کد خبر: 3279971
تاریخ انتشار : ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۳
گفت‌وگو با یک حافظ روشندل؛

متفاوت‌ترین شرکت‌کننده تمامی ادوار مسابقات بین‌المللی قرآن/ کسب ۵ رتبه با ۲ ملیت

گروه فعالیت‌های قرآنی: احمد دباغ یکی از حافظان روشندل قرآن کریم است که در پنج دوره از مسابقات بین‌المللی قرآن جمهوری اسلامی ایران حائز رتبه شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، در طول برگزاری سی و یک دوره از مسابقات بین‌المللی قرآن جمهوری اسلامی ایران چهره‌های متفاوتی حضور داشته‌اند که آن دوره از مسابقات را تحت تأثیر خود قرار داده‌اند، چهره‌هایی همچون آیت‌الله خزعلی که در چهارمین دوره این مسابقات در رشته حفظ کل شرکت کرد و دوم شد یا دوره چهاردهم و حضور یکی از میراث‌داران نوای ملکوتی استاد «عبدالباسط»، یعنی همان کریم منصوری که با حضور در مسابقات طوفانی از احساس و هیجان بعد از تلاوت‌های خود در سالن محل برگزاری مسابقات به پا کرد، همه و همه نشان‌دهنده این موضوع است که در مسابقات بین‌المللی قرآن ایران هر چند دوره یک بار چهره‌ای متفاوت ظهور و همه نگاه‌ها را به سمت خود جلب کرده است.

شرکت‌کننده‌ای متفاوت
احمد دباغ را می‌توان متفاوت‌ترین شرکت‌کننده تمامی ادوار مسابقات بین‌المللی قرآن دانست نه از این جهت که شرکت‌کننده‌ای روشندل بود بلکه از این جهت که پنج دوره در این مسابقات حضور یافته و در هر پنج دوره در رشته‌ها و البته ملیت‌های مختلف حائز رتبه شده است.
احمد دباغ یک ایرانی‌الاصل است که در کشور عراق متولد شده و آن سال‌ها که مسابقات بین‌المللی قرآن ایران در رشته‌هایی همچون حفظ 10 و 20 جزء برگزار می‌شد بهترین فرصت بود تا احمد دباغ فرصت حضور پنج دوره در این مسابقات را داشته باشد و به یکی از متفاوت‌ترین شرکت‌کننده‌های تمامی ادوار مسابقات بین‌المللی قرآن جمهوری اسلامی ایران تبدیل شود.
به صورت مادرزاد نابینا است و به صورت صوتی موفق به حفظ قرآن کریم شده است. در خانواده بیشترین کمک‌ها را مادر و خواهرش به او داشته‌اند و در این راه نیز صدای استاد منشاوی بسیار کمک‌کننده بوده است و چون به صدای این استاد مصری علاقه داشته است،‌ جذب فعالیت‌های قرآنی شده و راه را برای او تسهیل کرده است.

احمد دباغ در نهمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن ایران

کسب 5 رتبه در مسابقات ایران
احمد دباغ در گفت‌وگو با خبرگزاری ایکنا در مورد فعالیت‌های قرآنی خود و این پنج رتبه‌ای که کسب کرده است، می‌گوید، «این رتبه‌ها سه رتبه اول و دو رتبه دومی است، در گذشته در مسابقات ایران اگر شرکت‌کننده‌ای رتبه دوم را کسب می‌کرد می‌توانست در دوره بعد نیز حضور یابد و همین امر باعث شد تا در دوره‌های مختلف پنج رتبه کسب کنم، ‌در رشته‌ حفظ کل و در دو دوره به عنوان نماینده ایران و نماینده کشور عراق موفق به کسب رتبه اول شدم،‌ این رتبه‌ها در سال‌های 1371 و 1378 و البته سال 1383 بوده است، در سال 1368 نیز موفق به کسب رتبه دوم شدم و در رشته حفظ 10 جزء نیز موفق به سبک رتبه برتر مسابقات بین‌المللی ایران شده‌ام، اینها تنها بخشی از آن پنج دوره‌ای است که موفق به کسب رتبه شدم».

کسب رتبه در مسابقات عربستان
البته به همه این رتبه‌ها باید کسب رتبه دوم مسابقات بین‌المللی قرآن کشور عربستان اشاره کرد که در رشته حفظ کل قرآن به همراه تفسیر را نیز اضافه کرد، کسب رتبه از مسابقات عربستان سخت‌ترین کار برای یک فعال قرآنی ایرانی است و این نیاز به هیچ توضیحی ندارد چرا که همه از وضعیت و روابط بین دو کشور از گذشته تا به حال را دارند، اما دباغ موفق به این کار شده است. دباغ تحصیلات حوزوی دارد و فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته علوم قرآن و حدیث است، عمده فعالیت فعلی وی نیز به تدریس قرآن سپری می‌شود. از دوران نوجوانی شروع به آموزش حفظ قرآن کریم کرده است فعالیت‌های آموزشی خود را نیز به صورت رسمی و حرفه‌ای از سال 1378 با همکاری جامعةالقرآن آغاز کرده است.

