به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، مراسم رونمایی از کتاب «انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سیدمحمدصدر» عصر امروز، دوشنبه، 31 فروردینماه با حضور مرتضی سرمدی، قائم مقام وزیر امور خارجه، حجتالاسلام والمسلمین سیدیاسر خمینی و جمعی از مدیران و معاونان وزارت امور خارجه در تالار مهر حوزه هنری برگزار شد.
در این مراسم، قائممقام وزیر امور خارجه کشورمان در سخنانی با اشاره به شخصیت سیدمحمد صدر اظهار کرد: یکی از ویژگیهای ایشان که در کتاب خاطراتشان نیز منعکس شده، صراحت کلام و شهامت در بیان، دیدگاهها و مواضعشان است؛ عدهای در بیان مواضع و دیدگاههایشان ملاحظاتی دارند اما ایشان با رعایت چارچوبها، دیدگاههای خود را با شجاعت مطرح میکنند.
سرمدی ادامه داد: با دقت در این کتاب متوجه میشویم که آقای صدر در بیان خاطراتشان تلاش نمیکنند اقدامات گذشته خود را توجیه کنند و صادقانه و صمیمانه عملکرد و مبانی خود را بیان کرده است.
وی با بیان اینکه بیان خاطرات صدر این کتاب تصنعی نبوده و منافع شخصی و حزبی را دنبال نمیکرده است، اظهار کرد: باورها، دیدگاهها و شیوههای عملکرد از صمیم قلب مطرح شده و این امر سبب میشود که خواننده احساس غریبگی و بیگانگی با آثر را نداشته باشد.
سرمدی با تأکید بر اینکه کتاب خاطرات سیدمحمد صدر مرتبط با دیدگاههای سیاست خارجی جمهوری اسلامی نیست، گفت: در خاطرات ایشان گاه نگاه ما به کشورهای مختلف جهان مطرح میشود اما نباید آن را اصل یا نقد دیپلماسی کشور به ویژه در سالهای 60 تا 64 بدانیم.
در ادامه این مراسم، هادی سلیمانپور، رئیس مرکز آموزش و پژوهشهای بینالمللی وزارت امور خارجه نیز در سخنانی با اشاره به ضرورت پرداختن به ادبیات شفاهی گفت: نگارنده تاریخ شفاهی باید فاصله معقول با حادثه را طوری حفظ کند که از یک طرف هم همعصر با وقایع او را دچار حب و بغض شخصی نکند و هم گذر زمان غبار فراموشی بر سر و روی حوادث بزرگ و تأثیرگذار نباشد.
وی گفت: با چنین پیچیدگیها و مشکلاتی، آنچه سیدمحمد صدر را به تهیه این کتاب علاقهمند کرد، هدفی نیست جز یادآوری فداکاریها و جانفشانیها افرادی که با تمام وجود به میدان آمدند تا به استقلال، آزادی، کرامت انسانی و مردمسالاری دینی دست یابند.
سلیمانپور با اشاره به تدوین این اثر توسط محمد قبادی و با تأکید بر ضرورت شناخت شخصیت به عنوان یک از ملزومات فوری تدوین تاریخ شفاهی گفت: قبادی، سیدمحمد صدر را دیپلماتی واقعگرا و از خاندانی عریق و شخصیتی منصف و دارای ظرفیت انتقادپذیری و صادق و سادهزی دریافته است.
وی گفت: تنظیم و تدوین این اثر با مرور خاطرات ضبط شده و نسخ دستنویس و سپس شکلدهی متنی به صورت گفتوگو و تکمیل متن با زیرنویسهای مکمل صورت گرفته که ساختار جذابی را به کتاب بخشیده و فصلبندی آن نیز به جذابیت کتاب افزوده است.
سلیمانپور افزود: فصول اول، دوم و سوم کتاب به ریشههای خانوادگی، دوره تحصیل و آغاز فعالیتهای سیاسی و تعامل با جریانهای سیاسی دانشگاه آن دوران میپردازد؛ فصول چهار، پنج و شش آن نیز به وقایع پیش و حین انقلاب و مشارکت ایشان در این دوران و همچنین تشکیل جمهوری اسلامی و همکاری ایشان با شهید رجایی میپردازد.
وی با بیان اینکه شاید برای عدهای جذابترین بخش، فصل هفتم این کتاب باشد، اظهار کرد: در این فصل خاطرات ایشان حد فاصل بهار سال 1360 تا پاییز 1364 است که در حوزه سیاست خارجی مشغول بودند.
سلیمانپور خاطرنشان کرد: قرار است جلد دوم خاطرات آقای صدر مربوط به سالهای 80 و 81 که در معاونت عربی ـ آفریقایی وزارت خارجه فعالیت داشتند، از سوی مرکز آموزش و پژوهشهای بینالمللی چاپ شود که امیدواریم این کتاب در نمایشگاه بینالمللی کتاب رونمایی شود.
سیدمحمد صدر، مشاور ارشد وزیر امور خارجه دیگر سخنران این مراسم بود که اظهار کرد: چاپ این کتاب 18 سال طول کشید و آقای قبادی برای اینکه کتاب به صورت پرسش و پاسخ منتشر شود بحث مفصلی با من داشتند تا من را قانع کنند؛ به نظر میرسد این شیوه واقعیتر است و خواننده در فضای خاطرات قرار میگیرد.
محمد قبادی، نیز در پایان این مراسم در سخنانی اظهار کرد: تاریخ شفاهی دفتر ادبیات انقلاب در سال 75 بنای گفتوگو و ضبط خاطرات سیدمحمد صدر را آغاز کرد که تا زمان تدوین طول کشید. در سال 1390 اولین دیدار با ایشان انجام شد تا مصاحبات تکمیلی و تدوین کار آغاز شود.
وی در مورد دلیل سبک نگارش این کتاب به صورت سؤال و جوابی گفت: این کار لازم بود چرا که آقای صدر تأکید کرده بودند که رعایت امانت در این اثر صورت گیرد و من بر همین اساس تلاش کردم قالب ساختاری اثر را بر مصاحبه و گفتوگوی دو سویه قرار دهم.
قبادی گفت: همچنین به نظر میرسد در ادبیات شفاهی لازم است مرز بین مصاحبهگر و مصاحبهشونده و راوی و تدوینگر مشخص شود.
در پایان این مراسم از کتاب انقلاب و دیپلماسی در خاطرات سیدمحمد صدر رونمایی شد.