شما در زندگی تنها اختیار سه چیز را دارید: افکارتان، تصورات ذهنی‌تان و اعمال و رفتارتان.

وی گفت: اگر می‌خواهید از جایی که هستید به جایی که می‌خواهید برسید باید خطر کنید. برای بهبود روابط توجه داشته باشید که در هر رابطه‌ای دو طرف حق و حقوق دارند حق دارند پذیرفته شوند، احترام ببینند، احساس راحتی کنند، نیازشان را به زبان آورند، اشتباه کنند و بخشیده شوند، به یاد داشته باشید که هیچ فردی در یک رابطه حق ندارند طرف مقابل را مجبور به انجام کار کند.
مثلا تحقیرش کند، از خانواده یا دوستانش جدایش کنند، وادارش کند که از علایق و اهدافش دست بکشد یا با رفتار و گفتارش او را آزار دهد. هر چه مهربان‌تر و خوش‌روتر باشید قطعاً رابطه شما عمیق‌تر خواهد شد.

لطفیان سرگزی در پایان گفت: به خاطر داشته باشید همسر شما نیز مثل شما نیازها و آرزو‌ها و رویاهایی دارد. قدردان محبّت‌های همه باشید. و از آنها سپاسگزارید.اگر هر از گاهی بدی دیدید نرنجید، ما همه انسانیم آنهایی را که دوست دارید، همانطوری که هستند بپذیرید. اگر ناراحت، ناراضی یا تحت فشارید با حرف زدن درباره مشکل تان، ذهن‌تان را تخلیه کنید و سطح رابطه‌تان را ارتقاء دهید، از رفتارهای پیش داورانه و متعصبانه اجتناب کنید، حق همه خانواده را بر اساس چارچوب‌های مذهبی، فرهنگی و اجتماعی به رسمیت بشناسید.

captcha