تصویر مربوط به بیست‌ویکمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن ایران

شروع فعالیت قرآنی
دباغ در ادامه این گفت‌وگو و پس از پاسخگویی به اصلی‌ترین سؤال این مصاحبه در مورد شروع فعالیت‌های قرآنی خودش می‌افزاید: «فعالیت‌های قرآنی خودم را از سال 1359 شروع کردم هرچند که از همان اول به صورت حرفه‌ای نبود اما این آغاز فعالیت همزمان شد با حفظ جزء 29 و 30 قرآن کریم و بعد از آن نیز کار را ادامه دادم تا به حول و قوه الهی موفق به حفظ کل قرآن کریم شدم، بعد از اتمام کار حفظ قرآن و حضور در ادوار مختلف مسابقات، وارد کار اموزش قرآن کریم شدم که این فعالیت از سال 1378 و با همکاری جامعةالقرآن شکل گرفت».

سختی‌هایی که ساده برطرف شد
وی در مورد سختی‌های کار حفظ قرآن کریم برای یک روشندل می‌گوید: «در واقع نابینا بودن مشکل بود اما در ادامه به راهی ساده و آسان برای حفظ قرآن کریم تبدیل شد، ثابت شده است که حافظه صوتی بسیار ماندگارتر از حافظه بینایی است و من اینگونه بود که کار حفظ را شروع کردم».

تورق آلبوم خاطرات/ آرزویی که با دیدن امام به ذهن رسید
احمد دباغ خاطرات بسیار نابی از بارها حضور در این مسابقات دارد، خاطراتی که گل سرسبد آنها دیدار با حضرت امام خمینی(ره) دو ماه قبل از رحلت جانگداز ایشان است، در حین آن ملاقات، آرزو می‌کند تا کاش چشم‌هایش برای یک لحظه هم که شده بینا شود و عکس رخ یار را ببیند، شکوه معنویت آن رهبر کبیر را با تمام وجود در آن دیدار حس می‌کند.
دباغ در این زمینه می‌گوید: «همیشه یکی از بهترین خاطراتم دیدار با حضرت امام (ره) بوده است،‌ در سال 1368 بعد از کسب رتبه در مسابقات قرآن به اتفاق سایر شرکت کنندگان خدمت حضرت امام خمینی(ره) رسیدیم، آن روزها آخرین روزهای عمر ایشان بود و با اینکه صحبتی نداشتند اما دیداری بسیار ارزشمند هم برای من هم برای سایر رقبا بود، این دیدار دقیقاً دو ماه قبل از رحلت امام(ره) بود،‌ در طول این سال‌ها بارها آرزو داشته‌ام که بینایی‌ام را به دست بیاورم، اما آن روز از ته دل این آرزو یک بار دیگر به سراغم آمد».

دریافت 4 جایزه از دستان مقام معظم رهبری
وی در ادامه در مورد خاطراتش می‌افزاید: «در سال‌های مختلف از جمله در سال 71 و 78 جوایز خودم را از دستان مقام معظم رهبری دریافت کردم که این هم برای من بسیار ارزشمند بود، اما در حال حاضر فضا تغییر کرده است به اعتقاد من اگر جوایز مسابقات بین‌المللی قرآن توسط مقام معظم رهبری اهدا شود اثرات معنوی بسیار بالایی برای همه به همراه خواهد داشت،‌ در این پنج دوره‌ای که در مسابقات حضور داشته و رتبه کسب کرده‌ام، در چار دوره جوایز را از دستان مقام معظم رهبری دریافت کرده‌ام. علاوه بر آن چندین بار نیز در محضر ایشان تلاوت قرآن کریم داشته‌ام که بسیار با ارزش بوده است».
احمد دباغ در بخش دیگری از این گفت‌وگو در مورد حال و هوای برگزاری مسابقات قرآن ایران در آن سال‌‌ها خاطرنشان می‌کند: «در آن سال‌ها با وجود سن پائین موفق به کسب رتبه در مسابقات شدم، ضمن اینکه شرکت‌کنندگان مدعی بسیار زیادی از کشورهای دیگر هم حضور داشتند و در واقع در جمع بزرگان توانستم رتبه برتر را کسب کنم».

