به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مجید رضازاده، رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد بهزیستی کشور امروز یکشنبه ششم اردیبهشت ماه طی نشستی خبری با اصحاب رسانه پیشگیری از معلولیت و آسیبهای اجتماعی را دو مأموریت مهم این معاونت برشمرد و گفت: مأموریت ما پیشگیری از معلولیت است چون متولی رسیدگی به معلولان هستیم.
وی اعلام کرد: رویکرد ما بالا بردن سواد سلامت مردم است تا با آگاهی از نحوه پیشگیری از معلولیتها (که بیشتر متوجه قشر محروم است)، خدمات در این حوزه را از نظر کمیت برنامهای و گروههای هدف افزایش دهیم.
رضازاده در ادامه گفت: در حوزه سلامت روان تلاش داریم از مرکز محوری به سمت جامعه محوری پیش برویم و طی دو تا سه سال آینده برنامههای مرکز به سمت ارتقای سلامت و پیشگیری پیش خواهد رفت.
وی غربالگری کودکان و کارگران را از جمله برنامههای مهم پیشگیری عنوان و اظهار کرد: در تلاش برای افزایش مشارکت اجتماعی مردم برای مداخلات پیشگیری از آسیبهای اجتماعی هستیم و سبکسازی، ارتقای هویت فردی، خانوادگی و ملی رفتار مدنی، قانونگرایی، راستگویی ارتباط سالم اجتماعی و ... گسترش دهیم تا سرمایه اجتماعی رشد کند.
رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد از فعالیت سامانه رصد آسیبهای اجتماعی در حال حاضر نیز خبر داد.
30 تا 40 هزار نفر در سال با بیماری ژنتیک به دنیا میآیند
در ادامه این نشست خبری مینو رفیعی، معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی با اعلام این مطلب که 30 تا 40 هزار نفر در سال با بیماری ژنتیک به دنیا میآیند، گفت: 250 مرکز مشاوره غیر دولتی ژنتیک در کشور فعال است که در سال گذشته 120 هزار نفر به این مراکز مراجعه کردهاند.
وی با تأکید بر اینکه دو گروه باید مشاوره ژنتیک شوند، اول افرادی که میخواهند ازدواج کنند و دوم افرادی که در خانواده آنها افراد دچار مشکل وجود دارد، اظهار کرد: در شش ماهه دوم سال جاری به تمام افرادی که میخواهند ازدواج کنند مشاوره ژنتیک ارائه میشود.
رفیعی غربالگری شنوایی و تنبلی چشم را از غربالگریهای معمول طی سالهای اخیر عنوان و اظهار کرد: قرار است این غربالگریها توسعه یافته به زیرشاخههای گستردهتر تبدیل شوند.
وی اعلام کرد: در سال گذشته 990 هزار کودک غربالگری شنوایی شدند که از این تعداد دو هزار و 200 کودک دچار اختلال شنوایی بودند که به سرعت درمان شده از ناشنوایی آنها پیشگیری شد.
معاون پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی با تأکید بر اینکه ناشنوایی در سالهای اول زندگی به این معنی نیست که در دورههای بعد نیز فرد ناشنوا نخواهد شد، گفت: بر همین اساس در نظر داریم غربالگری شنوایی را برای کودکان پنج تا شش ساله نیز اجرا کنیم همچنین غربالگری پنهان انحراف چشم نیز جزو برنامههای ما است چرا که این انحراف مخفی از جمل عوامل تنبلی چشم است.
برگزاری کمپین برای پیشگیری از معلولیت در حوادث
وی با تأکید بر اهمیت آگاهسازی مردم در خصوص پیشگیری از معلولیتها گفت: چند کمپین در خصوص مشاوره ژنتیک و پیشگیری از معلولیت در حوادث در سال جاری برپا خواهد شد.
وی در پاسخ به این سؤال که در برخی از روستاهای دور افتاده بخش قابل توجهی از اعضای روستا دچار اختلال ژنتیکی بوده و معلول هستند، برای این روستاها چه برنامهای دارید، گفت: اعتبارات حوزه پیشگیری ما سه برابر و نیم شده است و بخشی از اعتبارات ما به عنوان پروژهای تحقیقاتی در این مناطق مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
نورالدین فائقی مدیرکل دفتر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی کشور نیز در این نشست آموزش مهارت زندگی به عموم مردم با هدف ارتقای زندگی مردم را از اهداف این دفتر برشمرد و گفت: تغییر رفتار شهروندی در سال گذشته در پنج استان به صورت پایلوت مورد پژوهش قرار گرفت.
وی ادامه داد: همچنین برای پژوهش در حوزههای خشم و نزاع و تهدید فضای مجازی برای اولین اعتبار اختصاص داده شده است، خشونت خانگی به ویژه همسرآزاری نیز در شش استان مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
مدیرکل دفتر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی کشور با تأکید بر اهمیت اجرای طرح توسعه محلی، گفت: هر قدر وارد محلات شویم و با مشارکت مردم اقدام کنیم، موفقتر خواهیم شد.