حجتالاسلام والمسلمین محمدمحسن مروجی طبسی، یک استاد و پژوهشگر حوزه و دانشگاه در گفتوگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، به امور و قضایای دینی که به طور ریشهای نسبت به نهادینه کردن آن در جامعه اقدام نشده است و یک سری فعالیتهای ظاهری سبب شده تا به نتیجه مطلوب نرسیم اشاره و اظهار کرد: به عنوان مثال عفت و حجب و حیا در جامعه امروز دچار آسیب جدی شده است و چون حیا تا حدی از بین رفته است حجاب نیز نمیتواند بروز و ظهور یابد.
وی با تأکید بر اینکه برای پیرایش برون ابتدا باید درون را سامان داد تصریح کرد: وقتی درون آسیب دیده باشد با قوه جبریه نمیتوان حجاب را ترویج داد، همان طور که رضا خان نیز نتوانست با جبر حجاب را از مردم بگیرد چرا که این امر در وجود آنان نهادینه شده بود.
حجاب با زور سرنیزه نمیآید
حجت الاسلام مروجی ترویج عفاف و حجاب را نیازمند فعالیت منسجم نهادهای فرهنگی دانست و گفت: هنوز بعد از سه دهه از انقلاب اسلامی ما به تعریف صحیحی از حجاب نرسیدهایم. رضا خان با زور سرنیزه نتوانست حجاب را از مردم بگیرد اما امروز با لطایف الحیل حجاب از مردم گرفته شده و دیگر با زور هم نمیتوان حجاب را به آنان بازگرداند.
این استاد حوزه و دانشگاه وضعیت نابسامان جامعه امروز در زمینه حجاب را به علت از دست دادن مفهوم باطنی عفت دانست و گفت: وقتی عفت از بین برود به طور ناخودآگاه حجاب نیز از میان مردم رخت برمیبندد.
وی از دیگر امور دینی که به ظاهر آنان بسنده شده است و به علت نهادینه نشدن از کارآیی کافی برخوردار نیست اشاره و عنوان کرد: ریاکاری در بسیاری از عبادات دینی افراد راه پیدا کرده است و همین امر باعث ناکارآمدی عبادت مربوطه میشود.
فراموشی جوهره انسانی
حجت الاسلام مروجی فراموشی جوهره انسانی را سبب شکل گیری عباداتی بدون هدف دانست و گفت: وقتی عبادت برای رضای خداوند نباشد به نتیجه مطلوب نمیرسد و آغشته به ریا میشود.
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه افزود: شناخت ذات انسانی باید در سرلوحه همه امور قرار گیرد. وقتی دختر بداند چه گوهری است و پسر بداند چه کراماتی دارد تن به گناه نمیآلاید.
پوسته نازک باقی مانده از دین
وی در پایان سخنان خود تصریح کرد: از جامعه دینی یک لایه و پوسته نازک باقی مانده است و کمتر کسی به فکر دین و اعتقادات مردم است تا با بالا بردن عزت آنان به تقویت مبانی دینیشان نیز کمک کند.
مرضیه منگلی