رمز موفقیت
از وی در مورد رمز و راز موفقیتش و اینکه چگونه ممکن است با محدودیت‌های خاصی که یک روشندل با آن مواجه است، در پنج دوره موفق به کسب رتبه می‌شود، می‌گوید: «رمز موفقیت من در این مسابقات تنها و تنها دعای خیر مادر و متوسل شدن به ائمه اطهار(ع) بوده است».
همیشه شیرین‌ترین قمست حضور در هر مسابقه دریافت جایزه‌های آن بوده است برای استاد احمد دباغ این شیرینی‌ها به توان پنج رسیده است، وی در ورود سطح جوایز آن سال‌ها یادآور می‌شود: «سال 71 یکی از سال‌هایی بود که جوایز به بالاترین سطح خود رسید و حتی سال‌های بعد نیز حدنصاب این سال شکسته نشد، در این سال به برگزیدگان 60 سکه اهدا می‌شد که هر چند قیمت سکه زیاد نبود اما در نوع خود بی‌نظیر بود، به یاد دارم که در دوره‌های بعد این تعداد به 50 و حتی 40 سکه بهار آزادی هم رسید، سال 68 به نفر اول رشته حفظ 10 جزء چهار سکه می‌دادند و به نفرات دوم و سوم نیز دو و یک سکه جایزه داده می‌شد، یکی دیگر از جوایزی که از این مسابقات دریافت کردم یک قالیچه ابریشم بود و البته آن را فروختم و به وجه نقد تبدیل کردم،‌ جوایز مسابقات قرآن همیشه با برکت بوده است».
استاد احمد دباغ از صدای بسیار دلنشینی نیز برخوردار است، صدایی که باعث شده تا بسیاری از دوستان از وی درخواست حضور در رشته قرائت مسابقات قرآن را داشته باشند؛ «البته من تلاوت به صورت حرفه‌ای هم دارم و دوستان بسیار زیادی توصیه می‌کنند که در رشته قرائت نیز در مسابقات کشوری حضور پیدا کنم اما خودم علاقه‌ای به مسابقات ندارم چرا که رقابت در قرائت بسیار سخت است، علاقه‌ای به تلاوت مسابقه‌ای ندارم و بیشتر دوست دارم مجلسی تلاوت کنم و برای همین هم وارد مسابقات در رشته قرائت نشدم».

توصیه به نماینده کشورمان در مسابقات قرآن
در ادامه این گفت‌وگو از توصیه‌های وی به نماینده کشورمان در سی و دومین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن ایران می‌پرسیم که می‌گوید:‌ «البته در چند سال اخیر فضا تغییر کرده است، در سال‌های اخیر آیین‌نامه مسابقات بسیار تغییر کرده است به یاد دارم در سال‌هایی که ما شرکت کردیم بیشتر نمرات برای حسن حفظ بود، بعدها سایر موارد از جمله صوت و لحن و وقف و ابتداء نیز دارای نمره شد. به اعتقاد من مهم‌ترین مورد برای کسب رتبه در هر مسابقه‌ای تمرین و ممارست است، افرادی که در کار حفظ قرآن هستند و به یک تثبیت در زمینه محفوظات خود رسیده‌اند نباید کار حفظ را رها کرده و در آستانه مسابقات به خود فشار بسیار زیادی را وارد کنند، کار حفظ باید پیوسته باشد و این رمز موفقیت برای نماینده‌های کشورمان در مسابقات مختلف خواهد بود، البته شرکت در محافل و مجالس نیز خود نوعی تمرین است، آرامش و کند خواندن و مجلسی خواندن در کسب رتبه نیز بسیار اثرگذار خواهد بود و ضریب اشتباه را نیز کاهش خواهد داد».
وی در ادامه در مورد جایگاه فعالیت‌های قرآنی کشور نسبت به گذشته خاطرنشان می‌کند: «در زمان برگزاری مسابقات بیشتر سعی دارم تا از طریق رادیو مسابقات را گوش دهم اما تاکنون از سوی سازمان اوقاف برای حضور در این مسابقات دعوت نشده‌ام.
فعالیت‌های قرآنی از لحاظ کمیت بسیار زیاد است اما از لحاظ کیفیت خیر، در گذشته با اینکه به نسبت زمان حال تعداد کمتری از مردم به این سمت گرایش داشتند اما کیفیت در اعلاترین حد بود و اساتید قرآنی زمان زیادی را برای آموزش اختصاص می‌دادند. البته در بخشی زمینه‌ها نیز کم کاری شده است که بحث حفظ یکی از آنها است، مقام معظم رهبری 10 میلیون حافظ قرآن را مطالبه کردند که هنوز مشخص نیست به این رقم دست یافته‌‌ایم یا نه. مسابقات و جلسات زیاد شده اما کیفیت در حد بالایی نیست».

آرزوی قرآنی
آخرین بخش این گفت‌وگو به بحث در مورد آرزوهای قرآنی استاد دباغ می‌گذرد؛ ‌«شاید بزرگترین آروزی من این باشد که پایان کار من این باشد که بتوانم وجود امام زمان(عج) را درک کنم و البته بتوانم فرزندان و خانواده‌ای قرآنی به جامعه تحویل دهم».

captcha